Egy 14 országra kiterjedt felmérés szerint a férfiak fele aggódik amiatt, hogy a partnernője esetleg megfeledkezik a fogamzásgátló tablettájáról. Saját bevallásuk szerint időnként figyelmeztetik a barátnőjüket, hogy vegye be a tablettát. Az egyéb fogamzásgátló módszerekről azonban nem igazán tudnak.

A férfiak több mint fele aggódik, amiatt, hogy partnere esetleg elfelejti bevenni a fogamzásgátló tablettáját, és körülbelül ugyanennyien emlékeztetik partnerüket arra, vegyék be a tablettájukat – derül ki egy 16 és 40 év közötti férfiak és nők bevonásával készült nemzetközi felmérésből.

A svédek és dánok nem aggódnak annyira

A kutatás szerint a spanyol férfiak aggódnak a leginkább (80%), őket követik a franciák, a németek és a svájciak; a megkérdezett magyar férfiak 48%-a fogalmazott meg aggodalmat az elfelejtett tablettával kapcsolatban, míg a svédek és a dánok aggódnak a legkevésbé (36%).

A kutatás adataiból az is kiderül, öt fogamzásgátló tablettát szedő nőből legalább egy minden hónapban kihagy egy-egy pirulát.

Az eredmények ezen kívül arra is rámutatnak, hogy a férfiak nem ismerik a legújabb védekezési módszereket. Ezt jól mutatja az is, hogy majdnem mindegyik férfi ismerte a fogamzásgátló tablettát, de csak 29%-uk ismerete például a tabletta alternatívájaként kínált gyűrűt, amelyik havi egyszeri hormonális fogamzásgátlást jelent.

Nem hagynák abba az aktust

A 14 országban végzett kutatásból az is kiderült, hogy a férfiak igen magabiztosan állítják, hogy partnernőjük általában az ő biztatásukra választja a hormonális fogamzásgátlást. A valóság azt mutatja, hogy orvosoknak és barátnőknek erre nagyobb befolyásuk van.

felmérés további adatokkal is szolgált a fogamzásgátlásról. A férfiak elvárásai közt a második helyen az szerepelt, hogy a szeretkezés alatt ne legyen zavaró a használt fogamzásgátló. A férfiak 65%-a továbbá feltételezi, hogy partnere megmondaná neki, ha a fogamzásgátlójának megbízhatósága csökkenne például amiatt, hogy elfelejtet bevenni néhány darabot. Ha azonban erre az aktus alatt figyelmezteti őt a nő, az nem jelenti, hogy abbahagyná.