Judit, Xénia
18 °C
31 °C
Menő nem menő

Sziget = MENŐ

2009. augusztus 12., 05:53

Először is intézzük el a kínos nosztalgiát, mert az mindig ciki és slágerrádió. Ettől azonban még megfellebezhetetlen tény, hogy aki az utóbbi tizenöt-húsz évben lett Magyarországon férfi, nő, esetleg ünnepelt transzvesztita, és nem töltött el legalább egy, de inkább tíz szórakozással és a züllés legmélyebb bugyraival teli éjszakát a Sziget fesztivál dzsuvájában, az valamit nagyon csúnyán elnézett. Minden tisztességes huszonöt és negyven év közötti magyar embernek vannak átszellemült mosollyal mesélt történetei szódásszifonból spriccelt vodkáról, csak csodával határos módon túlélt, viharral és tömeggel megspékelt koncertekről, elhagyott mobiltelefonokról, minősíthetetlen ízlésű haverokról, akik képesek voltak ToiToi vécében kúrni, ráadásul az utolsó éjszakán, és persze a Sziget-betegségről és annak legjellegzetesebb tünetéről, a még szeptember elején is csak hosszas torokhörgetéssel felszabadítható, erősen szürkés slejmről. Ezek egyébként mind csodálatos dolgok.

Tovább

Izrael = NEM MENŐ

2009. augusztus 6., 01:50

Úristen, már megint a Közel-Kelet. Jövő héten mi lesz nem menő? A gazdasági világválság? A budapesti tömegközlekedés? Az időjárás? Megértem én a fanyalgókat, mégis arra kérnék most mindenkit, hogy legalább egy cikk erejéig figyeljen egy kicsit a világ legagyzsibbasztóbb régiójára. Nem azért, mert nincs jobb program egy szép augusztusi napon, hanem mert Izraeltől elég sokat lehet tanulni. Már úgy értve, hogy az ő kárukon, kedves náci olvasók, nem kell mindjárt megijedni.

Tovább

Angol = NEM MENŐ

2009. július 26., 22:41

A betegség általános, gyorsan terjed és nyilván mindenki találkozott vele, akinék van olyan ismerőse, aki használ bármilyen internetes képmegosztó szolgáltatást. A kóros angol címadás egyre több áldozatot szed hazánkban is. Bár a fényképek angol elnevezése a leggyakoribb tünet, sokan mára olyan súlyos állapotba kerültek, hogy a Facebookon, sőt, szinte bármilyen internetes megnyilvánuláskor angol szavakat és kifejezéseket használnak. Csetelés, emailek, minden szennyezett. Különösen aggasztó, hogy a betegek annál inkább hajlamosak az angol használatára, minél inkább általuk "menőnek" képzelt események kommentálásáról van szó. Ha egy kép bulizó fiatalokat ábrázol, valaki a kapcsolati hálójába tartozókat arról kívánja tájékoztatni, hogy milyen borzasztóan másnapos, a képaláírás vagy a helyzetjelentés annál inkább hajlamos angolul lenni. Mert a "fucking hangover" aztán sokkal vagányabbul hangzik, mint ennek magyar megfelelője.

Tovább

Balaton Sound = NEM MENŐ

2009. július 16., 04:49

Mielőtt bárki elkezdené a nyenyenyét, hogy már megint a csipőből fikázás megy, meg mindenki örömének elrontása, szeretném leszögezni, hogy minden prekoncepcióm és a személygépkocsim csomagtartójában a helyszínre szállított rosszindulatom ellenére a Balaton Sound majdnem menőnek lett minősítve. Ahol fiatalok reggel hatkor a Balaton partján ücsörögve, többnyire jól benyomva ordibálhatnak és vidámkodhatnak, elszigetelve Magyarország mindennapjaitól és a környező szocialista vállalati üdülőktől, ott mi lehet a baj? Ha csak egy baj lenne, az még tényleg nem lenne elég a mérleg nyelvének átbillentéshez, de sajnos az a helyzet, hogy több is van.

