14 ezret költünk karácsonyra a neten

2011.12.06. 13:44

Átlagosan 14 000 forintért vásárolnak az emberek karácsonykor a világhálón, a novemberi-decemberi időszakban költenek a legtöbbet online – olvasható a Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért Közhasznú Egyesület (SzEK) keddi közleményében. A SzEK a GKIeNET karácsonyi netes költésekre vonatkozó adatai alapján készítette el a számítást.

A közlemény szerint karácsonykor főként könyvet, játékot és ruhát vásárolnak az emberek a 3000 hazai webáruház valamelyikében, de év közben is egyre többet költenek a neten, 2011-ben becslések szerint 155 milliárd forint értékben.

Tavaly mintegy 1,2 millióan döntöttek úgy, hogy a hagyományos kereskedelem mellett online is vásárolnak. A GKIeNET adatai alapján tavaly november és december között egymillióan rendeltek a fa alá valamit webáruházból.

Az éves átlagos netes költés 20 000 forint, ennek jelentős része is erre az időszakra esik. Ilyenkor leginkább ruhaneműk, játékok és könyvek kerülnek a virtuális kosárba. A kutatóintézet becslése szerint az idén tovább növekszik a netes vásárlók száma és a mostani karácsonyi időszakban a korábbi évekhez képest is növekedni fog a webshopok ünnepi forgalma - áll a közleményben.

Hogy minél több ember ismerje meg a netes vásárlás előnyeit, a Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért Közhasznú Egyesület online vásárlásösztönző kampányt szervezett a MasterCard támogatásával. A december elejétől induló program célja, hogy közérthető nyelven, példákkal illusztrálva mutassa be, miért kényelmes, olcsó és biztonságos az internetes vásárlás.