Érettségi: azt hittétek, itt vannak a megoldások, mi?

2006.05.08. 09:41
A hét végén több utalás is olvasható volt internetes fórumokon arról, hogy a hétfőtől kezdődő érettségi tételei ismét idő előtt megjelennek, de inkább csak átverésekkel vagy sejtetésekkel lehetett találkozni. Az Oktatási Minisztérium netfigyelő kommandója sem talált valódi tételeket terjesztető oldalakat. Idén 75 százalékkal többen jelentkeztek a nehezebb, de az egyetemi felvételiken több pluszpontot adó emelt szintű vizsgára. Reggel nyolckor tízezerrel több lány vágott neki az érettséginek, mint fiú.

Hétfőn reggel nyolckor 98 ezer diák kezdett neki az írásbeli érettséginek, közülük hatezren emelt szintű vizsgát tesznek. A hagyományok szerint most is a magyar nyelv és irodalommal kezdődnek a vizsgák. Kedden következik a matek.

Bár korábban az érettségi reggeli megkezdése után a tételeket már nyilvánosságra hozták, a fokozott biztonság érdekében most csak délután ismerheti meg a nagyközönség, milyen feladatokat is kellett megoldaniuk a diákoknak. A megoldásokat az Oktatási Minisztérium honlapján kedd reggelig teszik közzé.

A hét végén az internetes fórumokon sokan arra vártak, hogy a tételsorok, akárcsak tavaly, ismét idő előtt fölkerülnek a netre. Az Oktatási Minisztérium példáját követve az Index is éberen figyelte a hálózat rezdüléseit, különösen az sg.hu online magazin érettségifórumát, mert tavaly ott jelentek meg a vizsgafeladatok.

Tanuljatok mocskok!

Malőr a nemzetiségi érettségin

A pénteki középszintű német nemzetiségi nyelvi érettségin az írásbeli tételeket négy iskolában még a vizsgafeladatok kidolgozásának megkezdése előtt kicserélték. Az érintett diákoknak semmilyen hátrányuk nem származott ebből, mondta Pósfai Péter az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont (OKÉV) vezetője szombaton.

A Magyar Nemzet szombati számában megjelent írással kapcsolatban Pósfai Péter elmondta, hogy a vizsga kettes számú tesztfüzetében levő feladatokat egy korábbi vizsgaidőszakban emelt szinten egy diák már megoldotta. Ezért az adott feladatlapot elektronikus úton még a több részből álló vizsga megkezdése előtt kicserélték. A cserére négy iskolában volt szükség, és 67 gyereket érintett.

A pénteki vizsgákon tizenkétféle vizsgadolgozatot írtak a tanulók közép- és emelt szinten. A harmincféle különböző feladatlap közül az egyikben az utolsó tartalmi ellenőrzés feltárt egy hibát, így ezt a rejtett veszélyt is még idejében, "a tanuló munkájának megkezdése előtt", a vizsgázók érdekeinek sérelme nélkül kiküszöbölték, hangsúlyozta Pósfai. Kitért arra is, hogy éppen azért van több egyenértékű anyag, hogy ilyen esetekben cserélni lehessen. A pénteki vizsgákon emelt szinten 340, középszinten 199 diák írásbelizett.

Most is találtunk egy bíztató nyomot. Egy a 2006-os érettségit nevében is megjelenítő linkre kattintva a következő tanulságos szöveg volt olvasható:

"Azt hittétek, itt vannak a megoldások mi? Hát kurvára nem bazdmeg! Kibaszott droidok! Tanuljatok mocskok! Rohadt kibaszott utolsó lusta hulladékok! Tanuljatok a kurva anyátokat, vagy lófasz se lesz belőletek!”

A megfontolandó sorok után újabb fontos információra leltünk. Egy hozzászóló tuti tippként bemásolta a Google találatait Illyés Gyula Bartók című verséről, mondván, erre érdemes lesz figyelni. Mindehhez azt a nem túl meggyőző magyarázatot fűzte, hogy „valaki azt mondta nekem, hogy ez lesz”.