Tovább

Berlusconi = MENŐ

2009. július 12., 13:00

Na, ki mit csinál a nyáron? Balaton Sound? Csapatás Horvátba'? Donáldkacsázás a Terézvárosban? Ez bizony elég béna felhozatal. Hát nem lenne jobb inkább eladni Kakát a Real Madridnak, de annyi pénzért, hogy még a Vatikán hivatalos lapja is felháborodjon? Esetleg meghívni a világ vezető hatalmainak első embereit egy kis közös fejtágításra? Pihenésképpen szerződteni néhány hivatásos hölgyet a nyaralóba, oszt áthívni Mirek "Félárboc" Topolánek volt cseh miniszterelnököt egy kis közös hancúrozásra? De, sokkal jobb lenne. A fene a jó dolgát annak, aki ezt mind, egyedül össze tudja hozni.

Tovább

Jog = NEM MENŐ

2009. július 4., 22:06

Na, betiltották a Magyar Gárdát, végre ki lehet engedni a gyerekeket játszani az utcára. Legalább arra az öt percre, amíg csend van. Ahogy az a héten megjelent Vona Gábor-interjúkból is kiderült, a Jobbik és környéke nem a kifejezetten nagy koponyák gyülekezőhelye, egy magyar bírósági ítélet kijátszása azonban még ilyen csökkent szellemi képességekkel sem lesz túl bonyolult. Nem akarok én ötleteket adni, de ha Norvég Gárda néven alapítanák újra a gittegyletüket, módosítanának egy kicsit az egyenruhájukon, vagy írnának valami nagyon ironikus, látszólag cigánybarát alapszabályt, kezdődhetnének újra a perek, ők meg közbe vígan játszhatnának katonásdit nyomorult kis borsodi falvak főutcáján.

Tovább

Pornó = NEM MENŐ

2009. június 24., 04:50

Az egyik felhőtlenül szórakoztató fejlemény Magyarország újkori történetében a pornó betüremkedése volt a legrendesebb háztartásokba is. Amikor a kilencvenes évek végén elindultak a kereskedelmi tévécsatornák, és minden kemence mögé benéztek, hátha ott lapul valami pénzzé tehető sztár, hirtelen a pornóipar is eladhatóvá lett. Ez volt az a korszak, nagyjából Monique Covet és Maya Gold felbukkanása közt, amikor hirtelen egy egész ország tudta meg, hogy ki az a Michelle Wild, és mi a kedvenc receptje. Fergeteges volt azt követni, ahogy a Fókusz, a Blikk, a Story magazin és a korabeli médiaipar legnagyobb ágyúi úgy számolnak be ezek a fiatal és naiv lányok életéről, a fogyasztók pedig úgy zabálják azt nagykanállal, hogy senki nem említi meg a mindkét fél szempontjából kényelmetlen tényt: a hölgyek abból élnek, hogy minden testnyílásukba férfiak tömegei tolják a kontentot.

Tovább

Bármilyen éjszaka = MENŐ

2009. június 16., 15:14

Az elmúlt héten rendezett jubileumi, 80. Könyvhét legjobban sikerült eseménye állítólag a Könyvek Éjszakája nevű rendezény volt. Ennek keretében a Vörösmarty téri helyszínen a kiadók standjai éjfélig voltak nyitva, eddig tartottak a dedikálások és vetítések, Esterházy Péter és kollégái pedig sört csapoltak. Helyszíni beszámolók szerint a nép nagy mennyiségben képviseltette önmagát, és ha már ott volt, élvezte is a programokat. Szombaton, június 20-án kerül sor a Magyarországon már több éve megrendezett Múzeumok Éjszakája idei felvonására. Ennek keretében az ország számtalan múzeuma tart nyitva jó sokáig, némely hajnalig is, a kedves közönséget mindenféle programokkal várják. Személyes bunkóságom sajnos kizár mindkét rendezvény célcsoportjából, bár miközben a rendezvény honlapját nézegettem, erősen elgondolkodtam azon, hogy a gyerekkoromban olyan izgalmasnak talált, ütött-kopott kitömött rozsomák vajon ott van-e még a Városligetben a Mezőgazdasági Múzeumban, és hogy esetleg hajnali egy körül meg kellene lesni. Ennek ellenére nagyon örülök a könyves rendezvény sikerének, és biztos vagyok benne, hogy akárcsak az előző években, idén is lesz egy szép csomó ember, akik élni fognak az éjszakai múzeumlátogatás lehetőségével. Lassan, nagyon lassan, viszont szerencsére egyértelműen megállíthatatlanul a magyarok kezdik elfoglalni az éjszakákat. Nagyon helyes. Éjfél után minden menőbb.

