Nő a magyarbűnözés

2009.02.11. 14:12 Módosítva: 2009.02.11. 14:58

Évek óta tartó nyomozás és vizsgálat után a rendőrség őrizetbe vette és kihallgatta Hunvald Györgyöt. Erzsébetváros polgármesterét hétrendbeli, különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen, bűnszervezet tagjaként, bűnsegédként elkövetett csalással gyanúsítják.

Az eset hírére kora este több száz tiltakozó gyűlt az önkormányzat Erzsébet körúti székháza elé. „Igenis van magyarbűnözés” – skandálta a tömeg. A transzparenseken „Elég a simlizésből!”, „Börtönbe a magyarmaffiával!” és „Le a magyarterrorral!” feliratok voltak olvashatók. A hasonló problémával küzdő kerületekben és vidéki városokban szintén spontán demonstrációk zajlottak.

A transzparenseken „Elég a simlizésből!”, „Börtönbe a magyarmaffiával!” és „Le a magyarterrorral!” feliratok voltak olvashatók.

Az indulatokat feltehetően tovább korbácsolja a friss hír, hogy Princz Gábort, akinek a bankvezetői tevékenysége a vádirat szerint 35 milliárd forintos kárt okozott, alig 3,6 millió forintos büntetésre ítélte a Legfelsőbb Bíróság. „Gyalázat, de tudtuk, hogy ez lesz: az elmúlt évtizedek legnagyobb magyarbűnözőjét magyar bíró cimborái aprópénz-büntetéssel engedik el” – fogalmazott a bíróság épülete előtt egy dühös járókelő.

„Ne csodálkozzon a magyarság, hogy mindenki bűnözőként tekint a tagjaira, amíg nem képes összefogni és kivetni magából a közvagyont herdáló, korrupt alakokat” – mondta este a nagykörúti emelvényen az egyik felszólaló.

Az MTV esti hírműsorában megszólaló szociálpszichológus szakértő megengedhetetlennek nevezte, hogy a magyarországi fehérgalléros bűnözés a közgondolkodásban mindinkább összekötődik az elkövetők magyar származásával. Ugyanakkor szerinte némiképp érthető a magyarellenes indulatok hevessége.

„A politikai és gazdasági elitet uraló magyarok felelőssége megkerülhetetlen. Az intézményes korrupción alapuló rendszer kulcspozícióiba saját, megbízható embereiket ültették, akik aztán szintén saját ismerőseikkel végeztették a piszkos munkát. Mivel ezek az illetők szinte mindig magyarok, a közvéleményben az évek során a teljes magyarságra égett rá a korrupció, a lopás, a simlisség stigmája” fogalmazott a szakértő.

A kerületi rendőrkapitány esti közleményében saját készítésű statisztikája alapján arra hívta fel a figyelmet, hogy a városrészben a gazdasági bűnözés kizárólag a magyarok számlájára írható. A kapitányt először erkölcsi alapon felfüggesztették: egy felelős rendőri vezetőnek tisztában kell lennie azzal, hogy az állampolgárok származása és cselekedetei között nincs összefüggés, nyilatkozta Draskovics szakminiszter.

Mivel ezek az illetők szinte mindig magyarok, a közvéleményben lassan a teljes magyarságra égett rá a korrupció, a lopás, a simlisség stigmája

A gyors belső vizsgálat azonban kiderítette, hogy a gyanúsítottak maguk nyilatkoztak magyar származásukról. Mivel így a kapitány nem sértett törvényt, erkölcsi ok ide vagy oda, reggelre visszahelyezték a hivatalába.

Gyurcsány Ferenc elfogadta a vizsgálat eredményét, ugyanakkor hozzátette: magánemberként ezen a területen „jelentős érzékenységgel rendelkezik”. Egy, a miniszterelnök magánvéleményét ismerő forrás szerint Gyurcsány arra utalt, hogy amíg akad egyetlen magyar származású ember az országban, aki nem követett el súlyos gazdasági visszaélést, a magyarbűnözésre való utalgatás sértő és veszélyes, mert tovább élezi az etnikai ellentéteket. Azt, hogy Gyurcsány miniszterelnökként miért érzéketlen a magyarbűnözésre, egyelőre nem sikerült megtudni.

A vezető ellenzéki párt viszont, érzékelve hogy, a választók zöménél kezd betelni a pohár, azonnal reagált Hunvald letartóztatására. „Ki kell mondani: a magyar származású emberek által elkövetett súlyos gazdasági bűncselekmények száma aggasztó módon növekszik. A kormány lépjen fel a gazdasági bűnözés, a korrupció ellen ahelyett, hogy a magyar bűnelkövetőket mentegetné származásuk alapján.”