Csongor
2 °C
15 °C

Ha nem látszik a hajléktalan, nincs is

2009. 10. 19. 07:21

A hajléktalanmentes zónák ellen demonstrált Molnár Gyula fedélnélküli mása a szegénység és kirekesztés elleni küzdelem napján.

Balatoni nyár

Gondoljon már most a nyárra, és foglaljon szállást! 4700 Ft / fő / éjtől

Húsvét - már csak 3 nap

Ne maradjon le a hosszú hétvégéről, foglaljon szállást most! 5750 Ft / fő / éjtől

Hozzászólások (47)

 • Tilleo112009.10.19 08:31:07

  Pedig milyen jól mutatnak a Romániából átszökött bérkoldusok a túristák által látogatott részeken. És hogy ez milyen jót tesznek az ország imagenak...
  Persze ahoz racionális és nem liberális logika kell hogy az ember felmérje, növekvő turizmus esetén talán a csövesekre is több jut.

  Tilleo

 • Közöd??2009.10.19 08:38:46

  na persze mert nem vagyunk tele hajléktalannal, ide is csak Romániából szöknek:-)

 • Nzoltan2009.10.19 08:44:15

  Ha a csövezést, a kéregetést és a munkakerülést 25 botütéssel ajándékoznák, nem lenne ennyi rozzant arc az utcán. A legtöbbjük álrokkant naplopó fasz.

 • Tilleo112009.10.19 08:45:27

  Nyilván nem mind. De azért aki mozog pesten lát jópár viselkedése, beszéde alapján egyértelműen nem honi, hivatásos kéregetőt.

 • mokkaczuka2009.10.19 09:00:43

  Ezek nagy része beteg ember, sőt, szerintem pszichiátriai kezelést igényel - különösen azok, akik kimondottan favorizálják ezt az életformát, mert vannak ilyenek. Pénz természetesen a hajléktalanellátásra is jut, és természetesen ezt is ellopják, mint mindent, azok, akiknek a kezén átmegy. Mindazonáltal a zéró toleranciának mindenképp ideje van. Én egyáltalán nem bánnám, ha a mi utcánkban is csövesmentes zónát alakítanának ki, elvégre nem azért fizetjük a havi több mint százezer forint részletet, hogy olyan csodákat lásson a hároméves gyerekünk, amilyeneket lát. A hajléktalannak tök mindegy, hol fetreng, akkor meg ne frekventált helyeken tegye; őrület, hogy telente még a budai Várban meg a Margitszigeten is úgy kell kerülgetni őket, nem beszélve a Belvárosról (értve ez alatt a belső hat-, hét-, nyolc-, kilenckert és az újlipótot is). Bizony, nagy igazság van az ironikusnak szánt címben, ami helyesen inkább így hangoznék: amit a szem nem lát, az a szívnek nem fáj. Ha valakinek elöl is, hátul is lyukas a foga, de csak egynek a kezelésére van pénze, egészen egyértelmű, hogy az elülsőt fogja kezeltetni. Oké, tudom, így nem megoldás, úgy nem megoldás, meg joga van ott lenni - de hát azt mégis látja mindenki, hogy ami van, ti. több tízezres rongyosgárda lepi el rendszeresen a fővárost, az tarthatatlan, minden szempontból, nem utolsósorban járványügyileg is; és akinek nem tetszenek a csövesmentes zónák, az tisztelettel álljon elő a megoldással, ami lehetőleg különbözzön attól, ami húsz éve folyik. Mert itt húsz éve szarkenés folyik, ezen a téren is.

 • b.juha2009.10.19 09:12:01

  hát ez elfogadhatatlan... a 11. kerből kitiltott hajléktalanokat szívesen látjuk a deák téri aluljáróban, így is öröm kerülgetni reggel/este az alvó/részeg/verekedő hajléktalanok tömegét, az a pár plusz még elfér... hogy a szagról ne is beszéljünk.

  tavaly voltak itt lengyel kollégák - este miután elment az utolsó villamos, lesétáltunk velük a blahától, a körúton és az Andrássyn az Erzsébet térig; az Andrássy végén azt kérdezték - "nálatok mindig ilyen sok a hajléktalan"

 • Cino2009.10.19 09:36:06

  Szociális bérlakás. Aha. A normális ember meg fizessen az albérletél, mint például én is. Ráadásul ahol lakom él pár olyan ember, aki ingyen jutott lakáshoz. A szomszédaim pont ilyenek. Egész nap otthon vannak, alkoholizálnak, ordibálnak, és a zenét is nagyon hangosan hallgatják éjszaka vagy kora reggel. Hét végén nem tudunk pihenni miattuk. Hét közben pedig nehezen alszunk el, mert mindig ordítoznak. Akik ennyire támogatják a szociális lakások létrehozatalát, javaslom, hogy saját házuk táján tegyék ezt meg, és 1 év múlva kíváncsi lennék a véleményükre.

