Dömötör
11 °C
14 °C

Csillagdal

2004.04.22. 08:00
Felpezsdült az élet a véralgebra-tanszéken. Megint méricskélnek a hobbitörténészek és szekértábornokok, hogy melyik sokszög nevében hány embert irtottak ki, és hogy ez a szám elegendő-e az illető sokszög törvényen kívül helyezéséhez. Vagy hogy az irtók joggal viselték-e a szimbólumot, illetve hogy a szimbólumból egyenesen következett-e az irtás, vagy csak belekeverték, mint nemzeti közírót a nemi erőszakba. Továbbá hogy ha most végigvonul az Andrássy úton egy százfős sereglet vöröscsillagos vagy horogkeresztes vagy nyilaskeresztes vagy keresztes zászlók alatt, az kellően félelemkeltő-e ahhoz, hogy ne tehessék.

Na nézzük ezeket a sokszögeket.

lám, a nagytőkés sem retteg a vörös csillagtól
Azt ugye mindenki érzi, hogy ha valaki a svasztika legalizálását tűzné a zászlajára, vagy esetleg a nyilaskeresztért szállna síkra, az azért kicsit másmilyen vicc lenne. Egész másmilyen, merthogy a horogkereszt világviszonylatban tizenkét évet ért meg a tervezett ezerből, itt Magyarországon meg még annyit sem, az viszont nettó rémuralomban telt. Gulyásfasizmus nem volt, ezért aztán a horogkereszt az égvilágon semmi jót nem jelent senkinek, kivéve persze néhány beteg majmot, aki megelégszik az összeomlás idején osztogatott egyenruhával és panzerfausttal meg azzal, hogy a zsidók most jól megkapják a magukét. De ők le vannak szarva. Gulyáskommunizmus viszont volt, mivel ez a rendszer tovább húzta, és a rendszerek idővel felpuhulnak - ha esetleg fordítva sül el a háború, akkor bizonyára lett volna gulyásfasizmus, és a vörös csillag kizárólag a Tanácsköztársaság című véres amatőrpuccsot jelképezné. Az is valószínű, hogy a Trabant abban a rendszerben is bekövetkezett volna.

De úgy alakult, hogy a vörös csillaggal negyven évig éltünk együtt, ennyi idő alatt pedig összecsiszolódik a legrosszabb házasság is. Egy vörös csillagos lobogó ma nem alkotmányellenes rendbontást jelent, hanem nosztalgiát.

A kereszt pedig, amely a formális logika szerint szintén betiltandó önkényuralmi jelkép - öltek alatta (és rajta) eleget - a csillaghoz hasonló státuszban van; a kínos történelmi örökség mellé magára szedett jó csomó pozitív tartalmat. Körmenet alkalmával nem rezdül össze az arrajáró fizikus, hogy ezek most megégetik őt, ahogy, lám, a nagytőkés sem retteg a vörös csillagtól.

ezzel a húzással sikerült neki is megszólítani Kádár népét
Gyurcsány Ferencnek tehát körülbelül és elméletileg igaza van, amikor a szabad csillagviselésért lobbizik. De nem ez érdekli most őt, nem bizony. Abban volt igaza főleg, hogy ebből a dologból izmos témát lehet csinálni, amely csak az elkötelezett antikommunistákat zavarja, abból pedig kevés van, sokkal kevesebb, mint nosztalgiázó hajlamú választóból. A többi meg legalább erről beszél, ezen tanakodik, forgatja a szájában a szúrós jelképeket, és addig sem foglalkozik a rossz hírekkel ebben a nehéz, harcos időszakban.

Hát gratulálunk Gyurcsány Ferencnek, amiért megint önfeledten játszadozhatunk a történelmi homokozóformákkal piti kis jelenkori nyűgök helyett. Ez kell nekünk, tényleg, meg a közjogi javaslatok, ilyen szerepjátékos nép a magyar. Másodszor meg még egyszer gratulálunk, amiért ezzel a húzással sikerült neki is megszólítani Kádár népét; sokkal ügyesebben mégpedig, mint Orbán Viktornak, aki méltóztatott megbocsátani nekik, hogy előbb születtek. Más célja aligha is volt vele. Csak felvette egy percre a mosolygós Kádár-álarcot. Dehogy akarja ő kitűzni a vörös csillagot. Attól meg pláne belefagyna a jómodor, ha az Altus Rt. homlokzatán látná viszont egy vérvörös hajnalon.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!