Milyen konzolt vegyek karácsonyra?

2011.12.16. 00:36
Mivel a konzolgyártók általában a karácsonyi szezonban keresik meg éves bevételük tetemes hányadát, valószínűleg sokan gondolnak praktikus ajándékként a játékkonzolokra. Kétrészes összeállításunk első cikkében több szempontból is vizsgáltuk a Microsoft, a Sony és a Nintendo asztali konzoljait. Körbejártuk a játékfelhozatalt, az online és multimédiás képességeket, és azt is figyelembe vettük, hogy a beruházás mennyire mondható hosszútávú befektetésnek. Az Xbox 360 és a PlayStation 3 gyakorlatilag csereszabatos, a Wii viszont jó kiegészítő platform lehet, ha nem zavar, hogy hamarosan érkezik az utódja.

MICROSOFT XBOX 360

Az Xbox 360 többféle kiszerelésben is kapható nálunk. A 4 gigabájtos merevlemezzel felszerelt modell 47 ezer forintba kerül, akcióban néha még olcsóbban hozzájuthatunk. Érdemes azonban a kicsivel drágább (nagyjából 56 ezer forintért beszerezhető) modellt választani, amihez már 250 gigás merevlemez jár. Erre már telepíthetjük is a játékokat, így lerövidül a töltési idő, és a dvd-meghajtó olvasófejét is kíméljük.

000 Hkg3997150
Fotó: Toru Yamanaka

Érdemes körülnézni a bundle csomagok piacán is, ahol játékokkal és/vagy kiegészítőkkel egybecsomagolva kínálják a gépet. Fontos kiemelni, hogy komponens, vga vagy hdmi videokábelt mindenképpen vennünk kell, mert a géphez adott kompozit kábellel ellentétben ezek tudják továbbítani a nagyfelbontású képjeleket.

Játékkínálat

Nincs olyan játékstílus, amivel a Microsoft konzolján ne találkozhatnánk. Van szimulátor az autósport-rajongóknak (Forza Motorsport 4), vérbő akciójáték (Gears of War-trilógia), felújított klasszikus (Halo Anniversary Collection), remek Half-Life-kollekció (The Orange Box), intelligens sci-fi logikai játék (Portal 2), pazar western (Red Dead Redemption), interaktív űropera (Mass Effect-trilógia), sci-fi szerepjáték (Deus Ex: Human Revolution), valamint számos, már bizonyított sikercím (Batman: Arkham City, The Elder Scrolls: Skyrim, Fallout 3).

A digitális formában megvásárolható játékkínálat szintén kellemes: a régi klasszikusoktól (Doom 2, Monkey Island 1-2, Radiant Silvergun, Daytona USA) kezdve a vadonatúj, remek anyagokig (From Dust, Bastion, és számos japán shooter) szinte mindennel találkozhatunk.

Online szolgáltatás

A Microsoft évtizedes online fejlesztői rutinja az Xbox Live felületénél is észrevehető. A kezelőfelület közelmúltban megejtett frissítése elsősorban a multimédiás anyagokra helyezte a hangsúlyt, de az Xbox 360 ettől nem lett kevésbé játékcentrikus konzol, még akkor sem, ha első blikkre úgy tűnhet. Érdemes megemlíteni, hogy az Xbox Live az egyetlen, ami hivatalosan is jelen van Magyarországon.

Fontos megemlíteni, hogy az online játék továbbra is fizetős: a kooperatív vagy az egymás elleni játékot biztosító Xbox Live Gold előfizetésért évente 10-12 ezer forintot kell kiadnunk. A megvásárolható tartalmakhoz nincs szükség előfizetésre, ezekért a játékokért pontkártyával, vagy a regisztrált bankkártyánkkal fizethetünk.

Multimédia

Az Xbox 360 multimédiás képességeit Magyarországon sajnos nem élvezhetjük. Bár dvd lejátszásra az összes modell képes, hd videók streamelésére és online tévécsatornák böngészésére a régióból nincs lehetőség. Pendrive-ról vagy egy windowsos pécéről bármikor streamelhetjük a már megszerzett filmjeinket, ha szinkronizáljuk a konzolt a Windows Media Playerrel: ilyenkor az asztali számítógép az Xbox 360 háttértárolójaként üzemel.

