Gyere velünk, mi sem megyünk sehova!

2009.05.17. 23:45 Módosítva: 2009.05.18. 07:06

Pontosan tíz éve, 1999. május 18-án néhány napnyi nem alvás, körömrágás, ideges telefonálgatás, intézkedés és egyebek után elindult az Index.hu doménen a valamikori Internetto csapatának új internetes lapja. (Erre emlékeztünk vasárnap az 1999-es dizájnnal, ha valaki nem jött volna rá. A vehemensebb, webdizájner-lelkületű olvasók nyugodjanak meg.) Az új weblap szinte pontosan úgy nézett ki, ahogyan elődje, az említett Internetto, amely 1995-től 1999-ig a legolvasottabb újság volt a még alig létező magyar weben. Hosszú történet ez, de most, a tizedik születésnapon talán megengedhető fölidézni.

Egy héttel az Index startja előtt az Internettót kiadó IDG Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója felfüggesztette állásából Nyírő Andrást, a lap főszerkesztőjét, az Internetto atyját, kitalálóját, motorját, összeszervezőjét. Másnap a szerkesztőség, kábé másfél tucatnyi ember összeült a Maros utcai Radhost sörözőben, és úgy döntött, nem dolgozik tovább a töketlen és kiszámíthatatlan kiadónak, hanem Nyírő vezetésével új online lapot indít, befektetőket keres, és megpróbál saját erejéből megélni az akkoriban világszerte lendületesen növekvő internetes piacon. A név még nem volt meg, csak másnap ugrott be egy korábban már fölvetődött variáns: Index, hogy legalább az IN megmaradjon a nagyon nagy értéknek gondolt iNteRNeTTóból. A szlogen pedig ez lett: Gyere velünk!, és mindenütt ott világított Nyírő logószerűen karakteres, bajszos feje.

Május 17.-én dr. Máriás trombitaszavára a MÚOSZ Bajza utcai székházában a csapat sajtótájékoztatón jelentette be, hogy elindul az Index. Sok dokumentum nem maradt fönn a sajtótájékoztatóról, de ezt a hanganyagot, a Petőfi Rádió egykori műsorának, a már a címében is a hőskor idéző Modem Időknek a tudósítását sikerült megszerezni, íme:http://gg.index.hu/modemidok/1999.mp3

Annyit muszáj megjegyeznünk, hogy a riporter feltevése téves volt: Kéki „Keki” Balázs (azóta a Gawker Media alkalmazottja) nem kapott fizetést a fórumokat kiszolgáló szoftver fejlesztéséért. Az Internettóban Nyírőn, a titkárnőjén és talán egy vagy két ügyintéző-értékesítőn kívül senki sem kapott fizetést, alkalmi honoráriumokra volt csak pénze a lapnak. Az IDG később több pert is indított az ügyben, egyet sem tudott megnyerni. Az Internetto vs. Index sztori vége pedig az lett, hogy 2002-ben az Index.hu Rt. egy barterügylet keretében megvásárolta az Internetto márkanevet és a hozzá kapcsolódó jogokat az akkori tulajdonostól, az Eurowebtől. Azóta tervezgetjük, hogy valami múzeumszerűt összerakunk erre a doménre, de sosem maradt rá energia. Ráadásul a weben gyorsabban amortizálódik az információ, mint azt gondolnánk, értékes karaktermilliók tűntek el szinte nyomtalanul mindenféle winchesterek megzakkant fájlrenszereiben, lekapcsolt szerverek mélyén: nem találjuk az internetes világkiállításra készített Nyírő-féle „magyar pavilon” anyagait, hiányzik az eredeti Internetto négy évének nagy része. Az Index 1999 és 2000 közötti anyagai is csak kóbor txt-kben dekkolnak a szerveren, a weben már nem találhatók. Akkor még nem volt szerkesztőségi rendszerünk, a kézzel gyártott html-ekből mindenféle obskúrus cgi-k rakták össze végleges formába az oldalt, és ma már ezek a cgi-k nincsenek meg. Ezért az ebből az időszakból előbányászott cikkeket, mint az itt következő Nyilatkozatot, nem linkelem, hanem copy-paste-elem.

Tehát az alábbi nyilatkozatot a 17-i sajtótájékoztatóra adta ki a szerkesztőség, a weben csak másnap volt olvasható, mert az Index végül csak 18-án tudott elindulni, mint a rádióriportban is hallható, az Internetszolgáltatók Tanácsa akkorra jegyezte be a domént.

Nyilatkozat

1999. május 11-én, kedden az IDG Magyarország Lapkiadó Kft. ügyvezető igazgatója szerkesztőségi ülésen jelentette be, hogy megválik Nyírő Andrástól, az Internetto alapítójától, főszerkesztőjétől, és nem kíván együtt dolgozni egy alapító szerkesztővel, Gerényi Gáborral, illetve Virág András lapigazgatóval.

1999. május 11. óta nem Internetto többé az Internetto.

