Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Használhatatlan az internetkedvezmény

2002.07.24. 13:56
A segítségüket szeretném kérni egy internetezéssel kapcsolatos probléma megoldásában. Arról van szó, hogy az új internet szolgáltatási "filozófia" bevezetésével megszüntették azt, hogy valaki a saját munkahelyén biztosított 24 órás internet elérést használhassa kedvezményes percdíjjal szörfözésre.

A mostani helyzetben szinte kényszerítik a felhasználókat arra, hogy mindenképpen fizessenek elő internetre még akkor is, ha egyébként ez rendelkezésére áll, ingyenesen. Ezzel egyrészt bizonyos megszerzett jogokat sértenek a monopol helyzetű internetes és telefonos társaságok, másrészt igen komoly hátrányt okoznak a tudományos kutatatásnak is.

Ugyanis, igen sok olyan tudományos kutató (pl. a KFKI munkatársai) került lehetetlen helyzetbe, aki korábban az esti, éjszakai és hétvégi órákat tudta arra szánni, hogy otthonról a munkahelyi szerverre belépve böngéssze a szakmájához tartozó szakirodalmat. Ennek oka az, hogy a különböző kiadókkal, könyvtárakkal kötött szerződésekben a sokszor állami támogatással biztosított belépési lehetőségek internet domain-hez, azaz IP számokhoz kötöttek, így az üzleti szolgáltatók által biztosított IP számokról nem érhetőek el. Nehéz lenne megcáfolni azt, hogy a világ élvonalához tartozó kutatások végzőinek szüksége van a munkaidőn túli irodalmazásra is, ahogyan azt is nehéz lenne megcáfolni, hogy mindez pont egy olyan kutatóintézet munkatársaival történik meg, akik másokkal együtt, talán a legtöbbet tették azért, hogy a hazai számítástechnika olyan gyors mértékben fejlődjön, mint az napjainkban tapasztalható.

Nem hiszem, hogy a profitorientált cégeket nekem kellene támogatnom azért, hogy az amúgy is rendesen alulfizetett kutatómunkámat végezhessem.

Szucsi

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.