Hatvanmilliós bírság az ünnepekre

2011.12.21. 13:45

Összesen mintegy 60 millió forint bírságot szabtak ki az országban a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) ellenőrei az ünnepeket megelőző fogyasztóvédelmi ellenőrzéseik során. Az ellenőrök 454 üzletet vizsgáltak és 144 esetben indítottak fogyasztóvédelmi eljárást.

Az ellenőrzések középpontjában a termékbiztonság és a fogyasztók vagyoni védelme állt. Vizsgálták az eladási árak megfelelő feltüntetését, annak érdekében, hogy megelőzhető legyen a vevők megkárosítása, továbbá az akciós ajánlatok hitelességét is. Problémát az üzletek 55 százalékában találtak, a kiszabott bírság összege pedig 60 millió forint körüli volt.

Az NFH ellenőrei Fülöp Zsuzsanna szóvivő szerint november közepe óta 488 próbavásárlást végezetek és mintegy 13 ezer terméket ellenőriztek az országban. Hiányosságot az esetek több mint felénél tártak fel, többségében a többlet számlázások kapcsán. 174 üzletben összesen 66 ezer forinttal számítottak fel többet a termékekért, mint amennyi azok feltüntetett eladási ára volt.

Tolna megyében például az egyik áruházlánc három ellenőrzött üzletében, ahol 12 műszaki termék megvásárlásakor mintegy 33 ezer forinttal számoltak többet a kelleténél más árat ütöttek a pénztárgépbe, mint amit kellett volna, például nem annyit, mint ami az akciós ajánlatban szerepelt.

A lejárt minőségű termékek előfordulását is vizsgálta a hatóság. 454 ellenőrzés során 38 üzletben találtak kifogásolni valót. Összesen 382 lejárt szavatossági idejű terméket fedeztek fel, de a szóvivő szavai szerint a tapasztalatok hasonlóak voltak az előző évhez képest, tehát nem rosszabbodott a helyzet.