  Engem már gyermekként arra neveltek, hogy érdemtelenül nem kapok semmit. A hajléktalanok 90%-a önhibájából került oda, ahova került. Egyszerűen nem akarnak normális életet élni, és meg sem érdemlik!!!

 • Girátor2009.10.19 09:43:54

  Szerintem egy 10ezer fős battleroyal nem lenne rossz. Szépen átültetni a szabályokat, kerületből-kerületbe kell menekülni stb.
  Az utolsó mindent visz!
  Aztán lehetne folytatása is, csak azt mondjuk random generátor segítségével, egyéb problémás területeken pl. Tiszaburán rendeznék.
  lenne egy külföldön is nézett műsorunk...

 • krinya782009.10.19 09:51:10

  En azt mondom, hogy ezeknek az embereknek a tulnyomo resze hasznos resze lehetne a tarsadalomnak, ha megkapna a megfeleo segitseget. Persze tudom, hogy sokukon nem lehet segitenni. De annyit egy tarsadalomnak el kell birnia. Ha ezek ez emberek atmenetileg (2-3evre) kapnanak lakast, netan valamilyen oktatast is, egyenre szabva, egyedileg megoldani a problemaikat, persze kikotesekkel, higyetek el, hogy majdnem mindegyik hajlektalan elne lehetoseggel, hogy megvaltoztassa az eletet. Ez a hajlektalan zona jo otlet, de ehhez az kellene, hogy legyen hova mennie annak a szerencsetlennek. Es valoban, a kovetkezo problema az az, hogy elarasztanak olyan keruleteket, ahol nincs zona. Ez senkinek sem jo. Ezeknek az embereknek lehetoseg kell az ujrakezdesre, egeszen az alapoktol. Most kizarolag magyar hajlektalanokrol beszelek.

 • Tilleo112009.10.19 10:17:56

  Szépszóval, segítséggel, talán pár % integrálható vissza a társadalamba. De szeritnem a döntő részük erőszakkal még visszakényszeríthető lenne. Sajna a fenenagy demokráciában erre nics esély, így marad a városkép rombolás :(


  Tilleo

 • 12fa2009.10.19 10:29:25

  én dumáltam már csövesekkel.
  a többségük nem valami szomorú halivúdi fuilm forgatókönyve alapján lett hajléktalan. egész egyszerűen nem birták hogy az asszony ráákérdezett hogy hol voltak, hogy a szálláson nem lehet piálni, meg hogy a munkahelyen dolgozni kell. ők élvezik ezt a szabadságot.

  itt lakom a 11kerben, és igencsak jó ötletnek tartom, hogy kitiltsák őket innen.

  (egyetlen egyszer kért tőlem egy pasi pénzt, akiről el is hittem hogy csak ideiglenesen csöves, a sztorija, a kinézete sem arról árulkodott, hogy két hét mulva megint jön, nem is láttam többé, remélem sikerült is kikeverednie ebből.)

 • deretke2009.10.19 11:00:19

  Jham, aztán ha a belvárosból ki lettek tiltva, mennek a zöldövezetbe.... Menjenek csak be a politikusokhoz, az értelem ugyanannyi, bár néhány hajléktalannak több essze lenne, mint akik bent rontják azt a széééép épületet!

 • Thomas322009.10.19 12:38:12

  nah fa5zikám elmondom én, h lehet ez ellen küzdeni igazságosan, mert nektek valahogy nem jut eszetekbe.

  Amit irok valószinű sok emberjogi problémát felvet, ergo azzal is bajok vannak!

  Hajléktalannak lenni szomorú dolog, ki igy ki úgy kerül oda, de 1 biztos, mindenki magának köszönheti legbelül!

  A megoldás, h szedhetnénk fel őket az utcáról, szüntethetnénk meg a koldusmaffiát, nyomorúságot, szagot, látványt... és ezek megtérülő befektetések is legyenek, h olyanok is foglalkozzanak a témával, akinek van pénze és hatalma tenni ellene, nem csak ti akiknek jelmezre, kihangositóra, gyerekpezsgőre és pofázásra futja.

  Bort isztok és vizet prédikáltok!

  Szal a megoldás: Begyüjteni az összeset, erre jó a honvédségnem(asszem épp nem háborúznak), összehangolt előre nem bejelentett akció kell, h senki se meneküljön, sátortábort felállitani valahol a város közelében, de mégis elég távol.

  Ott lenne részük rendes ellátásban, kaja-pia, eü, stb, tisztálkodás, TV és kutya. :)

  Miután rendbeszedtük őket, irány dolgozni, nem utcaseprés... bár az már valami, de inkább valami produktiv, autópályán biztos akadna munka, lehúzza a 12 óráját, hazamegy a sátrába (Scarface-ben látottak, mint a kubaiaknak volt) és pihen, szocializálódik, eszik, fürdik alszik.

  Ez ellen ne legyen kifogása, mert az utcán nem jobb lakni!

