Dömötör
12 °C
14 °C

Normafai káosz: sízők vs. szánkósok

2003.01.14. 10:28
re: Normafa, az árva sípálya

Érdeklődve olvastam a normafai állapotról szóló cikkét, hiszen én is egyike vagyok azon budapestieknek, akik a Normafa lejtőin tanultak meg sízni, és mindmáig használom, annak ellenére, hogy rendszeresen tapasztalom a külföldi pályák kényelmét.

Akkor döbbentem meg a cikk olvasása során, amikor is a Parkerdő Gazdaság, mint írja, felvetette annak lehetőségét, hogy bezárja a terepet a sorozatos balesetek miatt.

Sajnálatos lenne, ha az egyébként is már nagyon régóta húzódó huzavona egy ilyen döntéssel tenne pontot az ügy végére, annál is inkább, mert megítélésem szerint a síelők okolhatók a legkevésbé a balesetekért.

Ha megvizsgáljuk a tényt, hogy nagyobbrészt comb-, illetve fejsérülések miatt kellett kivonulni a mentőknek, akkor azt kell mondjam, hogy mindezek tipikus szánkós sérülések. Ezt alátámasztja az általam a helyszínen, szombaton tapasztalt helyzet. A sípályát ugyanis, mely több okból köztudottan veszélyes hely a szánkósok számára, szó szerint ellepték a szánkósok. Ez egy új jelenség, mely az elmúlt években fokozatosan erősödött ugyan, de egészen mostanáig ez a helyzet a síelők által koordinálható volt.

Magyarul a síelők érvényt tudtak szerezni a sípályán szánkózni próbálókkal szemben, elmagyarázva nekik azt, hogy ez mindenki számára veszélyeket rejt, nem beszélve arról, hogy a pálya talaját is tökéletesen alkalmatlanná teszik a sízésre. Sajnos ez az önérdek-érvényesítés a tömegek megérkezésével lehetetlenné vált, hiszen az a faramuci helyzet adódott, hogy a sípályán óriási fölénybe kerültek a szánkósok.

Ez a kaotikum egyértelműen magával hozta a sérülések emelkedését is. A Normafa sosem volt mentes balesetektől, de nem hiszem, hogy ilyen nagy számban fordultak volna elő az elmúlt években. A megoldás ezáltal nem a pálya bezárása, hanem a normális rend visszaállítása és annak betartatása lenne. Így a síelők is tovább élvezhetnék a sportot, itt Budapest "szívében", és a szánkósok is folytathatják szórakozásukat a megfelelő keretek között.

Véleményemet azért is írtam le, mert a szombaton tapasztaltak megerősítették bennem azt az elhatározást, hogy valamit tenni kell a helyzet normálizálása érdekében, csak tanácstalan voltam a felől, hogy merre lehetne elindulni. Hátha ez az egyik lehetséges út...

Tisztelettel:

Takács Péter
síelő

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.