Kellemes karácsonyt, te mocskos állat

2011.12.26. 16:18

Idén is ugyanúgy utáljuk a karácsonyi műsorkínálat jolly jokereit (Télapu, Beethoven, Kelekótya karácsony) mint eddig, ezért összeszedtük inkább a 10 legjobb karácsonyi jelenetet, a nem karácsonyi filmekből. Szavazzon a kedvencére, írja meg, ha a legjobb filmrészlet kimaradt!

1. Brian élete (1979)

Íme a filmtörténet legjobb Jézus-jelenete, amikor a három napkeleti bölcs véletlenül rossz betlehemi jászolba csörtet be az időszámítás hajnalán, és Mária helyett a szokás szerint női ruhában rikácsoló Terry Jonest halmozzák el arannyal, tömjénnel és mirhával. Mikor kiderül a tévedés, a kis kamumegváltó még egy nagy nyaklevest is kap, ami zseniális filmkezdés. Természetesen a folytatásból is órákig tudnánk röhögőgörcsben fetrengve idézni.

2. Az élet értelme (1983)

Íme egy másik Monty Python-klasszikus, ezúttal a Gyalog-galopp és a Brian élete utáni örök harmadik Meaning of Life-ból. Az őrült karácsonyi revüben frakkos urak ugrálnak a medencébe, József Máriával dzsiggel, Graham Chapman pedig jól megcsöcsörészi a műmellű háttértáncosait.

3. Szerepcsere (1983)

A nem karácsonyi filmek jó karácsonyi jelenetei között bérelt helye van a 80-as évek egyik legfelkapottabb színészének, Dan Aykroydnak is, aki a Szerepcsere sztárbrókerek közé keveredett bűnözőjeként a Tapló Télapónál is taplóbb volt. A szeretet ünnepén Mikulásnak öltözve először teletömte a jelmezét főt homárral meg hidegtálakkal, aztán majdnem fejbe lőtte magát az esőben, végül bevett egy marék gyógyszert a kádban.

4. Szörnyecskék (1984)

A kazettamásolós 80-as évek óta tudjuk, hogy a cuki kis Gizmót nem szabad etetni éjfél után, és nem érheti se fény, se víz a szőrét. Billy (Zach Galligan) viszont egyik szabályt sem tudja betartani, miután Gizmót megkapja karácsonyra az apjától, ezért a kis vakarcs hátából született rücskös rokonok az első részben egy idilli kisvárost amortizálnak le, hiába vágják őket kupán mézeskalácsos tepsivel. A második részletben pedig a Clamp irodaházból csinálnak romhalmazt a girlandok között.

5. Halálos fegyver (1987)

Mel Gibson kultikus buddy cop filmjében is volt emlékezetes karácsonyi jelenet. Riggs a zsarutörténetek közkedvelt kiégett, alkesz, láncdohányos nyomozójaként nem tudja megoldani az aktuális bűnügyét, ezért inkább beviszkizve újranézi az esküvői fotóit, majd öngyilkos akar lenni, miközben a háttérben Tapsi Hapsi énekli a barátaival a "Deck the halls with boughs of holly, Fa la la la la, la la la la"-kezdetű, ismert amerikai karácsonyi dalt.

6. Die Hard (1988)

Az igazi akciófilm-rajongóknak a véres trikós Bruce Willis is ugyanúgy hozzátartozik az ünnepi hangulathoz, mint a bejgli meg a szaloncukor. Kedvenc kopasz zsarunknak mindig a terroristák cseszik el a karácsonyát, így az ő ajándéka általában több tárnyi kilőtt töltény, na meg a felejthetetlen karácsonyi üdvözlet a hulla pólójára írva: "Now I have a machine gun! Ho-ho-ho". A jelenetnek egyébként már potteres paródiája is létezik, ebben Piton professzor (akit ugye szintén Alan Rickman alakít) a kis láttássérült világmegmentőt fenyegeti a géppuskával.

7. Reszkessetek, betörők! 2 (1992)

Reszkessetek betörők 2 - Gengszter Johnny

Chris Columbus élőszereplős Tom & Jerry-kergetőzései, a Reszkessetek betörők 1-2 nem csak Joe Pesci és Daniel Stern seggre eséseivel vonult be a mozgókép-történelembe, de a kultikus "Tartsd meg az aprót, te mocskos állat! illetve a "Kellemes karácsonyt, te mocskos állat!" mondatokkal halhatatlanná tette Michael Curtiz Mocskos arcú angyalok című maffiafilmjét is. Ezt a kis Kevin Szennyes lelkű angyalok címmel nézte az első részben, a valójában nem is létező folytatást pedig Még szennyesebb lelkű angyalokként látta a New York-i luxushotelben. Szabó Ottó és Grúber Hugó is tökéletes volt az öreg Johnny szinkronhangjának, a gengsztermonológok magyar változatát még ma is kívülről fújjuk.

8. Batman visszatér (1992)

Tim Burton bármelyik filmjét betehettük volna ebbe a karácsonyi listába, hiszen az Ollókezű Edwardtól Batmanen át a Charlie és a csokigyárig mindegyik egy szomorú mese valami különc, gótikus figurával a főszerepben, Danny Elfman zenéjével és a végén a rendező védjegyévé vált hóeséssel.

9. A világ nem elég (1999)

A Bond-filmekre mindig is jellemző volt a szexcentrikus szóvicc, gondoljunk csak az Octopussy címre, vagy arra a jelenetre, amikor Pussy Galore bemutatkozásakor (szabad fordításban: "Szia, hálás punci vagyok"), a 007-es vigyorogva csak ennyit mond: "Bizonyára álmodom." Sean Connery és Roger Moore után Pierce Brosnannek is kijutott egy vicces nevű Bond-lány: A világ nem elég végén szó szerint rádőlt a karácsonyfa, azaz a dögös atomtudós, Dr. Christmas Jones (Denise Richards).

I0. Harry Potter és a bölcsek köve (2001)

Harry Potter első roxforti karácsonya egyrészt amiatt emlékezetes, mert 10 éve még Daniel Radcliffe-ről és Rupert Grintről is elhittük, hogy aranyos gyerekszínészekből tehetséges Leonardo DiCaprió-k lesznek. De az ajándékbontogatós jelenet azért is fontos, mert itt kapta meg a főhős a családi örökségét, a Halál ereklyéi egyikét, a későbbi kalandokban is igen hasznos láthatatlanná tevő köpönyeget.