  Fizetést természetesen mindenki kap, amiből fedezik a sátortábor költségeit, és félreteszik nekik a maradék pénzüket, h 1-2 év múlva mindenki nekiindulhasson újra az életének.


  ENNYI!

 • lamed2009.10.19 12:51:13

  A címre rímelve: ha nem adsz pénzt a koldusnak, nem is lesz koldulás. Ilyen egyszerű. Én soha nem adok kéregetőnek semmit. Kaját se.
  Ez egy hamis kép, hogy milyen humánus az adakozás. Nem humánus, csak a problémát sokszorozza meg. Ahogy a gyermekmunkát sem szabad engedélyezni azzal a felkiáltással, hogy így legalább kap a családja valamit, a koldulást sem szabad támogatni az adakozással.

 • fakof2009.10.19 13:03:10

  A hajléktalanokkal egyszerűen NEM KELL FOGLALKOZNI. Mert ők sem akarják. És ha egyszer azt látom reggel, hogy az én kukámból szórja szét a szemetet, az én lépcsőházamba szarik, akkor elő a feszítővassal.

  Aki kutya módjára akar élni az utcán, az dögöljön is meg úgy mint egy eb.

 • hagyományos mosópor2009.10.19 13:12:45

  a piros lámpánál adakozás szerintem is csak konzerválja a hajléktalan hajléktalanságát, ez a legbiztosabb módja, hogy az illető meg se próbáljon feltörni a mélypontról.

  mert a kéregetés az neki munka ugye, köszönhetően sok "jótét-léleknek", akik rosszabbat már nem is tehetnének vele, mint hogy érdekeltté teszik abban, hogy ne dolgozzon, pedig lám, tudna.

  amúgy nem igazán értem, hogy közteret (padot) miért van joguk magáncélra használni (lakni), és a "köz" miért nem döntheti el, hogy a lépcső szélét szabad-e valakinek maga alá hugyozásra használni, vagy nem szabad.

  nem igazán értem, hogy a köztérnek én miért nem vagyok tulajdonosa, aki szerint az nem lakásra/szarásra/hugyozásra való.
  nem értem, hogy a gyerekeimnek miért kell ezt látniuk.

  nem igazán értem, hogy a pozitív diszkrimináció (olcsó, ingyenes bérlakás) miért nem diszkrimináció azokkal szemben, akik nem kapják. mint a segélyekkel: nekem oké, hogy van, de akkor kapja meg mindenki (minimális szolgáltatás), aztán aki akar, dolgozzon mellette. én miért vagyok másodrendű, ha teszek valamit magamért?

  pár kérdés, amikre az áll-liberások nem szeretnek/tudnak választ adni.

 • arcika2009.10.19 16:43:30

  mennyi,de mennyi a szellemi hajléktala kicsike Hazánkban....ugyi kedves kommentelők!!!!!!!!

 • bnct2009.10.19 20:58:05

  Nahát, mennyi molnárgyula-fan...! :(

  Gratulálok azoknak, akik szerint az a hajléktalanság-probléma megoldása, hogy karhatalmi erővel elzavarjuk őket. Thomas32 legalább következetesen végigviszi a gondolatmenetet, és őszintén bevallja, hogy legszívesebben Sztálin és Hitler módszereit követné. Csak arra vigyázzatok, nehogy valamiképpen eszetekbe jusson, hogy ők is emberek...

  De annyira kíváncsi vagyok, mit mondanátok, ha mondjuk lerokkannátok és nem tudnátok fizetni az albérletet, ha szenvedélybetegként mindenki elfordulna tőletek, ha kiraknának 18 évesen az árvaházból, vagy valami hasonló okból utcára kerülnétek, akár csak pár napra is. Hamar rájönnétek, hogy fedél nélkül élni nem akkora buli.

  De persze, nehogy belegondoljatok más helyzetébe, az fárasztaná a kicsi agyatokat; inkább mondjátok meg a tutit a jó meleg szobából, a neten át. Hajrá.

 • aLEXan2009.10.20 11:06:44

  alapvetően a sok hajléktalan, vagy inkább a társadalom perifériájára szorult polgártársunk (- meg egyéb emberek is) élvezi a K**va nagy szabadságot, dobálózik a jogaival, elvárja azt, hogy baromira adjunk neki ingyé'lakást, meg nyaljuk kis a seggét, de tenni nem akar a helyzete ellen. Azt senki sem mondogatja, hogy lennének kötelezettségeik is: pl. ne zavarják a bkv járművein és egyéb helyeken megnyilvánulásaikkal és legfőképp szagukkal a másik embereket. azzal hogy egy olyan szinten illatos emberke száll fel a buszra, hogy behányok az első ülés mögé, helyből zavarja a tömegközlekedés zavartalan használatához való jogomat. egy ember szabadsága addig tart, amíg más szabadságát nem sérti.