Tovább

Offshore-on sírni = NEM MENŐ

2009. június 8., 16:30

Kezd ez unalmas lenni. Idegen szó, gazdagok csinálják, ennyi elég is ahhoz, hogy valami reménytelenül és örökre népszerűtlen legyen Magyarországon. Az utóbbi tíz napban az offshore kifejezést gyülölte mindenki, és ha a tendencia folytatódik, attól tartok, néhány hónapon belül már a nekrofília is szitokszó lesz, ha véletlenül kiderül, hogy a legmagasabb politikai körök is hódolnak e különös hobbinak. És az is borzalmasan unalmas, hogy sajnos a köznek már megint nincs igaza.

Tovább

Kalandra fal! = MENŐ

2009. június 1., 15:13

Este nyolc körül van, a tévében egy magyarul csak visongva, hibásan "beszélő" néger ember látható egy kisebb medence partján. Ezüstszínű, testhezálló ruhát visel, amelyben tökei világosan kivehetők. Egy fal közeledik hozzá szélsebesen, a közepén különös pózba merevedett embert formáló lyukkal. A néger embernek nem sikerül áttuszakodnia magát a lyukon, így a fal belelöki a medencébe. Nem egészen világos, hogy tényleg, vagy csak úgy tesz, de a néger ember elkezd fulladozni. Hirtelen előkerül egy csokornyakkendőt és úszónadrágot viselő, magas, izmos, szőke, jóképűnek mondott férfi, beveti magát a vízbe, és partra rángatja a fuldoklót. A néger ember taknya-nyála összefolyik a parton fekve, miközben szintén ezüstszínű overallt viselő játékostársai egymás hasát csapkodva fetrengenek a röhögéstől. Az mindenki számára nyilvánvaló, hogy ez így nagyon menő, azzal viszont kevesebben vannak tisztában, hogy mindez jó is, sőt, hosszú ideje az első örvendetes fejlemény a magyar televíziózás világában.

Tovább

Index = NEM MENŐ

2009. május 21., 14:13

Nem, az Index egyáltalán nem menő. Sokszor még szar is. Hála a jó istennek ezzel minden indexes kolléga tisztában van. Mindannyian tudjuk, hogy melyik cikkünk béna. Na jó, nem mindenki, hiszen az Index nem csak úgy kollektíve nem menő, hanem az alkalmazottak között is akadnak nem menők. De egymás cikkeiről tényleg mindig tudjuk, ha bénák. Tudjuk, hogy a társaság fele nem tud helyesen írni, hogy sokan alapvető műveltségi problémákkal küzdenek, hogy van egy rakás lusta disznó. Hogy van, aki olyan hülye, hogy a céges belépőkártyáját nem képes egy hétnél tovább megőrizni, hogy van, akinek még az ezredforduló előtt teljesen elhalt a rövidtávú memóriája, hogy van, aki soha nem tett hozzá semmit, és soha nem is fog hozzátenni semmit a közjóhoz. És azt is, hogy ki firkálja rendszeresen össze a liftet itt, az újpesti Árpád út magányában.

Tovább

Webkettő - Mi a MENŐ?

2009. május 13., 13:10

2009 bolondos májusában nincs forróbb téma az internetnél. Menő? Nem menő? Részben menő? A kérdés aktualitását mi sem bizonyítja jobban, mint hogy heti harminc-negyven levelet kapok ezügyben olyan olvasóktól, akik nem elég magabiztosak ahhoz, hogy a saját ízlésükre és józan eszükre hallgassanak, és ezért igénylik egy tapasztaltabb szakember véleményét, hasznos tanácsait. "Bede úr, a kisebbik fiam hamarosanérettségizik, és nem tudom, hogy Twitter- vagy Facebook-fiókot regisztráljak neki ahhoz, hogy ő legyen a legmenőbb kis kópé a középiskolában." "Bede úr, mikrobloggoljak vagy tumbleloggoljak, ha fel akarom csípni azt a helyes csajt a recepcióról?" "Bede úr, ez a cicis kép jó lesz az Iwiw-re?" Fárasztó ezekre a levelekre egyenként válaszolni, így inkább most egyben és ömlesztve szögezném le, amit le kell.

