Undorodva dugták el az olaszok az ország karácsonyfáját

2011.12.08. 10:32

Egy napig sem maradt a helyén a Capitolium dombjával és a városházával szomszédos piazza Venezia terén felállított karácsonyfa, reggel még ott volt, estére már eltávolították. A tíz méter magas, fehér kartonpapírból hajtogatott, kúp alakú és a sajtó által posztmodernek titulált karácsonyfa Gianni Alemanno főpolgármesternek sem tetszett. Díszek helyett zöld-fehér-piros szalag futott rajta körbe az olasz egység idén ünnepelt százötvenedik évfordulójára. "Borzasztó, azonnal el kell tűnnie" - nyilatkozta Alemanno. Fordított fagylalttölcsérre, tortára vagy óvszerre emlékeztet, nem hagyományos karácsonyfára - nyilatkozták rómaiak és turisták.

000 DV1087691
Fotó: Filippo Monteforte

Egyöntetű vélemény volt, hogy ez az alkotás még II. János Pál pápa tavasszal felavatott szobránál is csúnyább, amelyet szintén heves vita kísért. A szobrot a helyén hagyták, de a művész Oliviero Rinaldinak korrigálni kell az alkotást.

A papírfenyő nem maradhatott, a külvárosba költöztették át. Helyébe ideiglenesen a tavalyi betlehem szobrait állították, amíg csütörtökön meg nem érkezik egy igazi fenyő az Appenninekből. Sietni kell, a fát december 8-án még fel is kell díszíteni, mivel Olaszországban a Szeplőtelen Fogantatás ünnepe a faállítás napja. Mint kiderült, a papírfenyő huszonötezer euróba került: "A hagyománytörésért felelős személy fogja állni a számlát" - üzente a főpolgármester, akinek a római újságok szerint saját stábjában kell keresni a bűnöst.