 • well19842009.10.20 11:31:31

  Talán emelné a zero toleranciát hirdetők empátia szintjét, ha kipróbálnák egy hétig a hajléktalan létet.
  A döntéshozóknak különösen javasolnám.
  Csak egy esettanulmány a témában.
  15 évi együttélés után élettársa halálát követően -mivel nem kötöttek házasságot-
  Baki Jenőt kiebrudalták közös lakásukból így hajléktalanná
  vált. A neki járó jogos nyugdijának folyósításához
  három havi huzavona kellett, érvként felhozva azt
  hogy nincs lakcíme. Három évnyi hajléktalan lét
  eredményeképpen súlyos érszűkületet állapítottak meg nála amelynek megoldásaként az orvos amputációt
  javasolt amelyt Jenő visszautasított mondván hajléktalankét még két lábbal is nehezen boldogul.
  A negyedik évben meghalt. Ja majd elfeledtem végig alkalmi munkákat vállalt a környéken, sokan segítették pénzzel, élelemmel,olyan is akadt aki a polgármesteri hivatlaban próbálta rendezni a sorsát.
  74 éves volt.

 • mokkaczuka2009.10.20 12:01:55

  "én miért vagyok másodrendű, ha teszek valamit magamért?"

  Mert még mindig szocializmus van.

 • _Csoka_2009.10.20 12:03:15

  Vannak dolgok, amiket nem értek a hajléktalanok sorsában. well1984 sztorija nagyon szép és szomorú, de mintha elhangzott volna a nyugdíj szó valahol... Nem hinném, hogy ha kap nyugdíjat az annyira kicsi, hogy egy albérletet ne tudna finanszírozni legyen az akármilyen lepukkant, és ugye nem feltétlenül szükséges kicsiny fővárosunkban keresni szállást, vidéken jóval olcsóbb megoldások is vannak. Nyugdíjasként vidéken egy szoba-konyhában tökéletesen el lehetett volna. Aki azt mondja, hogy nem, az gondoljon arra, hogy vajon az utcán fényűzőbb élete volt, mint lehetett volna az imént felvázolt esetben...?
  Nem vagyok büszke, csak tényként említem. Én nem szoktam adakozni, nem szoktam koldusnak adni pénzt. Van nekem családom, akikre szivesebben költöm a pénzem, mert Ők fontosak nekem, és nem egy vadidegen.

  PS: tegnap a 3-as metrón aludt egy forma, ami még önmagában nem probléma még akkor sem ha ment egy kört. Ami megrázóbb volt, hogy egészen az fószertól az ajtótig 2-3 kis csermely folydogált... Ezek után elgondolkoztam azon, hogy le akarok-e ülni valaha is a metrón?

  Üdv, Csoka

 • mokkaczuka2009.10.20 12:08:16

  well1984: Bocsika, ezek nem érvek, főleg, hogy nem kellő részletességgel ismerteted az ügyet. Kapásból felmerül a kérdés, hogy ugyan miért nem esküdtek meg, és ugyan miért nem bankszámlára ment a nyugdíj. Ki rakta ki, miért rakta ki, satöbbi?

  Anélkül, hogy bántani akarnánk a bácsi emlékét: az SEMMIKÉPP nem megoldás, hogy tízezrével vannak az utcán. Ez nem megy tovább! Nyilván nem a kivégzés a megoldás, mint valami barom javasolta fentebb, de hogy az utcákról el kell tüntetni őket, akár sátorokba, akár faházakba, az biztos.

 • pakesz2009.10.20 12:16:15

  segiteni kellene nekik !!!
  AKARNI KELLENE SEGITENI
  jol megverni ha aluljaroban alszik minden este, akkor meglenne szamukra az akarat hogy bemenjenek a hajlektalanszallora
  csak akarat kerdese

 • pakesz2009.10.20 12:32:43

  aki itt liberaliskodik, annak uzenem hogy ezek a kocsog barom gecik akik vedik ezeket a csoevseket azok NEM LIBERALISOK!!!
  a liberalizmus nem errol szol, ennyi...
  sok kocsog bunko geci politikus is jatssza az agayt hogy liberalis pedig nem is!!!

  liberalista dolog pl az, hogy nem szolnak bele az ember eletebe, de ezek a mocsadek ganej "jogvedok" folyamatosan beleugatnak, hiszen nekem kell elviselnem a sok csovest

 • pakesz2009.10.20 12:42:41

  mokkaczuka:
  ugyan mar miert mennenek el videkre, tanyara egy helyre?
  hiszen nekik vannak jogaik, a szabad helyvaltoztatas joga jar nekik, nekik SZABAD a varosi aluljaroban pihenniuk, nem kotelesek elmenni videkre
  egyebkent Budapesten is van hajlekonyszallo, de oda nem ohajtanak bemenni, mert ott kotottsegek vannak, ugyan mar ha oda nem mennek miert mennenek mashova?
  egyszeru a tetel, az kell mint a Kadar rendszerben, jol megverni, majd meg egyszer jobban megverni ha nem tudnak hasznos tagja lenni a tarsadalomnak... majd dutyi ha megis makacskodik, de ott is jol megverni, csak naponta 3szor...
  igaz meg kell adni a lehetoseget valahol tanyan hogy el legyenek helyezve, ha nem elnek ezzel akkor lepne eletbe a napi veres
  velemenyem szerint ez a megoldas...