A közösségi szolgáltatások várhatóan fontosabb szerephez jutnak a közeljövőben. A Facebook és a Twitter már régóta elérhető az Xbox 360-on is, még ha nem is ez az ideális platform ezekhez az alkalmazásokhoz. Az MSN-kompatibilitásnak köszönhetően akár videócsetelhetünk is, ha rendelkezünk a géphez kapható webkamerával, vagy egy Kinecttel.

Értékállóság

Az Xbox 360 ár/teljesítmény viszonya remek, ha figyelembe vesszük a programkínálatot és a szolgáltatások színvonalát. Az új modellek jóval megbízhatóbbak az első szériás gépeknél, ahol hol az olvasófej, hol az alaplap mondta be az unalmast; az S (Slim) gépekkel ilyesmi nem, vagy csak nagyon ritkán fordulhat elő.

Kérdéses, hogy a Microsoftnak milyen hosszabb távú tervei vannak a géppel. Több forrásból is hallhattunk pletykákat, amik szerint a 2012-es E3-on már bemutatják az új Xbox-generációt, ez pedig a gép sorsát illetően nem sok jóval kecsegtet. Az első szériás Xboxot a Microsoft az X360 megjelenése után azonnal kivonta a piacról.

Kell ez nekem?

A jelenlegi videojátékos platformok közül talán az Xbox 360 próbál a legszélesebb közönséghez szólni. A játékfelhozatallal a kiadók eleinte a keményvonalas játékosokat próbálták megfogni, de a Nintendo sikerét látva a Microsoft is szemet vetett az alkalmi játékosok piacára. A Kinect a mozgásérzékelős játékokra fogékonyakat bűvölheti el – igaz, a jelenlegi Kinect-felhozatal inkább B-kategóriás töltelékjátékokból áll.

A megcélzott fiatal korosztályt ez valószínűleg nem zavarja, a többiek viszont csak a jobban sikerült ügyességi játékokkal vigasztalódhatnak. Az Xbox 360 ugyanakkor jó érzékkel próbálja megszólítani mindkét célcsoportot; az is megtalálja vele a számítását, aki űrgárdistákat akar mészárolni láncfűrésszel, és az is, aki cuki virtuális állatkákat simogatna.

SONY PLAYSTATION 3

A 160 gigabájtos merevlemezzel felszerelt modellt már 55 ezer forintért megvásárolhatjuk. Bár a játékok telepítéséhez és futtatásához ez is elég, ezúttal is érdemes a nagyobb (320 gigás) merevlemez miatt mélyebben nyúlni a pénztárcába, mivel ezért is csak 60 ezer forintot kell fizetnünk. Ha nagyfelbontású képet szeretnénk, ezúttal is külön kell megvásárolnunk az ehhez szükséges komponens vagy HDMI kábelt.

000 Hkg2660534
Fotó: Mike Clarke

Akit a mozgásérzékelés hoz lázba, annak érdemes beruháznia egy 12-15 ezer forint körüli áron kapható PlayStation Move Starter csomagba is: a csomagban egy kontrollert és egy PlayStation Eye kamerát találhatunk. Egyes játékok egy kiegészítő kontrollert is igényelnek, mások pedig csak két Move kontrollerrel hajlandók működni – ez további járulékos kiadást jelenthet.

Játékkínálat

Csak annak nem éri meg PlayStation 3-at vásárolnia, aki már rendelkezik Xbox 360-nal, mivel a Microsoft konzolján megjelent játékok tetemes része PS3-on is elérhető. A Sony gépén több platformexkluzív játékkal találkozhatunk, és a japán fejlesztők jobban kedvelik a konzolt az Xbox 360-nál. További előnyt jelenthet a régiómentesség. Az Egyesült Államokból vagy Japánból importált játékokkal a PlayStation 3 gond nélkül megbirkózik, ráadásul gyakran hónapokkal korábban szerezhetjük be őket.

A felhozatalra nem lehet panasz. Van intelligens akciójáték (Metal Gear Solid 4, Metal Gear Solid: HD Collection), bizarr kalandjáték (3D Dot Game Heroes), vérbő kaszabolás (God of War 3), villámgyors „fedezékes" akciójáték (Vanquish), pazar interaktív film (Heavy Rain), összetett stratégia (Valkyria Chronicles), végtelenül kreatív platformjáték (LittleBigPlanet 1-2), kőkemény autószimulátor (Gran Turismo 5), és persze a fentebb is említett több platformra is megjelent játékok.