Tovább

Sertésinfluenza miatt aggódni = NEM MENŐ

2009. május 5., 14:46

Végre egy hét, amikor mindannyian büszkék lehetünk a magyar emberre. Magunkra, tehát. Bajban ismerszik meg, ki a menő csávó, és most mi mindannyian jelesre vizsgáztunk. Nem érdekel minket a sertésinfluenza egy cseppet sem. Illetve a H1N1 vírus, ahogy az angolszász rendőri szakszervezetek petíciója után a világ nevezi a kórt. Egy hétig kerestem az országban olyan élő és mozgó embert, aki hajlandó kijelenteni, őt igenis foglalkoztatja, mi több, aggasztja a pandemikus világkatasztrófa fenyegető szele. Közvéleménykutatásom nem volt túl lelkes, elsősorban azért, mert engem sem érdekel a dolog, ám a tendencia egyértelmű: a magyar nemzetet még az EP-választások kampánya is jobban fel tudja izgatni, mint ezek a kis izék, AMIKET SZABAD SZEMMEL NEM IS LÁTNI.

Tovább

A holokauszttagadást tiltani = NEM MENŐ

2009. április 28., 12:19

Szoros a verseny, de ha mégis választani kellene, hogy mi is az utóbbi húsz év legfárasztóbb, legmeddőbb, legcéltalanabb és rendre legeredménytelenebb közéleti vitája Magyarországon, a szólásszabadság korlátozása körüli maszatolás kapná az én szavazatomat. És elnézést kérek mindenkitől, akinek most a szeme elé került a "közéleti vita" szókapcsolat, tudom, hogy az ilyesmi rendes embereket órákra depresszióssá tesz. Kompenzációként a napok alatt méltán legendává váló Demcsák Zsuzsa-TASZ tereferét tudom ajánlani. Egyrészt mert igen szórakoztató, másrészt pedig mert remekül bizonyítja, a szólásszabadsággal kapcsolatos vitákban a legkellemetlenebb, hogy mindig idióták kapnak bennük fontos szerepet.

Tovább

Bolíviában feleslegesen meghalni = NEM MENŐ

2009. április 21., 03:16

Eduardo Rózsa-Flores és Magyarosi Árpád halálával kapcsolatban számtalan különös dolgot lehet említeni, az egyik legérdekesebbet, nevezetesen hogy milyen illusztris névsorban kapott helyet két magyar, mégsem vette észre szinte senki. Pedig a "nemzetközi hírű gázos arcok, akik Bolíviában rejtélyes körülmények közt haltak erőszakos halált" olyan elitklub, amelybe csak nagyon keveseknek sikerült eddig bekerülniük. Che Guevarát, a Rage Against The Machine együttes frontemberét néhányan említették, a két vadnyugati akcióhőst, Butch Cassidy-t és a Sundance Kölyköt viszont sajnos senki. Pedig ők lényegesen menőbbek voltak a híres rockénekesnél, ám hiába próbáltak bankrabló és lótolvaj múltjuk elől Dél-Amerikába menekülni, 1908-ban Dél-Bolíviában mindkettejüket agyonlőtték. A róluk készült film két címszerepét Paul Newman és Robert Redford alakították, aminél többre bűnöző nem nagyon viheti. Sajnos erre Rózsa-Floresnek és Magyarósinak nincs sok esélye. Egzotikus halálukon kívül bennük aztán nem volt semmi menő.