  ja meg az is megoldas, hogy cocialis berlakasokat hozunk letre es ott hangoskodnak mindenkinek, meg terrorizaljak a napi munkaba bejaro tobbseget

 • Gerry.2009.10.20 14:15:24

  Érdekes a felvetés, miszerint nem kezelik őket úgy, mint a társadsalom részét: talán csak nem azért, mert konkrétan nem is részei a társadalomnak?
  A többi meg..elvarázsolt alterntív gyerkőcök, ha nekik erre áll föl, ám tegyék. Bár erősen idegesítőek.

 • Lord_Cica2009.10.20 14:44:26

  De az sem egy állapot, hogy az aluljárók bűzlenek az ott fetrengő hajléktalanoktól.

  A megoldás ott keresendő, ahol minden baj forrása van: ha nem lopnának a politikusok/állami alkalmazottak és vállalkozó barátaik, akkor sor jó dologra lenne pénz. Például pszichiátriák létesítésére.

 • szekelyfi2009.10.20 17:05:55

  ej de jol viszitek Pesten , meg koldus sem kerul, innen kell Romaniabol importaljatok...
  alig varom kettosallapolgar legyek , kimegyek s nalatok fogok lakni ...

 • szekelyfi2009.10.20 17:07:05

  m

 • Turchi2009.10.20 17:26:16

  A metró aluljárókban a büdös és a látvány mellett még fertőző is a jelenlétük. A gyerekemmel együtt nagy levegő, és futás. Naponta többször. Szinte hányunk a szagtól. Függetlenül attól, hogy ki a felelős, nekünk is vannak jogaink, nem csak a hajléktalanoknak. Több hajléktalant ismerek, akik a szállón fürödnek és ruhát cserélnek, de nem is isznak, nem fetrengenek a földön.

 • Lord_M_2009.10.20 19:31:33

  Egy kevéske hányadtól eltekintve, jobbára saját problámájuk miatt kerültek az utcára, és maradtak ott. Praktikusan nézve az a helyzet, hogy jogában áll minden pénzt elinni amit megkeres, és jogában áll kirúgatni magát a munkahelyéről (ezzel jogot formál a munkabér elvesztésére), de senki nem kötelezte rá. Nem hiszem, hogy bárkinek is fegyvert tartottak a fejéhez, hogy "márpedig most eliszod a fizetésed egy fillérig!".

  Igen, vannak csapdák az életben, pl együtt laksz valakivel, aztán egyszercsak kirak. munkanélkül, pénz nélkül nehéz ezt megúszni. De! és itt ez nagy de. Aki akar, kitörhet. No nem 3 év aktív utcalét után. Minél hamarabb. Az, aki nem akart az utcán maradni, vagy a szállón, egy-két hónapon belül megoldotta. Szerencsére dolgoztam ilyen helyen (is). és az is igaz (legalábbis arányaiban), hogy az első lépést a hajléktalannak kell megtenni, neki kell akarnia. Az összes jogvédő lefoshatja a bokáját, tenni akarásában, ha a hajléktalan nem akar. Egy idő után meg a szocializációs szintje süllyed olyan mélyre, hogy az állapot amiben van, megfelelőnek érződik.
  Ezzel együtt, a NEM hajléktalannak is vannak jogai, és kötelességei. Jogában áll például NEM hajléktalanokkal megpakolt buszok, metrón, akármin utazni. Valahogy úgy szól az : a közlekedésből kizárható aki viselkedésével, állapotával zavarja a többieket (beszennyezi a járművet utastársait)..stb. És még csak joga sincs a buszon lenni ha nincs jegye vagy bérlete. (kivéve ha 65+) Ez egy komoly probléma, komoly megoldást kell találni...

 • Galván_Tivadar2009.10.20 19:37:17

  Európa nyugatabbra eső részein a parkok közösségi terek, ahová az emberek kijárnak olvasni, beszélgetni, heverészni. Nézzünk megy egy budapesti teret. Csövesek fetrengenek mindenütt (lásd pl. Erzsébet tér). Fantasztikus, hogy egyes idióták tüntetést szerveznek azért, hogy konzerválják a budapesti közparkokban levő áldatlan állapotok egyik fő okát!

