Karácsonyi útikalauz stopposoknak

2011.12.24. 07:43 Módosítva: 2011.12.24. 07:49
Szombattól három napra leáll a fél ország. Menetrendek, karácsonyi villamos, nyitva tartás, időjárás, mozi-, színház- és sportműsor - segítünk eligazodni.

Ahogy már megszokott, december 24-én délután két óráig lehetnek nyitva az áruházak, a legtöbb üzlet ezután már csak 27-én reggel nyit ki (a legtöbben hat órakor). Vannak olyan üzletek is, amelyek szombaton már délben elkezdik az ünnepet. December 25-én és 26-án zárva tartanak a bevásárlóközpontok is, ezek többsége, illetve a bennük lévő üzletek szombaton szintén a délutáni órákban zárnak be.

DKOKO20080206031
Fotó: Kollányi Péter

Hol a talp?

A nyugodt szenteste érdekében nem árt előre átgondolni, van-e otthon, és ha igen, hol:
-    karácsonyfatalp
-    szaloncukorkampó, vagy legalább cérna
-    pót-karácsonyfaégő
-    tejföl a káposztához
-    dohányosoknak cigi
-    nem dohányzóknak öngyújtó, gyufa a csillagszóróhoz
-    elég alkohol
-    cellux a csomagoláshoz
-    fájdalomcsillapító, nyugtató, kötszer (amennyiben váratlan fordulatot venne a karácsonyfa talpba farigcsálása – ügyeletes gyógyszertárak itt)

Ez azt jelenti, hogy aki december 24-én két óra után akar vásárolni, annak már csak az ünnepek alatt is nyitva tartó benzinkutak választéka áll rendelkezésére. A kereskedelmi törvény értelmében a kisebb nonstop áruházak, valamint a kiemelt idegenforgalmi helyeken, így a reptéren és a pályaudvarokon lévő üzletek, szolgáltatók – például pénzváltók – az ünnepek alatt is nyitva lehetnek.

Hazai koszt

Az általános gyakorlat szerint nemcsak az áruházak, az egyébként szombaton nyitva tartó szolgáltatók is kettőig fogadnak vendégeket, ügyfeleket december 24-én. A fővárosban és a vidéki nagyvárosok zömében ekkor zárnak például az uszodák és a fürdők (ez utóbbiak viszont december 25-én és 26-án már a legtöbb helyen nyitva lesznek). A szombaton egyébként nyitva tartó könyvtárak egy része – például a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár –december 24-én egész nap zárva lesz. Az éttermek egy része szintén zárva tart, amelyik kinyit, az is rövidített nyitva tartással várja a vendégeket.

Mivel alig néhány étterem lesz csak nyitva, karácsony mindhárom napjára bezár a Netpincér is. Aki ételt szeretne házhoz rendelni, annak marad a hagyományos módszer, találni egy működő éttermet, és telefonon leadni a rendelést. Viszont számítani kell arra, hogy nagyon sokára fog megjönni az ebéd, valószínű, hogy a túlterheltség miatt lelassul a kiszállítás. A Netpincér ezért is zár be karácsonyra, nem tudnák garantálni a megbízható szolgáltatást, mondta Perger Péter, a Netpincer.hu ügyvezetője.

Aki egy Happy Meal menüvel tudná le a kisebbek karácsonyi ajándékát, annak a beszerzései esélyei attól függenek, hol lakik. A McDonald's éttermek ünnepi nyitva tartása nem egységes. December 24-én a kisebb forgalom miatt néhány vidéki és fővárosi McDonald's egész nap zárva lesz, a többiek általában délig, vagy maximum kettőig tartanak nyitva. Ezután már zárva is maradnak, és csak 26-án, a szokásosnál későbbi kezdéssel, vagy pedig december 27-én nyitnak ki újra.

