Salamon
7 °C
13 °C

A Levágott Fül

2003.10.16. 18:38
Kapcsolódó cikkek (1)
Aki fogott már üzleti vállalkozásba, vagy próbált megvalósítani egy külsô támogatást igénylő kulturális projectet - például művészeti fesztivált vagy akár stúdiószínházi előadást -, az tudja, hogy a politika támogatása nélkül semmire sem megy Magyarországon. Politikai támogatással olcsóbb és akár fedezet nélkül is kapható bankkölcsön, politikai kapcsolatokkal gyorsan megszerezhető bármilyen engedély, bizonyítvány, jogosítvány, bizonylat. Politikai kapcsolatok révén érkeznek a busás hasznot jelentô állami megrendelések, és politikai kapcsolatok segítenek elsímítani stikliket.

A politika saját művész-kiszolgálóit és a saját szellemi szintjének megfelelô kultúrát támogatja, ami a XXI. század magyar politikusainak esetében a gagyi
Magyarországon a nagyvállalatok csak a politika által futtatott kultúrát, rendezvényeket pénzelik. Pártfüggetlen, privát szponzorok nincsenek. A politika osztja szét a kultúra támogatására szánt, európai léptékben és egy kultúrnemzet szerepében tetszelgô országhoz képest szégyenletesen kevés közpénzt is. Írország nemzeti jövedelmének 16 százalékát költi a kultúra támogatására, Magyarország nemzeti jövedelmének 0,2 százalékát. Politikusok választják ki, saját ízlésük, személyes- és pártérdekek szerint a támogatandó művészi projecteket, művészeket, ahogy ez a korábbi diktatúrák idején is történt. A politika saját művész-kiszolgálóit és a saját szellemi szintjének megfelelô kultúrát támogatja, ami a XXI. század magyar politikusainak esetében a gagyi.

Magyarországon a rendszerváltás a politikai diktatúrából a politika diktatúrájába való, a józan észt felháborító igazságtalansággal és embertelenséggel, a fair play legelemibb játékszabályait felrúgva, titkosszolgálati irányítással történt átmenetet jelentette, amely a hozzám hasonlók számára a korábbiakhoz képest csak abban jelent könnyítést, hogy megnyitották a határokat. Akinek nem tetszik a bánásmód, azt most nem börtönzik be, nem zárják diliházba, nem verik agyon, szabadon elmehet. A feketelisták most is használatban vannak. A 3T - TámogatásTűrésTiltás - elve ma is működik, csak éppen ma nem likvidálják a pártfüggetlent, hanem ellehetetlenítik.

Bármelyik párt bármelyik politikusa lezárathat a forgalom elől közterületet, tömegeket csődíthet oda és überwattal nyomhatja a pártpropagandát, akár órákon át. Kerül, amibe kerül, ha politikus akarja, sokezer fős, beerősített szimfonikus zenekarral felturbózott vegyeskórus zengi az Örömódát. Az ilyesmi ellen hiába tiltakoznának, ha tiltakoznának a környéken lakók. Ugyanakkor a minden lehetséges engedéllyel rendelkező Nagy Fül zenei fesztivált néhány állampolgár kérésére, egymás után két kerületben is betiltották az európai rangra aspiráló Budapesten, 2003 októberében.

Magyarországon már nincs a független kultúrának sajtója
A legszomorúbb vetülete a Levágott Fül történetének az, hogy a hat éves hagyománnyal rendelkezô, nem kommerciális művészeket bemutató nemzetközi fesztiválról valószínűleg megint nem vett volna tudomást a kommersz és a gagyi propagálásából pénzelő, a politika által irányított magyar média, ha a fesztivált be nem tiltják. Magyarországon már nincs a független kultúrának sajtója, és az elektronikus médiában is csak botrány esetén kap nyilvánosságot.

A politika diktatúrájában élünk. Az élet minden területét a politikusok gyakorlatilag felelősségrevonhatatlan kasztja ellenôrzi. Az országban szabad versenyről, vagy művészi szabadságról nem lehet beszélni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!