Ajándékot nem veszünk hitelből

2011.12.07. 21:46
Karácsonyi ajándékvásárlásra a magyarok mindössze négy százaléka venne fel hitelt, és közel ugyanennyien tartják elfogadhatónak az ilyen célú hiteligénylést – állapítja meg a Cofidis és az NRC reprezentatív kutatása, amely szerint kevesen időzítenek nagyobb összegű beruházást karácsonyra.

A legtöbben öt-hat ember számára vásárolnak az idén karácsonyi ajándékot. Minden harmadik magyar ennél jóval több, legalább hét családtagot, barátot ajándékoz meg, ám a megkérdezettek 8 százaléka azt tervezi, hogy senkit sem ajándékoz meg idén.

A kutatás szerint a magyarok átlagosan 29 ezer forintot szánnak karácsonyi ajándékra, egy megajándékozottra átlagosan 6 ezer forintot költenek, ám a tapasztalatok szerint az ajándékokra szánt összeg a vásárlás hevében még emelkedhet. Minden harmadik megkérdezett mindössze tízezer forintból, vagy annál is kisebb összegből gazdálkodhat, azok aránya pedig, akik százezer forintnál is többet szánnak a karácsonyi ajándékokra, mindössze 4 százalék.

Nagyobb összegű beruházást kevesen időzítenek karácsonyra, nem jellemző tehát a nagyobb értékű tárgyak karácsonyi ajándékként való címkézése. Például LCD, illetve plazma tévét a megkérdezettek 8 százaléka tervez vásárolni a következő három hónapban, de mindössze 2 százalék szánja ezt karácsonyi ajándéknak.

A nagyobb összegű beruházásra vállalkozók 28 százaléka tervezi hitelből finanszírozni kiadását. A legtöbben autóvásárláshoz szeretnének hitelt felvenni, a lakásfelújítást, valamint a nagyobb értékű műszaki cikkek beszerzését négyből egy ember szeretné hitel segítségével megvalósítani.

A szeretteiknek szánt karácsonyi ajándék megvásárlásához a megkérdezettek 4 százaléka tartja valószínűnek, hogy hitelt fog felvenni. Az ilyen célra felvenni kívánt hitelek átlagos értéke 99 ezer forint. A magyarok mindössze 3 százaléka tartja felelősségteljes döntésnek az ajándékvásárlási célú hitelfelvételt.

Az olyan hosszú távon is megtérülő, "okos" hitelek, mint a fűtésrendszer korszerűsítése vagy a tanulmányok finanszírozására felvett hitelek sokkal inkább elfogadottak. A legtöbben (66 százalék) a lakásvásárlásra és az egészségügyi kezelésre (52 százalék) felvett hitelt tartják elfogadhatónak.

A kutatást az NRC novemberben a 18-69 éves korosztályon, ezer fő bevonásával, országos reprezentatív mintán végezte.