Móric
9 °C
15 °C

A karácsonyi vásárlásnál harmadánál átverhették

2012.12.19. 13:29

Minden harmadik esetben problémát találtak az ellenőrök az idei karácsony előtti ellenőrzések keretében végzett próbavásárlások során - mondta Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

A helyzet ugyanakkor jobb, mint tavaly ilyenkor, amikor összesen mintegy 60 millió forint bírságot szabtak ki az országban. Akkor hiányosságot az esetek több mint felénél tártak fel, többségében a többlet számlázások kapcsán. Tavaly 174 üzletben összesen 66 ezer forinttal számítottak fel többet a termékekért, mint amennyi azok feltüntetett eladási ára volt.

A kormányhivatalok kötelékébe tartozó ellenőrök az árak megfelelő feltüntetését, az akciós ajánlatok valóságtartalmát, a fogyasztói jogokról szóló tájékoztatást vizsgálták, és igyekeztek kiszűrni a vásárlókat megkárosító cselekményeket - tette hozzá a szóvivő.

Az ellenőrök elsősorban a sok fogyasztót vonzó áruházláncokat, bevásárlóközpontokat vizsgálták, de jártak karácsonyi vásárokon és piacokon is.

Az ellenőrzött 520 üzletben 10 ezer terméket vizsgáltak. Fogyasztóvédelmi eljárást 250 esetben indítottak, a kiszabott bírság 19,5 millió forintot tett ki. A legtöbb probléma ismét az árak feltüntetésével, a többletszámolással, illetve az akciós árakkal volt.

A kis- és középvállalkozásokat első esetben nem bírságolja a hatóság, viszont ellenőrzik, hogy a hiányosságokat a kereskedők a megszabott határidőn belül pótolják-e.

Minden karácsony előtt ellenőrzik a fényfüzérek biztonságát, továbbra is mindössze 10 százalékuk megfelelő.

Az online áruházaknál a leggyakoribb probléma az, hogy nem hívják fel kellő súllyal a vásárlók figyelmét a jogaikra, például arra, hogy az átvételtől számítva 8 munkanapon belül elállhatnak a vásárlástól.