Sajtótörvénynek keresztbe tenni = MENŐ

2010.12.21. 03:07

2010 december 21-én hajnalban a magyar országgyűlés elfogadta a médiaszolgáltatásokról és tömegkommunikációról szóló új törvényt. Ez az egyszerűen csak sajtótörvénynek nevezett izé valódi borzalom. Ahogy a Társaság a Szabadságjogkért még relatíve finoman fogalmaz,  súlyosan sérti a véleménynyilvánítás szabadságát és a sajtó szabadságát.

Ezenkívül is számtalan probléma van a törvénnyel, amely nagyjából tökéletesen mutatja be az összes baját az alig fél éve működő Fidesz-kormánynak. Teljesen feleslegesen matat olyan területeken, amelyeket az államnak tabuként kellene kezelnie. Rettegő alapállásból, minden egyes magyar állampolgárt döntés- és cselekvésképtelen hülyegyereknek nézve szabályoz túl mindent. Szinte minden elemében a kormányzat totális hozzá nem értését bizonyítja, köszönőviszonyban sincs sem a nemzetközi jogalkotói tendenciákkal, sem azzal a technológiai környezettel, amelyben ma a médiaszolgáltatás és a tömegkommunikácó zajlik.

A kormány fizetett alkalmazottain kívül egyetlen ember sincs, aki ma Magyarországon tömegkommunikál vagy médiaszolgáltat, és tetszik neki ez a törvény. Sőt még ők is hajlamosak magánbeszélgetéseken bevallani, hogy viccnek azért ez durva. Akik médiából meg kommunikációból élnek, most vérmérsékletük szerint félnek, idegesek, röhögnek kínjukban, vagy törik a fejüket a lehetséges megoldásokon és kibúvókon.

Az új sajtótörvény első komoly tesztje az lesz, hogy mit tud kezdeni az igen népszerű náci weboldallal, a Kuruc.infóval. Ezt maguk a törvényalkotók is többször sugallták. Akinek már minimális köze volt valaha az internethez, pontosan tudja, mi lesz a küzdelem vége. Lehet, hogy nem Kuruc.info néven, lehet, hogy kicsit más tartalommal, de hogy egy szellemiségében és erejében ugyanilyen honlap létezni fog Szalai Annamária támadása után is, az egészen biztos.

Igen kínos dolog a Kuruc.infót Tölgyessy Péter elé állítani példaként, ám a szintén igen népszerű társadalomtudós sokat tanulhatna a náciktól. Tölgyessytől ugye a napokban elvették rádióműsorát, illetve egészen pontosan nem elvették, hanem úgy próbáltak abba belenyúlni, hogy az számára vállalhatatlan volt. Sajnos semmi jele nincs annak, hogy Tölgyessy megtegye az egyetlen logikus lépést, amit egy szájkosárral fenyegetett értelmes embernek 2010-ben kötelező megtennie: nem költözött még fel az internetre.

Az internet sajnos nem olyan kényelmes meló, mint egy reggeli műsor a közszolgálati rádióban. Az embernek minden bizonnyal tök ingyen kell gondoznia a blogját, vagy amiben éppen szeretné kifejteni a véleményét, nem elég napi vagy heti egy órában egyszer kinyilatkozni, meg kell tanulnia kezelni az elképesztő stílusban visszapofázókat is. Azonban ha a Fidesz tényleg komolyan gondolja, hogy most megpróbálja eltürkmenisztániasítani a magyar médiát, és így egyben a magyar szabadságot is, akkor ez ellen csakis az interneten és csakis sok munkával, viszont nulla anyagi haszonnal lehet majd küzdeni.

Valószínűleg erre nem kerül sor, hiszen Magyarországon az írott törvénynek nem sok köze van ahhoz, ami valóban történik az országban – ellenkező esetben, ugye, mindenki rendesen fizetne adót, a bűnözők pedig börtönben ülnének. Azonban ha mégis, akkor egészen biztos, hogy nem fásult, olyan nagyon jól eddig sem teljesítő újságíróktól kell várni a megoldást.

Ha háború lesz, sőt a rendszerváltás legsötétebb éveinek legsötétebb szavával médiaháború, a jó győzelme a magyar emberek lelkesedésén, találékonyságán, kitartásán fog múlni, és hála a jó istennek, most nem ellenzéki politikusokon meg újságírókon. Ahogy ennek tisztességes háborúban lennie kell. De ne aggódjon senki, nem lesz itt semmi komolyan lerohanva: az rosszat tenne az üzletnek.