 • Lord_M_2009.10.20 19:45:08

  Viszont valóban nem az a megoldás hogy kivégezni őket. A sátor / faház megoldás, és munkába állítás megoldást jelenthet. Csakhogy ne felejtsük el a következő tételt:
  Az utcán lenni, akár jövedelmezőbb lehet, mint valami munkát vállalni. Egy "ügyes" hajléktalan - koldus több ezer - több tízezer forintot szedhet össze. Viszont : nincs kötelezettsége, nincs számlája (hajaj pedig előtte neki is volt), időnként kap ingyen kaját, ruhát. A pénzét szabadon (már ha nem viszi el valami bűnszervezet) költheti (megihatja, eheti jobbára)
  Hangsúlyoznom kell, hogy ettől ez a létforma nem a kánaán, és nem a fenékig tejfel esete. Pusztán a szocializációjuk visszafejlődött annyira, hogy ez már elég. És ezért nehéz őket kimozdítani. (no meg hát nincsenek szabályok - illetve csak farkastörvények : ez az én fekhelyem!)
  a szállón takarítani kell, mosni, és bár van fűtés, meg ágy, ugyanakkor nem lehet bent inni, nem lehet bent teljesen szabad (szabályok stb))
  És annak aki már évek óta kiesett ebből baromi nehéz újra szabályokat betartani.
  Azok akik rövidúton odakerülnek, (azaz a hajléktalanságuk első 1 - 2 napjában) hamar beilleszkednek, és ha valóban ki akarnak kerülni ebből a körből, akkor szociális gondozó segítsége nélkül is hamar talál munkát (akármit) és rövidesen (jellemzően első fizetésnél) albérletbe vonul. Ez nyilván Pesten / Budán nehéz amikor drágák az albérletek, de egy vidéki városban 15 ezer forinttól lehet kapni egyszobás albérleteket. És ezek az emberek nem jönnek vissza, talpon maradnak. A baj akkor van, amikor elkezd elcsúszni a talaj, nincs munka, a reménytelenség fokozódik, és emberhez méltón(?) ilyenkor inni kezd. És itt jön a lejtőn az igazi megindulás.

 • Lord_M_2009.10.20 19:54:45

  Tehát, a hajléktalanok főterektől való kitessékelése igenis jogszerű ha nem is túl sportszerű, mert a NEM hajléktalanoknak jogában áll tiszta rendezett környezetben élni. Függetlenül attól, hogy sok NEM hajléktalan a köztérre viszi piszkítani a kutyáját, és azt már elfelejti feltakarítani (Jogában áll odaszaratni a kutyáját ahová neki jólesik).
  Érdekes nemde ? A hajléktalan bűze bántja az orrát, de a saját kutyája odasz*rhat. A másik, hogy a szemetét eldobálja a NEM hajléktalan is, nem is akárhogy. Egész kis szőnyeg alakulna ki, a FKF nem takarítani. Mert jogában áll eldobálni mindent ami neki már nem kell.

  Ezért érzem mégis visszásnak ezt a helyzetet ami kialakul, mert szép-szép hogy van joga a nem hajléktlannak, de volnának kötelezettségei is, és nem csak egy elfeküdt ember kéne zavarja (ami nyilván nem a legújabb Chanel parfüm aromáit terjeszti), de mondjuk az is, hogy eldobált egy csikket 2 méterre a kukától, vagy egy burger kinges tasakot a virágágyásba pöccintett.

  Ím tehát, megoldás kell, emberi megoldás, mert emberekről beszélünk. És lehet, hogy a szabad helyváltoztatáshoz joguk van, mégsem korlátlanul, és had álljon itt egy példa.

  Holnaptól ha úgy gondolnám, és egy ágyat, éjjeliszekrényt meg pár apróságot kiraknék a Kossuth térre, és ott kívánnék lakni, oldalba vizelve a parlamentet (pöce az egész - felkiáltással) - valószínűleg garázdaságért, meg pár más apróságért hamar valamelyik rendőr őrsön találnám magam. Ugye hogy nincs totális jogom mindenhez? No pont így nincs totális joga a hajléktalanoknak sem. Különös tekintettel hogy léteznek hajléktalan szállások, és más megoldások.

  uff, ez hosszú volt. de minden benne van. :)

 • Lord_M_2009.10.20 19:57:01

  utólak is elnézézst a heJesirázsi hipákér'

 • yellow3572009.10.20 20:33:29

  ugye a nagy ötletekkel előálló emberek vicceltek?
  nagyon remélem...

 • Zokka822009.10.20 22:15:17

  Biztos van aki nem tehet róla és akart, de nem tudott kitörni. Ezért mindenkit hordjunk a hátunkon?
  Nyugati téren szarkupacok, éjszaka a blaháról meg inkább nem beszélek... Városligetben fűzfa alatt fostócsa, majdnem belefeküdtünk.

