Melinda, Vivien
2 °C
8 °C

Juci százat tejelt

2001.10.25. 12:11
Kapcsolódó cikkek (1)
Riporter: - Mindent összevetve Juci esélyes arra, hogy megdöntse a jelenlegi 125 ezres magyar tejtermelési rekordot. Igyekeznie kell, hiszen kihívója akad bőven - hangzott el az m1 Híradójában. És itten egy jegyzet állna, ha ehhez lehetne mit hozzáfűzni.

Juci, a Holsten-Fríz elérte a százezer literes hozamot, tőgyei még mindig szépek, és ezzel bekerült az arany törzskönyvbe - derült ki a hazai közszolgálati televízió hírműsorából, két echte ungarische Papp Endre-mosoly között. Holsten-Fríz létére. Szégyellje magát Juci, mi az, hogy nem magyar tarka! Van pofája holland ősökkel, német névvel rekordot dönteni? Itt Magyarországon.

De Jucinak volt pofája. Sőt, ha így folytatja, megdöntheti a százhuszonötezer literes magyar csúcsot. Közszolgálati híradó, 2001. 10. 24.

A riport teljes szövege az Observer leirata nyomán:
Mv.: - Országos bajnokjelölt az a hódmezővásárhelyi tehén, amely élete során eddig több mint 100 ezer liter tejet adott. A Juci névre hallgató állat teljesítményével bekerült a magyar arany törzskönyvbe, ahol rajta kívül még 50 hasonlóan jeles tulajdonságú marhát tartanak nyilván.

Riporter: - A 12 esztendős Jucit gondozója nem éppen hízelgő szavakkal kísérte az ünnepélyes díjátadásra, pedig a kétszeres üknagymamának most nyugalomra van szüksége.

Marton János, ,,Juci'' gondozója, Hód-mezőgazda Rt.: - Ez a tehén most a borjúzás öröme elé néz, és ezért különös tekintettel kell rá lenni, hogy a borjút ki bírja hordani.

Riporter: - A színes koszorú jelzi azt, hogy Juci eddig több mint 100 ezer liter tejet adott. Tenyésztők szerint ehhez képest megkapóan szép a tőgye, sőt kifogástalan lábakkal és kecses hátsóval rendelkezik.

Bognár László ügyvezető igazgató, Holstein-Fríz Tenyésztők Egyesülete: - Ha Jucika életkorát emberi életben adnák meg, akkor kb. olyan 75-80 éves idős hölgynek felelne meg. Csak hát Jucikát még 4-5 esztendeig biztosan fejik.

Riporter: - Már ha megéri. Ugyanis ahhoz, hogy egy liter tejet adjon az állat, 400 liter vért kell átáramoltatnia a tőgyén.

Bognár László ügyvezető igazgató, Holstein-Fríz Tenyésztők Egyesülete: - Éppen ezért 150 literhez 40 millió liter vér kell. Ez egy borzasztó nagy teljesítmény, ezt túl kell élni, ezt meg kell tudni termelni.

Riporter: - Mindent összevetve Juci esélyes arra, hogy megdöntse a jelenlegi 125 ezres magyar tejtermelési rekordot. Igyekeznie kell, hiszen kihívója akad bőven.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.