Az Internetto 1995-ben született Nyírő András ötletéből, ő találta ki a nevet, ő toborozta a csapatot, személyes kapcsolatai és ötletei lendítették be az első komoly hazai internetes magazint. Az Internettónak 1999 májusában, a legnépszerubb hazai webes lapként napi húsz-huszonötezer látogatója van (a Medián auditált adatai szerint). Cikkeit rendszeresen átveszik a hagyományos sajtótermékek, fórumait szemlézik, nagyobb akciói eseményszámba mennek. Az Internetto igazi tömeglap, az elso igazi internetes erő a hazai médiapiacon. 1998-as adatok szerint piacvezető az internetes reklámok terén, a reklámtorta csaknem felét birtokolva.

A lap indulásakor, amikor Magyarországon még alig-alig interneteztek, egyedül az IDG Magyarország Kft. látott fantáziát abban, hogy támogasson egy ilyen vállalkozást. Az újság mindvégig igen szűkös büdzsével készült, inkább a munkatársak lelkesedése tartotta életben. Látogatottsága, befolyása, szerkesztőségi apparátusa évrol évre nőtt. 1998-ra alaposan megváltozott a helyzet, Magyarországot is elérte az internetes aranyláz; százmilliós nagyságrendű beruházások indultak, hogy megszerezzék az új médiapiac kulcspozícióit. Az Internetto ebben az élesedő versenyhelyzetben is megtartotta vezető pozícióját, sőt tovább növelte olvasóinak számát.

A szerkesztőség vezetői azonban már 1998 nyarán fölismerték, hogy az új-média piac új szabályai és új követelményei között nem elégségesek azok a feltételek, amiket az IDG biztosított. Az Internettónak hálózati tömeglappá, átfogó információszolgáltatóvá, úgynevezett portállá kell válnia.

Ebben a helyzetben szükségesnek láttuk volna egy olyan cég létrehozását, amelynek menedzsmentje jól ismeri az online piacot, és megfelelő stratégiát is képes kidolgozni egy Internetto nevű portál számára.

1998 nyarán a szerkesztőséget több befektetői csoport is megkereste, hogy az Internettót új konstrukcióban muködtethessék: vagy kivásárolják az IDG-ből vagy vegyesvállalatot alakítsanak, amelyben tulajdonrészt kaphatnak a szerkesztőségben dolgozók, mindannak a munkának elismeréseként, amelyet gyakorlatilag ingyen, vagyis bőven a piaci ár alatt végeztek az Internettóban.

A befektetői érdeklődés megnövelte a szerkesztőség presztízsét a kiadóvállalaton belül: az IDG korrekt és versenyképes ellenajánlata megfelelő kereteket látszott biztosítani a további eredményes munkához. Ehhez képest a vezetőséget valóságos hidegzuhanyként érte az 1999 januári koncepcióváltás: az amerikai tulajdonos a lap eladását vagy megszüntetését helyezte kilátásba. Az új helyzetben az IDG magyarországi menedzsmentje felkérte a szerkesztőség vezetőségét is, hogy - tekintettel a lap veszélyeztetettségére - nyújtson segítséget esetleges külső befektető vagy felvásárló felkutatására. A szerkesztőség képviselői (URL Consulting) üzleti ajánlatot tettek az IDG Magyarország felé a lap kiadási jogának megvásárlására. Az ügyvezető igazgató válaszul szerkesztőségi értekezletet hívott össze, amelyen közölte, hogy az Internetto név nem eladó, és mindazokkal, akiknek köze van a vásárlási akcióhoz a továbbiakban nem kíván együtt dolgozni.

A szerkesztőség teljes gárdája kiállt a főszerkesztő mellett, és kinyilvánította, hogy nem akar az IDG-nek, a hitelétől megfosztott Internettónak dolgozni.

Őszintén sajnáljuk, hogy az IDG Magyarország ügyvezető igazgatója olyan megoldást választott, amely mindkét fél számára a lehető legrosszabb. E döntés a hazai internetes piac legnagyobb sikertörténetének vet véget, derékba tör egy nagyszerű karriert.

Álláspontunk szerint az Internetto névhez fuződő jogok nem az IDG-t, hanem kitalálóját, Nyírő Andrást illeti meg. Ezen álláspontunknak, ha kell, jogi úton is érvényt akarunk szerezni. Nem kívánunk elébe vágni a lehetséges jogi eljárás eredményének, és ezért Index néven új koncepcióval indítunk internetes magazint.

Az Internetto kulcsfontosságú részeit működtető szoftverekkel kapcsolatban, amelyeket Kéki Balázs fejlesztett, és amelyek felhasználói jogait az IDG Magyarország mindeddig nem vásárolta meg, jogtulajdonosként felajánljuk, hogy a szoftver használatára kössünk kölcsönösen előnyös szerződést.

A Nyírő-csapat nem adja föl, jövő héttől új weboldalt indít Index néven (index.hu). A valódi Internettót ezentúl ezen a címen találhatják.

http://index.hu

1999. május 17.

(Ha már az előbb szóba került a Modem Idők: ide linkelünk egy másik rádiós interjút is, amely még jóval az indexes idők előtt, az Internetto alapításakor, 1995-ben készült. Nyírő András és Szakadát István próbálják elmagyarázni a korabeli Petőfi-hallgatónak, hogy mi is az az internet. Nagyon kemény:

http://gg.index.hu/modemidok/1995.mp3)