  Nem vagyok toleráns irántuk, néhjány kivétel miatt ne kelljen ilyen hányástsal körbevenni magunkat. Nekem is jön írektől ismerősöm és ilyennek kell megmutatnom a várost amit szeretek, itt élek hugyszagban, olyan székekben ülök ahova ilyen emberek ültek, őket kerülgetem reggel és este, részegen agy nélkül ordibálnak. Voltam olyan helyen is, ahol a hajléktalanok annyira szegények voltak hogy kajára alig futotta és az ivóvizet is gyűjteniük kellett, de több volt bennük a tartás. Ezek meg csak isznak és retkesítenek...

  Ajánlom ezeknek a fogyiknak, hogy lakjanak a blahánál, dolgozzanak az ecseri útnál és vegyenek levegőt a keletinél.

 • m.maria2009.10.21 07:31:25

  Nekem legjobban azok a hozzászólók tetszenek, akik egy másik videónál azért gyűlölködnek fröcsögve, hogy egy nőt miért nem tesznek ki a lakásából hatvanezer forint hátralék miatt, mert az ilyen arra sem érdemes, hogy fedél legyen a feje fölött, itt meg azon fröcsögnek, hogy az ilyen alja népség, aki nem képes egy nyomorult lakást összehozni az dögöljön meg.
  Már csak egy másik videó kéne, ahol egy szerencsétlen hajléktalant mutatnának, ahogy megfagyott az utcán, és akkor ezek a hozzászólók ott meg örülhetnének, és tapsikolhatnának, hogy van igazság.
  Jön a tél, lesz még olyan videó is amin ilyen megfagyott embert fognak mutogatni, mert az is még belefér az itteni újságírói szemléletbe, mert hatáskeltő.

 • Szotyka2009.10.21 08:42:21

  Vegyes érzések örvénylenek bennem!
  Tarthatatlan az-az állapot, hogy teljes mértékben elfogadhatatlan állapotú, viselkedésű emberek lézengnek, hánynak, vécéznek, a városban, járműveken.(nem nevezném hajléktalannak őket).
  Ellenben azokat a hajléktalanokat valóban nem szabadna kitiltani akik, akarnak, küzdenek, alkalmazkodnak a társadalomhoz.
  Nem hajléktalan státusz alapján, hanem viselkedés alapján kellene dönteni, ahogyan sok más országban.
  Nekem mindig is furcsa volt, hogy legalja csövesek nap, mint nap le tudnak öntudatlanságig részegedni, és ebből kisboltok nagyon jól megélnek. Ezek szerint elég jó hasznuk van a kisüvegesen... De miből van pénzük a csöveseknek? Mi adunk nekik, vagy az állam (azaz mi)?

 • m.maria2009.10.21 08:59:58

  Én már a büdös életben nem akartam itt hozzászólni ezek alatt a videók alatt, ugyanis nem kedvelem a lincselést, még ha virtuális i, de az előttem szóló mégis rávett arra hogy írjak.
  Az egész elképesztő ha nyomorult kodusok fillérjeit számolgatjuk hogy honnan van nekik, és közben közpénzek millióit teszik zsebre olyan emberek, akik ugyan nem szarnak a köztereken, de szarnak a törvényekre. Na azoknak a zsebében kéne keresgélni. Azok akik még az újságon keresztül is bűzlenek. És az erköcsi világot piszkítják be, már nincs egy tenyérnyi hely amit össze ne szartak volna.

 • well19842009.10.21 12:35:25

  Na akkor Hölgyek Urak ha már belevágtunk csináljuk is végig. Csoka megoldási javaslatára a következőket tudom válaszolni. Az igazi megodás nem az hogy vidékre (gulágra) száműzzük a bajba jutott embertársamat, hanem at hogy a SAJÁT KÖRNYEZETÉBEN segítem abban hogy ne kerüljön lejtőre és akkor nem kell egy levegővel átrohannom
  a metro aluljárón a magára hagyott méltóságukat vesztett emberi roncsok között akiknél lehet,hogy szerencsésebb vagyok de jobb semmiképpen.
  Esetleg a mobiltelefonomon felhívhatnám a remélhetőleg mindenki által ismert segélyszámot
  ( 338-4186 ) azzal ajó érzéssel, hogy tettem valamit valakiért és ennek az egésznek semmi köze a privát a családomhoz.
  Mokkaczukor is tele van kérdésekkel egy olyan helyzetben amikor a sok miért-nek már nem sok értelme van. VALAKI BAJBA KERÜLT ! Erről szól a történet. Netán ha meglátna fuldokolni egy embert a
  folyóban először kikérdezné arról, hogy miért került oda, miért nem tanult meg úszni.... stb.
  ahelyett, hogy szó nélkül kimentené ?
  n.maria-t és arcika-t ezuton is biztosítani szeretném nagyra becsülésemről és megköszönni, hogy
  gyújtottak egy kis pislákoló fényt az alagútban :-)

