Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Vajon s mikor lészen jó Magyarországon Krassónak újra emlékfája?

2002.11.05. 11:34
Re: Krassó emléktáblát avattak Londonban és Budapesten

"Igen későn, halála után csaknem tizenegy évvel avattak először emléktáblát Krassó György tiszteletére, igaz, akkor mindjárt kettőt is" - írja a szerző. Valójában 1992. október 19-én, halála után egy évvel, a hatvanadik születésnapja alkalmából állítottunk először táblát Krassó Györgynek az akkor ültetett diófájánál a londoni Russell Square-en.

A londoni eseménnyel egyidőben Magyarországon a Krassó György Barátai (KGyB) elnevezésű társaság - amelynek tagja volt Bogád Zoltán, a cikk írója is - a Parlament előtt ültetett fát és avatott táblát. A felirat Krassóról mint a parlamenten kívüli demokrácia képviselőjéről emlékezett meg. A KGyB tagjai mellett jelen voltak és beszéltek parlamenti képviselők (talán még Göncz Árpád is?). Az eseményről beszámolt az aznapi sajtó.

A Kossuth térről a fa és a tábla is hamarosan eltűnt, de ötlet nem vész el, csak átalakul. Ma ugyanazon a helyen, közel a 2-es villamos megállójához a környezetvédők fája és emléktáblája található. A Russell téri fácska szépen növekszik, de a tábla itt is elveszett a park tavalyi felújításakor, ezt állítottuk most vissza barátok, a Magyar Kulturális Központ és a helyi tanács segítségével.

Végezetül még megkerdezném, vajon s mikor lészen jó Magyarországon Krassónak újra emlékfája - és nem tölgyfa, ami hatalmat és erőt jelent, hanem diófa, ami az elkövetkező nemzedékekről való gondoskodást jelképezi.

Háy Ágnes (Krassó György élettársa)
London

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.