Auguszta
-4 °C
2 °C

Kedden a matematika feladatsorral birkóznak meg az érettségizők

2006.05.09. 06:56
Kapcsolódó cikkek (1)
Matematikából középszinten 92 ezren, emelt szinten 6 és félezren vizsgáznak kedden a középiskolákban. A jeleshez középszinten 80 százalékos, emelt szinten 60 százalékos eredményt kell elérni, míg az elégségeshez mindkét szinten 20 százalékot, vizsgarészenként legalább 10 százalékot kell teljesíteni.

A matematika írásbelikkel folytatódnak kedd reggel nyolc órakor az érettségi vizsgák, a diákok emelt és középszinten adnak számot tudásukról.

Az oktatási tárca közlése szerint matematikából középszinten 92 088-an, emelt szinten 6 543-an vizsgáznak a középiskolákban. Középszinten a feladatok első részére 45 perc, második részére 135 perc áll rendelkezésre, míg emelt szinten a két feladatrész megoldására 240 percet fordíthatnak a diákok.

Százalékok

Magyar tételek
Az Oktatási Minisztérium közétette a hétfői magyar érettségi megoldásait, a középszintű vizsga feladatai itt, az emelt szintűek itt olvashatók.

Matematikából az írásbeli vizsgán függvénytáblázat és olyan zsebszámológép használható, amely szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas. A függvénytáblázatról és a számológépről a vizsgázónak kell gondoskodnia.

A tavalyival megegyező módon számítják ki az érettségi eredményeket. A vizsgán nyújtott írásbeli és szóbeli teljesítmény értékelését százalékban kell meghatározni. A százalékok alapján adják az osztályzatot, valamint ebből kell kiszámolni a felvételi pontokat.

A jeleshez középszinten 80 százalékos, emelt szinten 60 százalékos eredményt kell elérni, míg az elégségeshez mindkét szinten 20 százalékot. Ugyanakkor az elégséges minősítés eléréséhez nem elég az összesen legalább 20 százalékos eredmény, hanem minden vizsgarésznél el kell érni legalább 10 százalékot.

Botrány nincs, malőr akad

Hétfőn a hagyományokhoz hűen a magyar írásbeli feladatokkal kezdődtek az idei érettségi vizsgák, a diákok három esszéírási feladat közül választhattak: Umberto Eco gondolatai alapján írhattak a jó és a rossz címadásról, elemezhették Márai Sándor Halotti beszéd című versét, vagy Juhász Gyula és Vajda János egy-egy versét hasonlíthatták össze.

A 2005-ös botrány idén egyelőre nem ismétlődött meg, a vizsgák előtti napokban nem szivárgott ki semmiféle információ a várható feladatokról, ez jórészt a szigorú biztonsági intézkedéseknek is köszönhető. Apróbb malőr így is történt, két vidéki középiskolába kevesebb tétel érkezett, mint ahányan érettségizni akartak.