Miklós
-7 °C
2 °C

Szélmalomharc

2003.07.08. 11:32
Sajnos egyre nyilvánvalóbb, hogy szélmalomharcot vívunk hacker témában, mert hiába rendezünk meg egy hacker találkozót azért, hogy végre tisztán lássunk ebben a témában, ha Peszleg Tibor a televízióban egy mondatával agyoncsapja az egészet. Hiába tárnánk fel egy biztonsági rést, ha már a probléma előadását is bünteti a törvény. Bár a BTK-ban a hacker szó nem szerepel, Peszleg Tibor tegnap este egy televíziós beszélgetésben egy az egyben bünözőként azonosította a hackereket, amely szintén azt mutatta, hogy a hatóság is képzavarral küszködik e témában.

Egyre inkább az a véleményem, hogy amíg a média képviselői nyitottak a téma iránt, és elfogadják a hackerek pozitív hozzáállását, addig a hivatalos szervek nem tudnak, vagy nem akarnak különbséget tenni hacker-cracker között. A műsorban egyébként szó esett az etikus hack-elésről is, amelynek lényege, hogy egy vállalat előzetes szerződés alapján megbíz egy céget, aki átnézi a rendszerét, és kijavítja a hibákat. Nos, akkor kérdem én, a megbízott cégnél dolgozó emberek is hackerek ? Tehát bűnözők ? A "mezei" hacker miért más, ha ugyanezt ingyen elvégzi ? Én személy szerint úgy látom, hogy a hazai hackereket a hatóság kényszerpályára terelné, melynek végállomása a törvénysértés. A médiának és a hatóságnak egyaránt fel kellene ismernie, hogy van Magyarországon egy olyan réteg, amely megfelelő szakmai tudással rendelkezve segítene olyan problémák megoldásában, amelyeknek fontosságáról, rosszabb esetben létezéséről maguk a szakértők sem tudnak.

Mivel valamelyest rálátásom van mind a hazai (komoly) problémákra, mind pedig a hatóság (egyenlőre) elutasító magatartására, személy szerint mindent meg fogok tenni azért, hogy ezt az űrt pótoljam a magam módján, ha mással nem, egy hacker-találkozó szervezésével jövőre is, amelyre az idei találkozóhoz hasonlóan meghívom a hivatalos szerveket, remélve, hogy a jövőben elfogadják eme felkérést.

Kovács Krisztián
HACKTIVITY szervező

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.