Tovább

Szabó Simon = MENŐ

2009. április 14., 04:46

Látta valaki ezt a Papírrepülők című filmet, amit a múlt héten mutattak be? Én nem, és valószínűleg nem is fogom, mert egyrészt amikor moziba mennék, mindig valami izgalmas sportesemény van a tévében, másrészt pedig mert egy olyan szubkultúra hulláját ássa elő megint (trailer drumandbassre? 2009-ben?), amivel engem a világból ki lehet kergetni. Van viszont egy csomó ismerősöm, aki látta, néhánynak még a véleményére is adok. Közülük volt, akinek tetszett, és volt akinek nem. Ízlésről vitatkozni viszont egyrészt nem menő, másrészt Szabó Simon nagyon sok ideje az első magyar rendező, aki azt is megengedheti magának, hogy ha kedve van, akár elviselhetetlenül trágya filmet forgasson. Erről lesz most szó.

Tovább

Gödör = MENŐ

2009. április 6., 04:39

Szezonja van a tavaszi szél által árasztott, dagadó faszokról szóló cikkeknek. Ez a hurráoptimizmus azonban elítélendő. Mi az olyan nagyon menő abban, hogy Budapesten kisüt a nap? Megsokszorozódnak a szórakozási lehetőségek, azonnal kinyit több száz színvonalas kiülős étterem-kávézó-szórakozóhely, jobb lesz az emberek arca, vagy mi? Ugyan. Ebben a városban a napsütésnek azért szokás örülni, mert akkor már lehet menni telekre, a hegyekbe vagy legalább hekkezni a Római partra. Budapest ma már olyan állapotban van - és tudom, hogy a Római Budapesten van, ám éppen vidékies-nyaralós hangulata teszi vonzóvá -, hogy plusz húsz fok és egy napszemüveg nem sokat tud rajta segíteni.

Tovább

Európai terroristának lenni NEM MENŐ

2009. március 30., 02:51

Ki mit tenne az Igaz Ügyért? Van, aki semmit, van, aki a saját vérét is adná érte, és vannak a többiek, az arany középutasok, akik másét. A csalánt más faszával verők elviselhetetlen és ciki figurák voltak mindig is. Az utolsókat rúgó európai terrorizmus képviselői pedig különösen szánalmas alakok.

Tovább

Eagles of Death Metal = NEM MENŐ

2009. március 23., 12:24

Márciusi hétfő este van a Dürer kertben. Az egykori egyetemi előadóból kialakított koncertterem szokatlanul tömött, a jegyárak fényében pedig csak még szokatlanabbul. Az egész jó előzenekar után színpadra áll az Eagles of Death Metal amerikai rockegyüttes, amelynek neve ellenére semmi köze nincs a death metalhoz. A közönség megkergül, a szörnyen ciki produkció közben azonban gyorsan jön az isteni szikra: a kölyköket rossz rockzene rabolta el. A jelenség globális, ám ahogy a ciki dolgok általában, Budapesten különösen borzalmasak a tünetek.

Tovább

Bokros Lajos NEM MENŐ

2009. március 13., 17:34

Kellemetlen erről az egészről beszélni, hiszen maga a téma is rendkívül ciki, ám valakinek mégis muszáj ezzel is foglalkoznia. Már csak azért is, hogy legyen, aki szól: ugye senki nem gondolja komolyan, hogy ez egy komoly hír? Ugye senki nem képzeli akár egyetlen pillanatig is, hogy az MDF EP-listájának bármiféle hatása van vagy lesz az életére? Hogy ez fontosabb/érdekesebb/meghatározóbb, mint egy kétfejű bárány születése? Szórakoztató, fondorlatos-kalandos bulvár ez, és ehhez méltóan is kell kezelni. Körülbelül mint a héten kirobbant Első Magyar Stylistháborút.

Tovább

Tanárt szexért csesztetni NEM MENŐ

2009. március 6., 09:27

Sajnos nincs időm megnézni a lexikonban, de egészen biztos vagyok benne, hogy a morális pánik kifejezésnél a példa valami olyasmi, hogy "lelkiállapot, amely akkor jelentkezik, amikor szülők azzal szembesülnek, hogy gyermekeik olyan emberek közelében tartózkodnak, akik szexelnek". Volt már itt arról szó, hogy Magyarországon milyen sebességgel szoktak újabb és újabb divathóbortok végigsöpörni a bankautomaták kitépésétől a cigányozásig, a 2008/09-es téli kollekciónak pedig a vidéki tanárszex-botrány kihagyhatatlan accessoire-ja volt.