 • SOPIANAE2009.10.21 13:56:35

  Igen érdekesek a hozzászólások,de sajnos néhányan csak gyalázkodni tudnak.Ez több kárt okoz az embe-rek tudatában,mint egy-egy hajléktalan látványa.Ez ellen talán még tudok "védekezni",de a szellemi bu-taság ellen nagyon nehéz.Ők nem tudnak és nem is a-karnak vitatkozni.Igen ők a "szellemi" hajléktala-nok!De valóban mi, akik nem vagyunk hajléktalanok, mi jobban viselkedünk kint "szabadban"??? Mi nem szállunk fel a járművekre alkoholos üvegekkel a ke-zünkbe a diszkóba menet!Mi nem eszünk ugyanitt hagymás ételeket!Mi kényesek vagyunk a magánéle-tünkbe történő beleszólásra,de a mobilos beszélge-téseinkből minden utas megismerheti azt!Mi nem teszünk tönkre milliós értékeket a grafitikkel!Mi nem törjük össze a BKV-s megállók üvegkalitkáit!Mi nem visszük el a csatorna fedeleket!Mi nem vágjuk le a vezetékek kábeleit!Mi nem rongáljuk meg a sta-dionok széksorait és ráadásként a metró kocsijait!Mi nem rakjuk a szemetünket az út szélére mások há-za elé a telekről jövet!Mi úgy demonstrálunk,hogy nem törünk be kirakatokat, nem boritunk fel szeme-teseket,nem gyújtunk fel kocsikat,nem dobálózunk kövekkel,stb.!Mi, akik n e m vagyunk hajléktala-nok, mi mindig jól és jót cselekszünk!?Verjük a mellünket,hogy mi "magyarok" vagyunk!Valóban a ma-gyaroknak igy kell viselkedni a saját hazájukban, igy,hogy a "sajátunkat" tesszük tönkre,példát mu-tatva ezzel is a gyermekeinknek!?Nem gyalázkod-ni,hanem segiteni kellene a környezetünkben a rá-szorulóknak!Hiszen a hajléktalanság is a mi tette-ink eredménye,csak negativ előjelű!

 • Rocky2009.10.21 16:39:40

  Ezeknek az embereknek kétségkívül SEGÍTSÉGRE van szükségük, mivel - ahogy az életük bizonyítja - önmagukat képtelenek menedzselni, fenntartani.
  Illetve csak annyira képesek, hogy ezzel folyamatosan sértik a "normális" emberek jogait, környezetét. Magyarul hajléktalan életet élnek, önhibájukból.

  Mint a riport is mutatja, ők is segítséget várnak!

  Namost, ha valaki kiabál, hogy mentsem ki a folyóból mert megfullad, akkor ugyan nem ő írja már elő hogy ezt hogyan teszem. Rémlik valami olyasmi is, hogy akár le kell ütni az illetőt, nehogy kettős fulladás legyen belőle!

  Tehát van segítség, lesz segítség. DE:

  -dolgozni KELL (még rokkantan is)(vannak "normális" mozgássérültek akik bizony dolgoznak)
  -a szenvedélybetegséget kezelni, gyógyítani, kényszergyógykezelni kell
  -az elemi társadalmi normákat be kell tartani, pl. nem szarunk-hugyozunk magunk alá, aki ezt teszi nem való a "normális" társadalomba, ezeket deportálni kell egy gyűjtőtáborba, a pusztába és verni, dolgoztatni őket, vagy diliházba zárni, zártosztályra

  HÁLÓT KELL AZ EMBEREKNEK ADNI NEM HALAT!!!

  ezt már bebizonyította az évente feleslegesen kifizetett több 10 mrd forint segély!

 • mokkaczuka2009.10.21 21:43:40

  Azért az alkoholizálást ne olvassuk már a fejükre, megnézném én azt, aki kikerül az utcára és nem rúg be minden nap. A fenébe is, hiszen még fedéllel a feje fölött is elintézi magát az ember néhanapján, másként nem is lehet kibírni.

 • pakesz2009.10.22 17:14:47

  35SOPIANAE:
  nojel fel kislanyom, majd ha tapasztalsz egy picit akkor ugassal masoknak...
  kezdhetned azzal, hogy elmesz a hivatalos helyre akik csovesekkel foglalkoznak es hivatalosan kimesz a Blahara es elintezed a sok magadfajtaval,, hogy a hajlektalanok SEGGE es a SEGGENEK A KORNYEKE ne szaros-hugyos hanem tiszta legyen
  a seggenek a kornyeket ugy ertem hogy az egesz nadragja ugy an block
  ha megvan a tapasztalatod, hogy hogyan viselkednek mit csinalak erre a segito kezre, akkor gyere vissza okoskodni, hiszen akkor lesz csak jogalapod...

  addig meg a legjobb megoldas ami 20 eve is volt, jol agyonverni a lecsuszott agyatlanokat, ha kell a bortonben napi 3szor, vezessek vissza a KMK -t
  es igen a tobbi emberre is vezessek vissza

 • well19842009.10.22 17:33:30

  Pakesz !

  Neked újra kellene születni annyira reménytelenül tahó vagy !