Volt, aki Adyra esküdött, más pedig arra figyelmeztette a többieket, hogy ha valaki fizetős oldalon kínálja a tételeket, az biztos átverés. A fórumon egy idő után felülkerekedett a józanság, többen azzal érveltek, hogy nem akarják újraírni az érettségit, ezért, akinek a megvannak a tételek, az legfeljebb emailben küldözgesse körbe, nehogy a média és az OM tudomást szerezzen róla.

Netfigyelő kommandó

Egy hozzászóló azonban arra figyelmeztette a többieket, hogy ha valakinek megvannak az érettségi feladatok, semmiképpen se küldje őket emailben, ha bármelyik félnek is magyar a szolgáltatója, továbbá ne hozzon létre internetes oldalt, vagy ne ossza meg a fórumon keresztül privátban a többiekkel információit, így ugyanis könnyen visszakövethető a feladó. „A legjobb megoldás valami p2p hálózat vagy valamilyen chat alkalmazáson keresztüli küldés, pl msn irc icq ill dc ugyanis ezeket nem lehet kézzel foghatóan lenyomozni.”

Az Oktatási Minisztérium egész hétvégén figyelte az internetes fórumokat, de nem talált arra utaló jelet, hogy valaki közzé tette volna a tételeket, mondta hétfőn az Indexnek Szántó Gabriella, a tárca szóvivője. Még olyat sem találtak, hogy valaki az eredetihez hasonló próbaérettségi feldatsort osztott volna meg másokkal.

Kérdésünkre, hogy az OM munkatársai honnan tudhatták, hogy az esetleg felkerülő tételek esetleg azonosak lehetnek a szigorúan őrzött hivatalos vizsgafeladatokkal, Szántó Gabriella azt mondta, a munkatársak csak néhány keresőkifejezést kaptak, kétséges esetben egy az igazi tételeket ismerő és titoktartási nyilatkozatot tevő köztisztviselőhöz fordulhattak volna.

Szigorúan titkos

A tavalyi botrány miatt az idei érettségin fokozottabban ügyelnek a feladatok titkosságára. A tételek a szolgálati titok körébe kerültek, így ha valaki idő előtt felbontja vagy közzéteszi őket, egyéves szabadságvesztést kaphat.

Idén minden szinten minden tárgyból több egyenértékű feladatsor készült, és sorsolással választották ki közülük a végső feladatsort. Az érettségi feladatlapokat szigorúan őrzött nyomdában készítik el, speciális, minden feltörési kísérletet jelző csomagolásba helyezik, felügyelet mellett szállítják, és az iskolákba csak az érettségi reggelén jutnak el. A biztonsági intézkedésekről bővebben itt olvashat>>>

Meglehetősen kockázatos puskázással próbálkozni az érettségin. A vizsgaszabályzat előírja, hogy ha valaki szabálytalanságot követ el, annak a megoldásait részben vagy egészben érvényteleníthetik, és az értékelésnél ezeket nem veszik figyelembe. Rosszabb esetben a diákot javítóvizsgára utasíthatják, a legsúlyosabb büntetés a teljes érettségi megismételtetése.

Több érett nő

A közoktatási reformmal mára a magyarérettségi tartalma is megváltozott. A lexikális tudás mellett fontos szerepet kap a tudás alkalmazása is. Természetesen megmaradt az a hagyományos feladat, amikor a diákoknak fogalmazást kell írniuk. Ez lehet érvelés nyelvi, irodalmi, általános kulturális, etikai, életmódbeli kérdésekről, vagy egy irodalmi mű elemzése, illetve több szöveg összehasonlítása. A másik feladatban egy szövegről kapnak különböző kérdéseket az érettségizők.

Az érettségistatisztikákból két adatot érdemes kiemelni. Tavalyhoz képest idén 75 százalékkal többen jelentkeztek emelt szintű érettségire. A tavalyi tapasztalatok ugyanis azt mutatták, hogy bizonyos egyetemi karokra csak a nehezebb, de több pluszpontot hozó vizsgával lehet bekerülni.

Az érettségizők között idén is több a nő, mint a férfi. A 120 414 jelentkező közül 54 881 a férfi és 65 533 a nő. Ez később az egyetemeken is megmutatkozik. Az egyetemre jelentkezők 60:40 százalék a nemek aránya a nők javára, az egyetemisták körében 58:42.