Tovább

Sznobozni nem menő

2009. február 26., 16:22

Feltételezem, hogy minden olvasónak van valami hobbija. Esetleg még ízlése is. Egyiket sem kell szégyellni, érdeklődni a világ iránt, beleásni valaminek a mélyibe, évek munkájával amatőr szakértővé válni mindig menő dolog. Tök mindegy, hogy japán képregényekről, hongkongi akciófilmekről vagy olasz robogókról van szó, aki bármihez ért, vagy bármiről releváns véleménye van, az örökké menő marad. Még akkor is, ha olyan lejárt és ciki dolog a szakterülete, mint a japán képregény, a hongkongi akciófilm és az olasz robogó.

Tovább

Idegen állatvédőként ugrálni NEM MENŐ

2009. február 20., 12:28

Teljesen zavarbaejtő, hogy Magyarországon milyen gyorsan változik a divat. Volt az a két hónap, amikor az ATM-kitépés volt a sláger, aztán néhány hete jött a bankrablás-őrület, nagyjából tavaly ősszel pedig úgy kapta el hazánkat az állatvédelem, mint tinédzser lányokat a pucsítva fotózkodás. Először jött a nagyot durranó Négy Mancs és a libatömés, aztán a libatépésen kiakadó svéd tévések, most a héten pedig egy TESCO parkolójában ismét a tömés ellen tiltakoztak. Mint minden gyorsan múlú divathóbort, ez is elég ciki.

Tovább

A c-betűs szó MENŐ

2009. február 13., 12:37

Na, érzi még úgy valaki, hogy bármit is szeretne hallani a veszprémi gyilkosságról? Hogy van még mit csámcsogni rajta? Hogy szaporítani kellene az ennek kapcsán született megfontolt, segítő szándékú és főleg intelligens beszédek, írások és tájképek számát? Senkise nincsen, köszönöm szépen. Épeszű ember csak remélheti, hogy miután elkapták Sz. Iván iWiW-felhasználót, a magyar rendőrség, sőt, méginkább az állam egy kicsit tanulmányozza a bőséges amerikai bandaügyi szakirodalmat, hátha rájönnek, hogy mi is folyik itt, és hogyan kellene a további folyását megakadályozni. Ha ez nem történik meg, ezek az enyingi típusú laza klánok csak erősödni fognak, és ahogy egyre több lesz a fegyver és kábítószer az országban - mert több lesz, ezügyben semmi kétség - úgy lesznek egyre gyakoribbak a bandák közti háborúk és a kereszttűzben elhulló civilek.

Tovább

Nem érteni a gépekhez NEM MENŐ

2009. február 6., 00:44

Az internetkorszak egyik legaggasztóbb fejleménye a szemüvegesek mennybemenetele. A geek-ek, nerd-ök és társaik nem elég, hogy bekerültek a világ leggazdagabb emberei közé, de még azt is elhitették az emberiség hiszékenyebb részével, hogy életstílusuk menő. Pedig egyáltalán nem az. Mindent tudni akarni, na az menő. Direkt csak egy kis tudásszelettel foglalkozni, aztán úgy csinálni, mintha az lenne a legfontosabb az egész világmindenségben, az bizony halál ciki.

Ez a cikk azonban nem a kockafejekről fog szólni, hanem azokról, akik hozzájuk hasonlóan cikik, viszont kevésbé szokás őket gyalázni. Kevésbé, mert övék a média, az olcsó szellemeskedés és a vélemények vezérlete. Ők azok, akinek a mindennapjait megkeserítik a mindenféle gépek és szerkezetek, amelyeket rendszeresen használnak, amelyek helyes működését elvárják, viszont fogalmuk sincs, hogy mi és miért csinálja ezt vagy amazt. Ez a hozzáállás egyfelől érthető, hiszen igenis legyen már szabad anélkül is tévét nézni, hogy az ember tudja, hogy kerül a kép a képernyőre. Ugyanakkor azért vegyük már észre - és itt kénytelen vagyok személyesebbre váltani, mert sajnos én is ezek a cikik közé tartozom -, hogy milyen kínos így lemaradni a világtól.

Tovább