Natália
-3 °C
8 °C

Úr a pokolban

2003.12.18. 03:04
Kapcsolódó cikkek (2)
Egészségi okok, hogyne, elnök úr. Meg a csótányok. Nem, a konzuli státust még nem sikerült elintézni. De ne aggódjon, nem lesz semmi baj.

Nyilván nem lesz. Ez egy ilyen állás. A katona arra szerződik, hogy ha kell, ölni fog. A tévéelnök meg arra, hogy lopjon, ha rákényszerül - és a kényszernek, ó, a kényszernek ezer arca van. Olykor máshogy nem is lehet elintézni a dolgokat, csak törvényen és kamerán kívül. Vagy van olyan, hogy bizonyos pénzek direkte ellopatják magukat. Nincs ugyanis gazdájuk, úgynevezett közpénzek, állami gondozottak, hát hagyhatja őket érző ember árván? De a sima mánia is kényszernek minősül. És nagy a család.

Hazudni akkorát kell, hogy hihető legyen - mondta egy ismert német államférfi állítólag, és úgy értette, hogy minél nagyobbat. Így van ez a lopással is, és már vonatkoztatunk is elfelé a pitiáner aktualitástól. Ne szégyelljünk tanulni az okosabbtól.

Van egy alsó határa a lopásnak. Néhány ezer forint alatt a lopás csak azzal jár, hogy a tettest - ha megcsípik -, beviszik az őrsre, jól megverik, aztán kap egy szóbeli figyelmeztetést is.

A félmilliárd forintos lopás következménye az, hogy a bűnös az addig összelopott villájában kénytelen lakni.
De van egy felső határ is. Ezt nem törvény határozza meg, hanem a nagy rablóknak járó tisztelet, de körülbelül félmilliárd forintnál lehet manapság. A félmilliárd forintos és azon felüli lopás következménye nem a börtön, nem is a rendőri barack a buksira, hanem az, hogy a bűnös - mit bűnös, őexcellenciája - az addig összelopott villájában kénytelen lakni, onnan kell, hogy igazgassa vállalatait, és emiatt kegyetlenül rossz a lelkiismerete. Kapar, csikar, néha hasogat. A bűntudat pedig szépen, lassan megemészti szegényt. Összesúgnak mögötte a kaszinóban, ha nagy néha kiengedik jó magaviseletére és a személyzettel szemben tanúsított példás bánásmódjára tekintettel; sőt családja is ott lábatlankodik körülötte, s nap mint nap vádló pillantásokat vetnek rá. Ő pedig nem húzhatja meg magát egy nyugodt, csótányos cellában, hanem folyamatosan számot kell adnia azoknak, akiket legjobban szeret.

Nem lehet ezt sokáig bírni. A bűn eredményével - a szökőkutas villával, a kastélyszállóval, az összesen ezerötszáz lovas ménessel - való állandó szembesülés előbb a lelket kezdi ki, aztán a testet. Alkoholba, drogokba, rákba és érszűkületbe menekülnek a példásan megbüntetett tékozlók.

A legérzékenyebbeknél eljárásra sincs szükség. Ők még előtte összeroppannak. És úriemberek az ilyet szemérmesen, mit sem panaszkodva, konok és férfias modorban egészségi oknak nevezik.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.