Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

A tisztesség a lemondást kívánná Borkaitól

2011-ben a kormány javaslatára a parlament az egész magyar sportirányítás rendszerét – a pénzügyi és szakmai részével együtt – megváltoztatta, a Magyar Olimpiai Bizottságra bízta. Minden számomra elérhető fórumon jeleztem, hogy ez rossz döntés, sőt, ezzel összefüggésben peres viszonyba is kerültem a MOB-bal.

Akkor Schmitt Pál, Molnár Zoltán (MOB-főtitkára) és a Borkai Zsolt lobbitevékenysége erősebb volt, minden hatalmat a MOB kapott. Megszüntették a szabadidős, a nem olimpiai sportágakat működtető köztestületeket, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) köztestület jellege is eltűnt. Ezeket a szervezeteket tagozatként beintegrálták a MOB-ba. Ott létrejött egy 240 fős közgyűlés (a parlamentben is csak 199 fő van), ennek élére a győri polgármester, Borkai Zsolt került, aki ettől kezdve társadalmi munkában látta el e tevékenységet.

Kódolva volt, hogy a MOB ilyen szervezeti felépítésben a magyar sport irányítását, rábízott feladatát, nemhogy sikeresen, de megfelelően sem tudja ellátni.

Most a kormány értékelte a sport, mint stratégiai ágazat elmúlt négy évét. A felülvizsgálat eredményeképpen úgy döntött, hogy a sportirányítás és az állami források felosztásának elsődleges felelőse a továbbiakban az állami és sportigazgatási szerv, vagyis a sportpolitikáért felelős miniszter. Ez azt jelenti, hogy a kormány döntésével visszaállította – bizonyos belső korrekciókkal – a 2012 előtti állapotot: a MOB szerepe csak javaslattételre, szakmai koncepciók megalkotására, a sportban való közreműködésre korlátozódik. A tagozatai megszűnnek, a szabadidő, a nem olimpiai sportágak és a paralimpikonok visszakapják köztestületi jellegüket.

Lényegében a MOB-ot brutálisan lefokozták.

A kormány döntésének nagyon örültem, hiszen bizonyította, hogy a magyar sport eredményességével összefüggő aggodalmaim jogosak voltak, hiszen a MOB rosszul teljesített.

Megdöbbentem azonban azon, ahogy Borkai Zsolt, a MOB elnöke, a kormány döntését kommentálta. Szerinte a MOB jól teljesített és ezt az ügyben tartott sajtótájékoztatóján érvekkel is alátámasztotta. Szerinte Rióban nem volt doppingeset (igaz, itthon volt), a MOB-ot nem érte korrupciós vád, minden forinttal elszámolt.

Azt gondolom, hogy ezek a dolgok természetesek, nem érdemként kell említeni őket. Ami a jó riói szereplést illeti, az ugyancsak érdekes, mert ebben a körben a számok és tények konokok:

a riói eredményekre a nemzet büszke, de az eredmények belső tartalma kritikán aluli.

Mit mondanak a számok?

Négy évvel ezelőtt 5 sportág szállította a 8 aranyérmet, Rióban 3 sportág. Az aranyakból Hosszú Katinka és Kozák Danuta 3-3-at szerzett. Az ő felkészülésüket férjeik irányították segédedzőnek megfelelő papírral (mert csak így lehetett fizetni nekik). Nélkülük számszakilag is óriási kudarc érte volna a magyar sportot. Londonban 12 sportág volt pontszerző, Rióban csak 8 sportág. Az elmúlt 60 évben a legkevesebb olimpiai pontot szereztük. Ez az a nagyszerű teljesítmény akkor, amikor a riói felkészülés pénzügyi támogatása – a miniszterelnök jóvoltából – a többszöröse volt a londoninak?

Ha hozzávesszük az eredménylistához, hogy a látványsportok közül – amelyek évek óta TAO támogatásban részesülnek - csak a vízilabda jutott ki, de az sem szerepelt túl sikeresen. A többi ki sem jutott. A kézilabdázók hiába vitézkednek a Bajnokok Ligájában, csapatot még sem tudtak kijuttatni az olimpiára. A labdarúgásról ne is beszéljünk, mert a MOB és az MLSZ együttműködése a ciklusban nulla volt. Erre aktuálisan, személyesen is felhívtam Borkai Zsolt figyelmét, de nem érdekelte, mint ahogy a mindennapos iskolai testnevelés ügye sem, pedig a Sporttörvény szerint ez is a MOB ügye kellett volna, hogy legyen.

