Kelemen, Klementina
-3 °C
4 °C

Napi ötmilliárddal többért vásárolunk

2012.12.17. 14:43

Lehet érezni, hogy közeledik a karácsony, mondta el Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Decemberben szerinte mindig megugrik a forgalom, bármilyen nagy válság is van. 2009-ben esett a legnagyobbat a kereskedelmi forgalom, bár az nem igaz, hogy akkor lett volna a válság mélypontja.

Vámos szerint bárhogy is alakult a válság, minden évben szinte fillérre pontosan 150 milliárddal ugrott meg decemberben a kereskedelmi forgalom az előző hónaphoz képest. Az infláció miatt ezek a pluszok persze nem hangzanak olyan jól, reálértéken ugyanis mindig volt egy kis csökkenés. A 150 milliárdos pluszfogyasztás azt jelenti, hogy ebben a hónapban átlagosan napi 5 milliárd forinttal többet hagyunk a boltokban. Persze mivel a vásárlás az ünnep előtti időszakra koncentrálódik, inkább azt lehet mondani, hogy a hónap nagyjából felében átlagosan nagyjából tízmilliárddal több marad a kereskedőknél.

Tavaly körülbelül 710 milliárd forint volt a decemberi költekezés, mondta el Vámos. Ebben minden benne van, az autót és az üzemanyagot kivéve. Idén Vámos azzal számol, hogy körülbelül 730 milliárd forint lesz a decemberi forgalom. Ez azt jelenti, hogy nominálisan nő, de reálértéken 1-2 százalékkal csökken a kereskedelmi forgalom.

Idén ráadásul a naptár is a kereskedelemmel van, mert december 24-e éppen hétfőre esik, ezért az ünnep előtti rohangálást az előtte lévő tudhatják le a vásárlók. Ezek a napok jelentik a főtitkár szerint egyébként is a legforgalmasabb hétvégét, 24-én viszont már nem szokott jelentős forgalom lenni.