Konrád, Tivadar
7 °C
17 °C

A férfi férfiként legyen anya

2009. 08. 3. 07:51

Magyarországon még csak a családok 5-6 százaléka dönt amellett, hogy nem az anya, hanem az apa megy gyedre vagy gyesre és marad otthon a kisgyermekkel.

1. rész: Álságos ajándék volt a hároméves gyes

2. rész: Nem állami pénzből kell bölcsődét építeni

Rémálom vagy nyaralás?

A nyaralás könnyen rémálommá változhat, ha nincs utasbiztosítása. Kösse meg online!

Május 1. hosszú hétvége

Hamarosan itt a 4 napos hétvége, foglaljon szállást 5 625 Ft / fő / éjtől

Hozzászólások (4)

 • Spunyi2010.03.15 13:50:16

  Tisztelt Ranschburg Jenő!
  Első gyermekem születése óta olvasom a tanácsait, hallgatom a riportjait. Nagy tudású és tapasztalt szakembernek tartom, de ekkora marhaságot még nem hallottam öntől: "A férfi férfiként legyen anya".
  Ráadásul az a "program", amihez most a véleményét fűzi.......Nos, nehéz eldönteni, hogy ön milyen jövőt szán a magyar társadalomnak,a gyerekeinknek.
  Remélem egyszer valaki felvilágosítja arról, hogy valahol kisiklott a gondolatmenete, vagy megkéri, hogy ne a magyar nemzetet akarja a hibás nézeteivel félrevezetni.

 • Anya72010.03.22 21:21:48

  Azért az utolsó gondolat érdekes. A svéd példa jó, de elég messze vagyunk tőle!

 • Spunyi2010.03.29 14:46:25

  Az én férjem nagyon élvezné,ha a svéd modell bevezetésre kerülne.
  Kérdés, hogy mennyi jövedelme lenne akkor a most egykeresős családunknak? Ha kevesebb, mint a mostani, akkor a minisztérium előtt kellene tüntetnem azt hiszem,mert jobban már nem szeretnénk nyomorogni. Ergo,annyira butaság más országok példájáról beszélni, hogy az már felháborító és csak figyelemelterelés.
  Én olvastam a tanulmányt. Egyébként érdekes és a szakmaiság is kiérezhető belőle,sőt helyenként jó megállapítások találhatók benne,de kissé egyoldalúnak tartom és a mai magyar valósághoz sincs sok köze. Kb. tizenöt éve egyik minősített csoporthoz sem tartozom,mintha nem léteznék,így esélyem sincs,hogy a szakemberek az én gyerekvállalásommal is foglalkozzanak és támogassák. Vajon miért? Pedig nem vagyunk egyedül. Sokan járnak még a mi cipőnkben :)

 • Halász Patrik2010.05.27 18:16:47

  Szerintem a 3 éves GYES jó volt a nőknek is és a gyerekeknek is. Nincs semmilyen kutatási eredmény, ami a negatív hatását mutatta volna ki - Ranschburg Jenő szerintem csak blöffölt a "GYES-neurózis" propagandisztikus városi legendájának a bedobásával, és Herczog Mária is azzal az állításával, hogy emiatt nőtt volna meg a válás vagy az alkoholizmus aránya. Olyan kutatási eredmény sem létezik, amely azt mutatta volna ki, hogy a gyerekeknek általában nem jelent semmilyen pszichés, fejlődési hátrányt a bölcsőde ahhoz képest, mintha otthon az édesanyjuk foglalkozna velük.

  A nemi szerepeknek komoly biológiai alapja van, a férfiak és a nők agya különböző, képességeik jellemzően, nagy átlagban különbözőek - a nők és a férfiak más-más dolgokban jobbak. Ezeket figyelmen kívül hagyni, letagadni - ahogyan a feministák, és "dzsenderisták" teszik - éppolyan őrült utópia, mint a kommunizmus volt.

  Olyan kutatási eredmény sincs a világon, amely szerint a némileg egalitáriusabb nemi szereposztás miatt vagy a 2 "apák hónapja" miatt születne több gyerek Svédországban, mint Magyarországon. Ami reálisan feltételezhető az az ottani alacsonyabb munkanélküliség hatása, meg talán a jóval több bölcsődéé, a valószínűleg erősebb szakszervezeteké és a valószínűleg (nagy átlagban) családbarátabb munkahelyeké.

  Ami bizonyított, az éppen a GYES-GYED rendszernek a gyermekszámot növelő hatása. A GYES kurtítása megnöveli a női munkanélküliséget és valószínűleg visszaveti a gyermekvállalást - mert jóval több bölcsőde nem várható. Az EU csak bölcsődék építésére ad (vissza) pénzt, a fenntartásukra nem. Egy bölcsődei férőhely fenntartása pedig többe kerül, mint a GYES (vagy a GYES és GYED) egy gyermekre jutó átlaga.