Diótörő vagy DJ Budai

A mozikban több animációt is műsoron tartanak az ünnepek alatt, ha már unnánk a tévében Schwarzenegger Hull a pelyhes-filmjét sokadszorra nézni. A Karácsony Artúr, a Bogyó és Babóca és a Tintin kalandjai mellett a Táncoló talpak 2 is fut. 26-án a Muppetset is láthatjuk elővetítésben. Játékfilmek közül a Fifti-fiftit és a Géppisztolyos prédikátort is ajánljuk, emellett kicsi, de értő közönségét keresi még itthon az új Brad Pitt-mozi: a Pénzcsinálók. Vigyázat, 24-én délután a mozik is zárva tartanak (szilveszterhez hasonlóan): az utolsó filmeket a Cinema City-láncban például 14.00-kor tűzik műsorra. A Lurdy és a Sugár tart még ki 16.45-ig. Ha ezután filmet látunk a moziműsorban, akkor az csak hiba.

Orgonaestet tart Deák László és Kecskés Mónika a Pesti ferences templomban szombat este 11-től. Egerben vasárnap reggel 10-től már nem szünetel a város alatti Forralt bor-túra sem, a Kossuth téren 26-án 13.30-tól szabadtéri Adventi fotókiállítást tart a Néprajzi Múzeum, a Kaláka és a Makám koncertje pedig a Gödörben 26-án lesz. A városligeti műjégpálya 24-én 10-től 2-ig tart csak nyitva, a többi napokon délután 4-től ismét kinyit.

Partihangulat lesz este nyolctól az Anker Klubban, a Garzonban és a Szódában. A Sirályban szombaton Zusammen koncert este 9-től, a Hajógyári szigeten a Coro Café-ban este 11-től Deep Junior, Nigel Stately (további szombati programok itt.) Vasárnap este 10-től a karácsonyi All Night Long partyn DJ Budai a budai Cinema Hallban lép fel.

Színházakat tekintve a Diótörőt nemcsak a Bábszínházban (pécsi és budapesti) és az Operaházban mutatják be, hanem a Szenpétervári állami balett is előadja a Mom kulturális központban. 25-én és 26-án a Madách színház szokásos Jézus Krisztus szupersztárja mellett a Karinthy színházba is elnézhetünk: itt még lehet jegyet kapni a Szent Péter esernyőjére, a Nóti kabaréra és a Betlehemes játékra is. A Mici néni két életét a József Attilában csíphetjük el, ha a színház előtti jegyárusokkal jól alkuszunk, míg a Woody Allen-adaptáció New York-i komédiák a Centrál színházban lesz az ünnepek alatt (már csak a januárira lehet jegyet venni).

Sport a fotelben

A sportprogram nem túl gazdag, karácsonykor éjféli misére kell menni, nem a Fradi-pályára. A három ünnepi nap egyetlen jelentős magyarországi sporteseménye a SAPA Fehérvár meccse, az EBEL-liga ötödik helyén álló hokisok 26-án 17 órakor a Znojmót fogadják. A szlovákok utolsó előttiek a bajnokságban, nem is kérdés, hogy le kell győzni őket. (A meccset a Sportklub élőben adja.)

000 Hkg4401418
Fotó: Str

A többi sportprogram a fotelben zajlik: 24-én NFL és amerikai futball, este tíztől a Sport2-n Detroit Lions-San Diego Chargers.
25-én a kosárlabda jön, csaknem két hónapos csúszás után végre kezdődik az NBA. Két meccs, két klasszikus a Sport1-en: Dallas-Miami, Los Angeles Lakers-Chicago.

26-án mint mindig, most is fociznak az angolok, teljes forduló lesz a Premier League-ben. A Digisport és a Digisport Plus több meccset is ad: kettőtől Chelsea-Fulham, négytől West Bromwich Albion-Manchester City (a műtétből lábadozó Gera nem játszik a WBA-ban), 20:40-től Stoke City-Aston Villa. Az Arsenal-Wolverhampton hatkor lett volna, de a londoni metrósztrájk miatt egy nappal később, 27-én rendezik, a szintén londoni Chelsea nem halaszt.

Boríthatja a szél a karácsonyfát

Fehér karácsony valószínűleg csak keleten lesz, ott helyenként akár öt centis friss hóréteg is kialakulhat december 24-én az Időkép szerint. A nyugati és a középső országrész fölé viszont pár fokkal melegebb levegő áramlik, ott vegyes halmazállapotú csapadékra és a már lehullott hó olvadására lehet számítani. A kettőség megmarad 25-én és 26-án is, nyugaton napközben 3-4 fok várható, keleten viszont fagypont körül marad a hőmérséklet. Vasárnapra virradóan keleten még szállingózhat a hó, de aztán mindenütt megszűnik a csapadék.

DEGER20081122035

Szombat délután jön egy front, ami a Dunától nyugatra igencsak szelessé teheti az időjárást: az északnyugati szelet ott viharos lökések is kísérhetik. Az Időkép arra figyelmeztet, hogy emiatt érdemes elkerülni a köztereken felállított karácsonyfák, kifeszített égősorok közvetlen közelét. A szél 25-én estére várhatóan elcsendesedik.

Vasárnaptól a magasban erőteljes melegedés kezdődik, így anticiklon épül ki az ország felett, és hétfőtől többfelé lehet zúzmarás ködfoltok megjelenésére számítani. A frontérzékenyeket vérnyomás-ingadozás, fejfájás gyötörheti.

A 6-os villamos nem áll le

A BKV nappali járatai 24-én délután négy óra körül indulnak utoljára, addig normál szombati menetrend szerint járnak. Az utolsó metrók – a kisföldalatti kivételével - a Deák téren bevárják egymást, és fél négykor indulnak a végállomások felé. Négy után csak éjszakai járatokkal vagy a 6-os villamossal lehet utazni Budapesten. A 943-as és a 992-es busz 24-én délután, a 914A busz a 24-éről 25-ére virradó éjszaka nem jár.

000 DV887499
Fotó: Roland Weihrauch

25-én és 25-án a nappali és az éjszakai BKV-járatok is a munkaszüneti, vasárnapi napokon érvényes menetrend szerint közlekednek, kivéve a 914A éjszakai, amely ezeken az éjszakákon sem jár. A jegyvásárlást 24-én nem érdemes az utolsó percre hagyni, mert a pénztárak egy órakor bezárnak.

A Volán társaságok és a Volánbusz járatai 24-én, szombaton a szabadnapi, 25-én és 26-án a munkaszüneti, 27-én, kedden pedig az iskolaszünetes munkanapnak megfelelő menetrend szerint szállítják az utasokat. A vonatok a MÁV tájékoztatója szerint december 25-én az ünnepnapi, 26-án, hétfőn pedig a vasárnapi menetrend szerint közlekednek. Szenteste napján, 24-én normál szombati menetrend lesz érvényben. Ilyenkor működik a fényvillamos is, karácsonyi füzérekkel a Boráros tér és a Jászai Mari tér között.

Taxi lesz, csak ki kell várni

Részegen kocsiba ülni most sem lesz jó ötlet. „Az év végi ünnepek időszakában is súlyponti elemként kezeljük a közlekedési balesetek megelőzése érdekében az ittas járművezetők kiszűrését” – ígérte sajtóközleményben a rendőrség.

Ha van egy kis kitartás, akkor lehet taxit fogni Szenteste is, mondták az Indexnek a 6x6 Taxi diszpécserközpontjában. A központban erősített szolgálat lesz, és a sofőröket is kérték, hogy menjenek ki dolgozni. Előrendeléseket korlátozott számban vesznek fel. Komolyabb leterheltségre az éjféli mise utánig, nagyjából hajnali két óráig számítanak. A karácsony második és harmadik napjának taxi helyzete nagyrészt az időjáráson fog múlni.

gpb 15
Fotó: Nagy Attila

Ittas vezetés helyett a másik alternatíva a sofőrszolgálat. Inkább karácsony előtt, a céges bulik időszakában és szilveszterkor van nagyobb roham, a december 24., 25., 26. pihenősebb, mondta a Mayday Sofőrszolgálat tulajdonosa, Balog Dominika. Alapvetően főként spontán hívásokra dolgoznak, de ünnepekkor a megnövekedett sofőrigény miatt célszerű előjegyeztetni.