Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Felvételi öreg diákoknak

2006.01.25. 14:03
Idén különösebb nehézség nélkül felvételizhetnek egyetemre azok is, akik évekkel korábban érettségiztek. Bár a kétszintű érettségi tavalyi bevezetésével a felvételi rendszer is jelentősen megváltozott, a korábban letett matura nem évül el. A sikeres felvételi érdekében azonban nem árt, ha az öreg diákok is nekivágnak egy emeltszintű érettséginek.

Tegyük fel, hogy már sok évvel ezelőtt érettségiztünk, de csak most lett kedvünk ahhoz, hogy felvételizzünk. Ez első látásra nem is olyan egyszerű feladat, tavaly óta ugyanis nagyot fordult a felsőoktatás világa: 2005-től közép- vagy emeltszinten lehet érettségizni, amely megfelel a felvételi vizsgának, s a pontszámokat is az érettségi vizsga eredményei alapján számolják.

A legfontosabb alapelv, hogy a korábban tett felvételi vizsga nem évül el, még akkor sem, ha azon tíz vagy tizenöt évvel korábban estünk át. A 2005-ös kétszintű érettségi reform előtt tett matura a mai szabályok szerint mindig középszintű vizsgának felel meg, így pontszámainkat is ez alapján számolják majd ki. Korábbi eredményeinkkel így minden további nélkül nekivághatunk az idei felvételinek.

Nagy lesz a verseny

A pontszámítás
Idén is az eddig megszokott módon, többletpontok (maximum 24 pont) nélkül számítva 120 pontos rendszerben (60 hozott pont + 60 szerzett pont) értékelik a felsőoktatási intézmények a jelentkezők teljesítményét. A hozott pontokat öt tantárgy utolsó tanult két év év végi (esetenként félévi) osztályzataiból, illetve az érettségi bizonyítványban szereplő osztályzatok átlagának kétszeresébõl számolják. Előbbivel legfeljebb 50, utóbbival 10 pont szerezhető. A szerzett pontokat egy vagy két tárgy százalékos érettségi eredménye alapján számolják ki. A szerzett pontokat változatlanul lehet duplázni, viszont a hozott pontok kettőzésére a továbbiakban nincs lehetőség. A pontszámításról részletesen>>>

Fontos tudni azonban, hogy ha államilag finanszírozott alapképzésre jelentkezünk, akkor a középiskolai év végi osztályzataink alapján számolt hozott pontok csak az érettségi után három évig vehetők figyelembe, költségtérítéses szakon öt évig. Ha tehát 2003 előtt érettségiztünk, idén csak a szerzett pontok duplázásával próbálkozhatunk az államilag finanszírozott szakon. A maximum 60 szerzett pontot ebben az esetben abból az egy vagy két érettségi tárgyból számolják ki, amelyet a választott felsőoktatási intézmény felvételi tárgyként jelöl meg. (A pontszámításról lásd keretes írásunkat.)

A régi érettségi eredmények beszámítása kényelmes megoldásnak tűnik, de érdemes figyelembe venni azt, hogy a verseny a népszerű szakokon egyre nagyobb. Az emeltszintű érettségit tevő és a nyelvvizsgákért pluszpontokat kapó ifjú titánok igencsak felsrófolják egy-egy slágerszakon a felvételi ponthatárokat.

A versenybe szálló „öreg” diákoknak, a korábban érettségizetteknek így nem marad más, mint felvenni a kesztyűt. Számukra is nyitott a lehetőség, hogy új érettségit tegyenek 2006-ban. Ilyenkor nem kell megismételni az egész vizsgát, elég, ha csak a választott intézményben előírt felvételi tárgyakból vizsgáznak közép- vagy emelt szinten. Természetesen aki javítani szeretne, az a teljes érettségit is leteheti újra.

A fenti lehetőséget elsősorban azoknak ajánlják, akiknek viszonylag rosszak a korábbi érettségi eredményeik, vagy a választott egyetem olyan felvételi tantárgyat határoz meg, amelyből nem tettek érettségit, illetve az emelt szintű érettségi vizsga után járó többletpontokat szeretnék megszerezni.

Vizsgák és díjak

Hol tehetnek érettségit az „öregek”? Érettségi vizsgákra február 15-ig lehet jelentkezni a középiskolában (középszintű vizsga esetén), vagy az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpontokban (OKÉV). A jelentkezési lap letölthető innen>>>

Az iskolában tett érettségi díjait az intézmények határozzák meg, az OKÉV-nél a két vizsgarészből álló vizsgák ára 6000-6000 forint, az egy részes vizsgákért 4000 forintot kell fizetni, az informatika és emelt szintű idegen nyelvi érettségi díja 10000 forint vizsgánként. A vizsgákat május-júliusban lehet letenni.

Mi van ha ez nem sikerül jól? Ekkor sem kockáztatunk sokat, a felvételi során ugyanis mi magunk dönthetjük el, hogy egy-egy tárgyból a számunkra kedvezőbb eredményt választjuk, azaz a korábbi érettségin vagy a 2006-ban letett vizsgán elért eredményt. Különböző eredményeinket tehát úgy kombinálhatjuk össze, hogy az a lehető legmagasabb pontszámot adja ki.