Az első szériás gépek visszafelé kompatibilisek voltak a korábbi generációs PlayStation-játékokkal, de ez a mostani gépekből már hiányzik. Szerencsére a régi klasszikusokat digitális formában továbbra is megvásárolhatjuk: hat-tíz dollárért szerezhetünk be világklasszis címeket, amik korábban PlayStation 1-2-n debütáltak. A PlayStation Mini kategóriában további letölthető címeket is találhatunk, nem beszélve a teljes értékű játékokról: ezeket szintén beszerezhetjük a PlayStation Networkön.

Online szolgáltatás

Xbox 360-ról átigazolt játékosoknak kellemes meglepetés lehet, hogy a Sony konzolján ingyenes az online játék. A PlayStation 3 ráadásul beépített browserrel is rendelkezik, így ha kissé fapados formában is, de mégiscsak böngészhetünk vele az interneten. A fizetős szolgáltatások természetesen itt is megtalálhatók: a PlayStation Plus-ra havi és éves szinten egyaránt előfizethetünk, körülbelül ugyanannyiért, mint az Xbox Live Goldra.

Ezért cserébe exkluzív hozzáférést kapunk egyes bétatesztekhez, valamint ingyenes kiegészítőket bizonyos játékokhoz. Az előfizetés kedvezményes vásárlási lehetőséget is magában foglal, valamint ingyenes játékokat, amiket addig élvezhetünk, amíg az előfizetésünk tart.

Multimédia

A PlayStation 3 nem csupán játékkonzol, hanem elsőrendű bluray-lejátszó is; a maga árkategóriájában a legjobbak közé tartozik, még a Pioneer olcsóbb lejátszóit is leiskolázza. A hd filmeket ráadásul nemcsak lemezről, hanem pendrive-ról is képes kezelni, és a PS3 ugyanúgy tud az asztali pc-ről filmeket streamelni, mint az Xbox 360.

Izgalmasnak tűnhet a Remote Play is: az éppen futtatott játék képét a PS3 képes a Sony hordozható kézikonzoljára, a PlayStation Portable-re streamelni, ami így kijelzőként és kontrollerként funkcionál. Sajnos ezt a lehetőséget kevés játék támogatja, de az ígéretek szerint a jövőre megjelenő PS Vita (a Sony új kézikonzolja) már jobban kihasználja ezt az opciót.

Értékállóság

A PlayStation 3 megbízható konzolnak számít, bár ez inkább az újgenerációs, Slim gépekről mondható el. Érdemes hivatalos forgalmazótól vásárolni, meghibásodás esetén ugyanis ezeket a Sony hivatalos szervizben javíttatja. Mivel az anyacég tízéves élettartamot szán a konzolnak, valószínűleg nem kell attól tartani, hogy mellényúlunk a vásárlással: ha hihetünk a Sonynak, 2016-ig biztosított lesz a játékfelhozatal és a platform támogatása.

Kell ez nekem?

Az exkluzív játékok, a multimédiás képességek és a böngészési lehetőség az egyik legsokoldalúbb konzollá teszik a PlayStation 3-at. Míg a Microsoft egységes felületté, multimédiás központtá szeretné változtatni az Xbox 360-at, addig a Sony inkább arra törekszik, hogy a megcélzott vásárlórétegek igényeinek külön-külön feleljen meg. Akinek van Xbox 360-a, annak nem érdemes beruháznia rá, másnak jó választás lehet.

NINTENDO WII

A jelenlegi asztali konzolok közül a Wii a legolcsóbb, kis utánajárással már 30 ezer forintért is beszerezhetjük. A bundle csomagok viszont alaposan megdobhatják az árat: az interaktív fitneszjátékkal, a Wii Fittel egybecsomagolt kiadás akár kétszer ennyibe is kerülhet, mivel ahhoz a Balance Board nevű kontrollert is hozzácsapják.

000 Hkg315874
Fotó: Toshifumi Kitamura

A Family Edition barátságos (25-30 ezer forintos) árcímkéje csábító lehet, de jó tudni, hogy ezekből a modellekből hiányzik a Gamecube-kompatibilitás (a Gamecube a Nintendo előző generációs konzolja volt), ez pedig sokaknak fájó pont lehet. A 36 ezer forintos Black Edition Bundle jó kezdőcsomag lehet: jár hozzá a pontosabb mozgásérzékelést biztosító MotionPlus kiegészítő, illetve a Wii Sports Resort, amivel az egész család jól ellehet.

