Ágnes
-13 °C
0 °C

Az ország tesztje

2005.02.17. 07:47
Az országértékelés szó tévedés, ilyenkor nem a miniszterelnök úr és a miszter elnök úr értékeli az országot, hanem az ország őket. Lássunk neki.

Ferenctől sokkal többet vártunk, a Megasztár jelen szakaszában ez a teljesítmény kevés. Parlament ide vagy oda, ebből a beszédből másnapra nem marad semmi az ormótlan lódításokon kívül, de még azokat is az ellenzéknek kell életben tartania. Ötös metró, mi? Meg mágnesvasút Pécsre! Kudlik Juli sajnos a Fideszhez igazolt, pedig az ilyen álmokat ő adta elő hitelesen utoljára a Deltában, tizenöt éve, csak akkor még kábé mostanra jósolták.

Szürke, jelentéktelen beszéd, a szónok nem küzd a figyelemért, túl akar lenni az előadáson, felmarkolni a gázsit, és hazamenni. Az ásítozás közben elsikkad még az az érdekesség is, hogy egy percen belül mondja ki, hogy a közalkalmazottakat hitelből fizetni helyénvaló, illetve hogy vége a Kádár-korszaknak, amelyben ugye szinte mindenki közalkalmazott volt, és szintén hitelből élvezte a nagy jólétet.

a show dolgában Orbán lemosta Gyurcsányt
Ez a beszéd nem mozdított senkit sehova, Áder Jánost kivéve, de neki ipari árammal megy a pacemakere, muszáj pattognia. Ez a nyámnyila beszéd a kövér gyerek tempója, aki kényelmesen végigkocogja az iskolakört, de momentán nem érdekli, hogy ki lesz az első. A miniszterelnök átengedte a pályát.

És máris itt van mai műsorvezetőnk, Viktor. Viktor rendkívül izgalmas műsort kanyarintott az országértékelésből. Már az előzmények is: SMS-ben megírja a polgár, hogy mi a gond, és Viktor majd válaszol rá. Azt ugye képzelhetjük, mennyire szűrődhetett be a tisztelt szavazók véleménye a műsorba, de legalább úgy érezhette az a polgár, hogy részt vett a harcban. A Fidesz egyébként nem javaslatokat várt – SMS-be bajosan is fér be egy adóreform –, hanem témákat, kérdéseket, amikre aztán Viktor megmondja a véleményét. Mint ahogy a roadshow-n sem maga a nép, hanem válogatott viktoristák jelentek meg.

Kudlik Juli és Philip. (SMS-kérdésünk: na vajon melyik Fókusz-műsorvezető állását nézte ki magának ez az igen hiteles fiatalember, aki az orbáni fordulatot hajtotta végre kicsiben, a Viva és a Hír TV között?) És az új formátum: Viktor nem szónokol, hanem beszélget a néppel, akit Rákay és Kudlik, Ádám és Éva játszik. Persze az interjúnak ez egy igen bizarr elfajzása, a riporterek sűrű bocsánatkérésekkel teszik fel kérdéseiket; Orbán olykor megjegyzi, hogy ezt nem ide beszéltük meg, és félórás szónoklatokban válaszol a félénken elrebegett egymondatos kérdésekre. Interjú a vámpírral. De ez műfajelméleti kukacoskodás, a show pörög. Orbán észrevette, hogy a monológ nem sikeres forma, a tévék a legritkább esetben indítanak olyan műsort, ahol egy ember beszél. Már Pintér Dezső is odavan. Ettől még szónoklat ez a javából, de lehet közben sétálni és forgolódni, és változatosabb a monológnál. A mégis megszülető monológok meg azért érdekesek, mert Orbán Gyurcsánnyal ellentétben nem felejtette ki a vicceket, az anekdotákat, sőt az öniróniát sem. Pedig az önirónia az egyetlen lehetőségünk, hogy ép ésszel megússzuk ezt a kampányt. „Akik a veretesebb ritmusba szedett mondatokat szeretik, azok ismételgessék azt, hogy omlásában súlyos a légvár” – mondja Orbán a gügyögésre vágyó hülyéknek és Kerényi Imrének. És ez az a pont, ahol – a fejlődés következő szakaszában – a stúdiózenekar tust húz.

Annyi tehát világos, hogy a show dolgában Orbán lemosta Gyurcsányt. Simán elvitt volna három reklámblokkot, aminek különben az az egyik funkciója, hogy olyankor megy ki a polgár sörért és libatöpörtyűért.

Az ilyen nagy hatású külsőségekkel előadott beszédnek van egy olyan hátulütője, hogy a benne elhangzott hülyeségek is nagyobbat szólnak, tehát tovább visszhangoznak. Gyurcsány nem mondott semmit, amit igen, azt még a Milyen lesz az élet 2000-ben című gyermekrajzpályázatra találta ki. Hívószavak, refrének sehol. Orbán sem bánt bőkezűen a konkrétumokkal, komoly újdonságokkal sem szolgált azon kívül, hogy míg tavaly Kádár népének, most Budapestnek bocsátott meg, sőt azon belül a panellakóknak is. Nem baj, megteheti, mert talált magának másik ellenséget: a spekulánst. A kulákot nem, hálistennek, sőt annak nagyon is mellette áll, és őmellette most nem áll ott a Torgyán, úgyhogy ezúttal talán sikerülhet. De a spekuláns, az a haza vérszívója, aszongya. Ez a munkaalapú társadalom című szöveg sem újdonság, de most bontakozott ki teljes pokoli díszében a spekuláns, aki sötét helyiségben gyanús papírokat számolgat, tehát nem dolgozik, mint a paraszt a hegyoldalba’, hanem spekulál, és mégis billeg a bajszán a morzsa. A származását meg jobb nem is firtatni.

Orbán most figyelmeztetett: a magyar politikai látványpékséget ő találta ki
A rendes kétkezi munka ellentéte ugyanis az ügyeskedés. Nos, Viktor, nagyon remélem, hogy ez is önirónia, mert annak zseniális. Komolyból inkább felejtsük el, hacsak nem azzal kezdődik a haza rendberakása, hogy bezárjuk a tőzsdét. Mellesleg a spekuláns és az árdrágító még csak nem is a Kádár-idők mumusa volt, hanem kicsit előbbi.

Szóval a nagyobb durranásnak nagyobb az ellenhatása is; Orbán szövege élvezhető volt, de aki nem nézte végig a tévében – és a többség nyilván nem tette –, annak csak a kivonatok jutnak, a híradó és a másnapi újság. Írásban bizony megkopik a show, viszont kikandikál a szavak értelme. A slágerek szövege általában hülyeség, ugye. Gyurcsány nem tekintette szavazatszerző ésvagy bázisépítő alkalomnak az országértékelést, eldarálta a parlamentben, meghallgatta a reakciókat, és ezzel letudta. Orbán most megszólította azokat, akik a régi Viktorra vártak, de azokat is, akiket a régi Viktornak az árnyékától is kiver a víz. Azokat, akik már-már elfelejtették, miért is szavaztak másra.

A kampány elkezdődött, lesz még Muppet-show doszt. Jó lesz a műsor, mert bármilyen frissítően hatott is a baloldalra a gyurcsányi lendület, Orbán most figyelmeztetett: a magyar politikai látványpékséget ő találta ki. Szórakoztató lesz, ha észben tartjuk, hogy választani csak a végén kell. Arra semmi szükség, hogy megint hónapokig kokárdákra és kokárdák tüntető hiányára bomoljon az ország. Nem casus belli, hogy ki melyik csatornát nézi.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.