Szilárda
0 °C
6 °C

A történelemírásbelivel folytatódik az érettségi

2006.05.10. 08:50
Megkezdődtek a történelemírásbelik szerda reggel a középiskolákban, a diákok emelt és középszinten vizsgáznak - közölte az oktatási tárca szerdán reggel.

Az oktatási tárca tájékoztatása szerint középszinten magyar nyelven 86.103-an, emelt szinten 11.617-en adnak számot tudásukról. Emellett középszinten kilenc nyelven 1.053 diák vizsgázik, míg emelt szinten nyolc nyelven 234 diák érettségizik.

A keddi matektételek megoldásai

Az Oktatási Minisztérium szerdán közzétette a keddi matematika érettségi megoldásait.

A középszintű feladatlap itt, a megoldás ezen a linken érhető el.

Az emelt szintű vizsga tételeit itt olvashatja, a megoldásokat pedig ezen a címen töltheti le pdf formátumban.

A történelemírásbeli vizsgán a középiskolai történelmi atlasz és a magyar helyesírási tanácsadó szótár használható, előbbiről a vizsgázó, utóbbiról a vizsgát szervező intézmény gondoskodik. A diákoknak középszinten az egyszerű rövid választ igénylő kérdésekre és a szöveges feladatokra 180 perc áll rendelkezésükre, míg emelt szinten az előbbi feladattípusra 90, utóbbira 150 percet fordíthatnak a vizsgázók. A tételsor jellemzőiről az oktatási tárca azt közölte, hogy témakörönként kettő-négy, összesen 20-25 tételt tartalmaz.

A tételsor egészében is érvényesíteni kell azt, hogy a feladatok mintegy 60 százalékban a magyar, a fennmaradó 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódjanak, és az összes feladat mintegy 50 százalékát a XIX. és a XX. század történelme adja. A tételek összeállításakor törekedni kell a változatos, problémamegoldást ösztönző, valamint a történeti (szöveges, képi, grafikus, tárgyi stb.) forrásokon és térképeken alapuló feladatok megfogalmazására.

A tétel lehet egy kisebb korszak történelmi problémájának részletezőbb bemutatása vagy egy összetettebb és/vagy több történelmi korszakon átívelő probléma áttekintő bemutatása.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft