Tartson otthon nyuszit, csibét, bárányt

2011.12.24. 09:25 Módosítva: 2011.12.24. 10:21
A húsvét három emblematikus állata a csibe, a nyúl és a bárány, amelyek nélkül nem lehet teljes az ünnep. Bár a kedves jószágokat sokan haszonállatként emlegetik, elkedvetlenítve a lelkes állatbarátokat, a csibe, nyúl vagy bárány igenis társa lehet a nagyvárosi embernek. Az idegenkedőknek röviden csak annyit: ha az állatoknál jóval fejlettebb ember kiválóan él urbánus körülmények közt, miért lennének ezek hátrányosak az evolúció versenyében lemaradt kis társainknak?

Kis kedvenceinkkel való békés egymás mellett éléshez csupán néhány apró tanácsot kell megfogadni. Mivel igényeik némileg különböznek, ezért egyenként is bemutatjuk a kedves kisállatokat és tartásuk módját. Van azonban néhány, mindegyikükre igaz tudnivaló. Az állatok rendszeres energia bevitelt igényelnek (lásd később: táplálkozás), és ha egyszer lemerülnek, soha többet nem lehet őket újraindítani. Nem csak használatkor kell nekik tér, hanem akkor is, amikor nincs szükségünk rájuk, ezért ne tartsuk őket fiókban, szekrényben. Mindhárom kis kedvenc megjelenése idővel változik, amely élvezeti értéküket többnyire nem befolyásolja.

Kiscsibe

D ATI20110330110
Fotó: Kovács Tamás

Húsvéti jelentése: A húsvét az új életről szól, akár keresztényi, akár meteorológiai értelemben nézzük. Ezt szimbolizálja a tojásból kikelt sárga, pelyhes jószág is. A kisállat korábbi megjelenési formája, a tojás is ennek a jele. Innen jön a hímes tojás rítusa is.

Elhelyezés: Mivel fiókáról van szó, csibénkent a fészket imitáló, puha rongyokkal kitöltött dobozban érdemes tárolni. Állandó meleget igényel, amelyet a doboz fölé lógatott lámpával biztosíthatjuk. Vigyázzunk, hogy a lámpa ne okozzon tüzet. A csibék körül 35 fok körüli legyen a hőmérséklet.

Táplálkozás: Gazdaboltokban vásárolhatunk csibéinknek életkoruknak megfelelő tápot. Mindig legyen víz is a dobozukban.

Hasznos tanács: Sárga kiscsibénk egy idő után vöröses színű, 2-3 kilós állattá alakul, ez azonban természetes jelenség.

Nyuszi

Húsvéti jelentése: A legnépszerűbb húsvéti állat. Csak legenda viszont, hogy a nyúl tojja a tojásokat, vagy hozza a gyerekek ajándékát. A nyúl ugyanis emlős, utódait szüli. Az is zavarba ejtő, hogy miként kapcsolódik a nyúl alakja a húsvéthoz. Egyes vélemények szerint a termékenység szimbóluma, így kötődik az újjászületéshez. Más iskolák azt tanítják, hogy félreértés eredményeképpen került a húsvéti mitológiába. A németek a 16. században gyöngytyúkot és annak tojásait ajándékozták egymásnak a jeles ünnepen. A gyöngytyúk német neve Haselhuhn, röviden Hasel. A nyúl németül pedig Hase. Az elmélet szerint egy zajos helyen valaki félrehallotta, hogy mit kell hozni ajándékba, később megjelent egy nyúllal, ami mindenkinek megtetszett, és gyorsan elterjedt az egész világon.

A harmadik elmélet szerint a húsvéti Holdban a nyúl képét lehet kivenni.

D  TT20100129073
Fotó: Kovács Attila

Elhelyezés: Nyuszinkat ketrecben tartsuk, amelynek mérete legalább akkora legyen, mint maga az állat. Célszerű persze, ha kicsit nagyobb, mert akkor befér az ételes tálka és az önitató is. Ha a nyuszit elég nagy ketrecben tartjuk, megtanulja, hogy a terület ugyanazon pontjára ürítsen, és így könnyebb tisztán tartani.

Táplálkozás: Az állatkereskedésben kapható nyulak számára készült szárazeledel. Emellett zöldségeket, sókockát kell nekik rendszeresen adnunk. A ketrecbe szerelt önitatóból oltják szomjukat.

Hasznos tanács: Nyuszinkat minden nap sétáltatni kell, még akkor is, ha ketrece nagyobb, mint a testmérete. Ez a gazdának is remek szórakozás, amíg nem látjuk, elképzelhetetlen, hogy ez a kis állat tényleg mindent megrág, legyen az répa, XBox vagy kábel. Rágási intenzitástól függően súlya fél év alatt az 5 kilót is elérheti, és sebessége némileg csökken.

Bárány

Húsvéti jelentése: Jézus áldozati bárányként halt kereszthalált az emberiség megváltásáért. Ezért nevezik őt a mai napig Isten bárányának. Ugyanakkor az állatnak ószövetségi rítusokban is fontos szerepe volt: itt a bárány szintén elhalálozott, mivel az Úr tiszteletére feláldozták. Egy kis odafigyeléssel mi azonban elkerülhetjük, hogy bárányunk idő előtt elpusztuljon.

D KOM20110411006
Fotó: Komka Péter

Elhelyezés: Bár a báránytartás szokatlan a városban, mi nagyon ajánljuk, hiszen hasonló méretű dán dogot is láthatunk az utcákon, és azt nem furcsállja senki. Mivel a bárány nem szoktatható szobatisztaságra, célszerű erkélyen tartani, de szobában megfelel neki egy régi, kiselejtezett rácsos ágy is. Bármelyik mellett döntünk, a padlózatát szórjuk fel szalmával. Ez kellemes illatot biztosít a lakásban.

Táplálkozás: Bárányunknak csupán szénára és báránytápra van szüksége. Naponta egyszer bátran vigyük le a közeli parkba legelni, sétálni. Ne felejtsünk otthon nyalósót tartani.

Hasznos tanács: Kis kedvencünket sétánál óvjuk a vehemensebb kutyáktól, amelyek megrémíthetik. Fontos feladat a körömápolás, mivel a túlnőtt báránykörmök nem esztétikusak, és megbetegedéshez vezetnek. Állatunk fél éves korára elérheti az 50-60 kilós súlyt, és akár 15 évig is szeretett lakója lehet otthonunknak. Update: A bárány magában szüntelen béget. Társaságban jobbára csendben van.