Natália
-3 °C
7 °C

Taxisokk

2005.01.26. 13:56
A Fővárosi Önkormányzat mert nagyot álmodni: kétszáznegyven forintos tarifát. Szép kerek szám, az elképzelés szerint a jövőben ennyiért fuvarozzák majd kilométerenként az elégedett állampolgárt a szintén elégedett taxisok, a kutyasétáltatók meg zacskóba gyűjtik és kidobják kedvencük bélsarát. Minden szép lesz.

A hatvan százalékos tarifaemelés természetesen hülyeség, de van benne rendszer. A döntéshozók a benzin árához kötötték a kilométerenkénti viteldíjat, ami tűnhetne akár eredeti gondolatnak is, de nem az: Ausztriában például már működik a modell. A probléma az árral mindösszesen annyi, hogy a Fővárosi Önkormányzat, amelynek hivatalánál fogva figyelembe kellene vennie a fizetőképes keresletet is, magasabb árat határozott meg, mint amennyit a piaci körülmények között működő taxistársaságok elfogadhatónak tartanak.

Figyelemreméltó, hogy a tarifaemeléssel azok sem értenek egyet, akikhez lényegében ez a pénz vándorolna.
Kétszáznegyven forintos viteldíj Ausztriában talán nem veri ki a biztosítékot, pesszimistább hangok szerint azonban itthon a taxisok hetven százalékát megöli. Ennyiért ugyanis kevesen akarnak majd utazni. Bár ez a szám nyilvánvaló túlzás, az mindenesetre figyelemreméltó, hogy a tarifaemeléssel azok sem értenek egyet, akikhez lényegében ez a pénz vándorolna.

A taxistársaságok ugyanis rendelkeznek elemi közgazdasági ismeretekkel, és tisztában vannak vele: ha túl magasra növelik az árat, az csökkenti a bevételt. A fogyasztók ugyanis hajlamosak ilyenkor inkább feketézők mellé beülni, akik nem adóznak, nincsenek extra költségeik, nem lehet velük betartatni a szabályokat, következésképpen olcsóbbak és kevésbé megbízhatók.

A fővárosi közgyűlés kereskedelmi és turisztikai bizottságának elnöke, Rusznák Imre szerint a tarifaemelés azért lesz jó, mert: „a taxis szakma visszanyerheti az elvesztett bizalmat”. Az jó! Végre. Mindenki felsóhajt, végre visszanyerhetik a taxisok elvesztett bizalmunkat, mert drágább lesz taxizni! Képzeljük el, amint beszállunk az autóba, kényelmesen elhelyezkedünk a jobb hátsó ülésen (bátrabbak az elsőn), utazunk.

Mintha a magasabb díjak elvennék a feketézők kedvét attól, hogy lenyúlják utasokat

Máskülönben kissé idegesek lennénk, hiszen látjuk, hogy átvernek, kétszeres kerülővel visz haza a jópofa taxis, de inkább nyugodtan cirógatjuk a plüsskárpitot, abban a megnyugtató tudatban, hogy kétszer annyit fizethetünk, mint azelőtt. Mintha a magasabb díjaktól bíznánk jobban a taxisokban! Mintha a magasabb díjak elvennék a feketézők kedvét attól, hogy a szabályoktól ügyesen elhatárolódva úgy nyúlják le az utasokat, ahogy akarják. A javaslat éppen ellentétes hatást ér el, mint amilyet kíván: tovább növeli az illegálisan fuvarozók bevételeit, csökkenti a jogkövető taxisok forgalmát.

Persze nem az a megoldás, hogy a főváros hatékonyan ellenőrizze a taxis társadalmat! Nem az állítaná helyre a bizalmat, ha eltűntetnék az utcákról a feketén dolgozókat, ha bevonnák az engedélyét azoknak, akik rendszeresen átverik az utasokat. Persze. Nem jelentene megoldást egy közgazdaságilag is indokolható tarifa megállapítása, ami figyelembe veszi, hogy bár a benzin és az autó itthon is annyiba kerül, mint tőlünk nyugatabbra, a fizetőképes kereslet messze nem tesz lehetővé hasonló árképzést. Nem faramuci helyzet, amikor egy szolgáltató könyörög a hivatalnak, hogy had dolgozzon már olcsóbban?

A főváros egyetlen megoldást lát jelenleg, a tarifaemelést. Ennek persze az lesz az eredménye, hogy a taxistársaságoknak többet kell majd fizetnünk, a jelenleg még ellenőrizhetetlen feketézők meg továbbra is annyit kérnek, amennyit nem szégyellnek. Drágulás, pozitív eredmény nélkül. Akik akarnak, továbbra is átverhetnek majd minket, csak eztán jóval nagyobb eséllyel. A javaslat szerint ugyanis házhoz rendelés esetén hatszáz forintról indul az óra. Aki tehát teheti, gyalogol inkább a drosztig, ott meg beszáll valamelyik taxiba. Innentől kezdve meg már csak szerencse kérdése, hogy ne egy feketéző mögé üljünk be.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!