A sportágfejlesztési programok és az utánpótlás-nevelési programok csak névlegesen működtek, hozadékuk nem volt, pedig ezekre a feladatokra is kiemelt támogatást nyújtott a költségvetés. Most még ez a tevékenység sem marad a MOB-nál.

Óriási tévedésben van Borkai

Az elnök arra hivatkozott a sajtótájékoztatón, hogy nincs ráhatásuk a sportági szövetségekre, mert nem szólhatnak bele a munkájukba. Óriási tévedésben van a MOB-elnök. A sporttörvény szerint számon kérhetik (sőt, kötelességük) a szakmai munkát, nem kell elfogadni a szövetségek célkitűzéseit, kritikai észrevételek nélkül elfogadni a felkészülési programokat. Ezen programok végrehajtását a törvény szerint köteles volt ellenőrizni a MOB.

Hányszor számoltatták be elnökségi üléseken a MOB szakmai bizottságát vagy a szövetségeket? Nemigen lelhető fel ezekkel a témákkal kapcsolatban elnökségi határozat, amely bizonyítaná a törődést. Az elnöknek feladata összeállítani és jóváhagyni az ülések napirendjét, de az ilyen ülések megtartására a főszabályként heti egyszeri 2-3 órás budapesti tartózkodása nem elegendő. Igaz, helytartói, ha kellett, naponta telefonon tartották a kapcsolatot a MOB munkatársaival. És ezek után csodálkozik a MOB elnöke, hogy a kormány változást akar?

Borkai Zsolt azt is említette a változás kapcsán, hogy nem a pénz, hanem a szakmaiság a fontos. Eddig nem ez volt a fontos? A pénz csak eszköz. A MOB-nak nem elsődlegesen nem a pénzzel kell elszámolnia, hanem a tevékenységével és az eredményekkel. Most már nem csak a pénz, de a szakma sem a MOB-é. Azt mondta, hogy mint vezető, természetesen kritikusan értékelte a kialakult helyzetet. Én azt mondom, inkább

önkritikusan kellett volna végiggondolni a 6 éves tevékenységét; rengeteg kárt okozott a magyar sportnak.

Ki felel a történtekért? A kormány, mert 2012-ben a MOB-ra bízta az egész magyar sportirányítást? Vagy egy tehetetlen, minden előterjesztést jóváhagyó 240 fős közgyűlés, ahol csak a státusz a lényeges? Az elsőfokú vezetőnek, mint előterjesztőnek nincs felelőssége? Előadja, hogy a mostani új rendszert legfeljebb az indokolja, hogy bevezetik az egycsatornás pénzügyi rendszert. Emlékeztetni szeretném, hogy 2012-ben ugyanez volt az indok, hogy ahol a szakma, legyen ott a pénz is. Most is ugyanez a helyzet.

Kedves Borkai Zsolt! Akkor miért veszi vissza tehát a kormány a sport irányítását, ha olyan sikeresnek érzi a tevékenységét? Ön szerint nyilvánvaló, hogy a kormány most rossz döntést hozott, hiszen a MOB jól teljesített. Hiszen – mint ön mondja – Orbán Viktor is elégedett volt a versenyzőkkel, azok riói számszerű eredményeivel. Azt azonban nem mondta – ön sem állította –, hogy a miniszterelnök a MOB működésével és teljesítményével is elégedett lenne. Nyilván félreértette a miniszterelnöki nyilatkozatot. A MOB lefokozását egy „csak”-kal nem lehet elintézni.

A kormány döntésének tükrében, azt gondolom, hogy egy ilyen kudarc után, mint a bukott MOB elnökének, azonnal le kellett volna mondania. A tisztesség ezt kívánná. Úgy tűnik azonban, hogy az ön értékrendje nem ilyen. Persze ez nem akadályozza meg abban, hogy az újjá alakuló MOB-ban ne próbáljon szerepet vállalni. Azt hiszem, nem én vagyok az egyetlen, aki azt mondja, hogy „Jaj, ne, elég volt!”.

 

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.