A Wii-hez csak akkor érdemes komponens kábelt vásárolni, ha HDTV-vel szeretnénk használni. A konzolt alapvetően képcsöves tévékhez tervezték. Ha ezen játszanánk, akkor a géphez csomagolt kompozit kábel is megfelel, ami viszont hdtv-ken gyomorforgató képet eredményez.

Játékkínálat

A Wii felhozatala jelentősen eltér a PlayStation 3-on, illetve Xbox 360-on megszokottól, ami főleg a jóval gyengébb hardverre vezethető vissza. A játékok minőségén ez viszont nem érezteti a hatását. Akadnak kiváló platformjátékok(Super Mario Galaxy 1-2, Kirby's Epic Yarn, New Super Mario Bros. Wii, Donkey Kong Country Returns), remek Zelda-epizódok (Twilight Princess, Skyward Sword), japán szerepjátékok (Xenoblade Chronicles, Monster Hunter Tri), sport- és partijátékok (Wii Sports Resort, WarioWare Smooth Moves), sci-fi akciójátékok (Metroid: Other M, Metroid Prime Trilogy), pofátlanul népszerű gokart-verseny (Mario Kart Wii), és tizennyolc éven felülieknek szóló címek is (Resident Evil Archives, Resident Evil 4, MadWorld, Dead Space Extraction, House of the Dead: Overkill).

Bár a Wii online felülete igencsak fapados, letölthető játékokból szerencsére bőséges a kínálat. A WiiWare-csatornáról kis költségvetésű, olcsóbb játékokat tölthetünk le – ezek közül a LostWinds, a Cave Story, a World of Goo vagy a Toki Tori például nyugodt szívvel ajánlható mindenkinek. A Virtual Console kínálata az idősebb játékosoknak ismerősnek tűnhet, itt ugyanis régi (NES, SNES, Mega Drive, Nintendo 64 stb.) címeket kínálnak megvételre, diszkontáron.

Fontos megjegyezni, hogy a Wii esetében az online piactéren megvásárolt játékok nem a profilunkhoz kötődnek (mint az Xbox 360-nál vagy a PlayStation 3-nál), hanem az adott konzolhoz. Vagyis ha gépet cserélünk, akkor a digitális formában megvásárolt játékainknak is búcsút mondhatunk.

Online szolgáltatás

A többszemélyes játékokat kedvelőknek a Wii tragédia lehet: a Nintendo szinte minden esetben figyelmen kívül hagyja a hálózati játékot. A News Chanel még az RSS-olvasóknál is fapadosabb; szerencsére a letölthető Opera böngésző ezt a problémát orvosolja, mert ezzel a Wii internetezésre is használható.

Multimédia

A Nintendo mindig is híres volt arról, hogy konzoljaikat szinte kizárólag videojátékok futtatására lehet használni, és ez a Wii esetében sincs másként. A kísérletezésre hajlamosak ugyan házilag médialejátszót is hekkelhetnek a Wii-re, de nem árt tudni, hogy ez garanciavesztéssel jár.

Értékállóság

A Wii strapabíró konzol, a meghibásodási aránya egészen elenyésző. Egyedül a sokat strapált olvasófejek hajlamosak csütörtököt mondani sokéves használat után, de ez sem általános jelenség. Mivel a legjobb Wii játékok nemcsak szezonális élményt kínálnak, és a konzol ára is alacsony, érdemes lehet beruházni rá.

Jövőre már a boltokba kerül a konzol utódja, a Wii U is, így a jövőben nem számíthatunk mindent elsöprő játékáradatra a platformon. Az ígéretek szerint a Wii kontrollerei kompatibilisek lesznek a Wii U-val, ahogy a Wii-re megjelent játékok is.

Kell ez nekem?

Az asztali konzolok közül a Wii az egyetlen, ami az életciklusa alatt nem esett át egy paradigmaváltáson sem. A játékok többségére jellemző, hogy nem egy-egy korcsoportnak szánják őket, hanem mindenkinek, 0-99 éves korig. Ennek köszönhetően a Wii koherens platformnak tűnik. Az alacsony ár és az exkluzív játékok miatt kiegészítő konzolként is érdemes figyelembe venni, amit PlayStation 3, asztali pc vagy Xbox 360 mellé is érdemes megvenni. Akit nem érdekelnek az online és multimédiás képességek és a csúcsgrafika, de olyan konzolt szeretne, ami az egész családot elszórakoztathatja, a Wii-vel jár a legjobban.