Boldog óévet, szállodások!

2012.12.31. 23:17 Módosítva: 2012.12.31. 23:17

Idén is nagyon körbe kellett néznie annak, aki az utolsó napokban akart még szilveszterre szállodai szobát foglalni. Az Utazó magazin összeállítása szerint szinte mindenütt telt ház volt a vidéki szállodákban Az ünnepi hangulat mellett ehhez az üdülési csekk és a Szép Kártyára feltöltött összegek év végi kifutása éppúgy szerepet játszott, mint az, hogy a Malév csődje után töredékére zuhant a charterjáratok forgalma, így a korábbinál sokkal kevesebben szilvesztereztek egzotikus tájakon.

Igaz, a Szép kártyákon lévő pénzek felhasználását december végén meghosszabbították, ez a szilveszteri foglaltságon már nem változtatott, viszont rásegíthet az amúgy is holtszezonnak számító 2013-as téli hónapokra. Magyar vendégből egyébként a közeli burgenlandi szállodákba is jutott, akik például a teljesen átépített lutzmannsburgi Sonnentherme fürdőt és a hozzátartozó Sonnenpark Hotelt keresték fel előszeretettel, írja a turisztikai lap.

A körképből kiderült: idehaza a Danubius Hotels minden szállodája megtelt: a vidéki üdülőszállodák magyarokkal, a fővárosiak külföldiekkel. A foglaltságnak sok helyütt idén is jót tett a január eleji ortodox karácsony, aminek köszönhetően például a Continental Hotel Budapest december 26-tól egészen január 6-ig teltházas. Ahogy december 28-a és január 2-a között az Airport Hotel Budapest is, ahová döntően oroszok, ukránok, lengyelek érkeztek. A tavalyhoz képest lényegesen későbbi foglalásokkal, de döntően három éjszakára érkező vendégekkel megtelt a Ramada Resort Aquaworld Budapest is.

A ráckevei Kék Duna Wellness Hotelben már december elején elkelt minden szilveszteri hely. Az utolsó héten a ráckevei testvérszállója, a nyáron megnyílt noszvaji Oxygén Hotel is megtelt. A sümegi Hotel Kapitány december 29-től január 1-jéig teltházas, de sokan az iskolai szünet végéig meghosszabbították a pihenést. A történelmi lovasjátékokra és középkori lakomára is érkező vendégek 85 százaléka magyar. Az alsópáhoki Kolping Hotelben az étterem maximális kapacitása határozta meg a 3-4 éjszakára érkező magyar vendégek létszámát.

A hévizi Lotus Therme Hotel a 2011-es 85 százalékos foglaltság után idén a tavalyi árakkal telt házat ért el. Az Accent Hotel Management által üzemeltetett házba, a közel 60 százalékos magyar törzsvendégkör mellett nagyrészt osztrák és német vendégek, valamint a pravoszláv karácsony időszakával összekötve orosz vendégek érkeztek. A balatonfüredi Hotel Silver Resortban minden eddiginél korábban elkelt minden szoba, akárcsak a ceglédi Best Western Aquarellben és a hévizi Palace Hotelben is.

A szállodáknak ugyanakkor nagy kiesését jelent a stabilitás egyik alapját biztosító konferenciák és nagy céges rendezvények számának csökkenése. Ezekből a partnerek költségtakarékossága és a reprezentációs adó drasztikus megnövekedése miatt van – és lesz várhatóan – lényegesen kevesebb. Az is a hazai szállodák malmára hajtotta a vizet, hogy a charterek közül eltűnt a piacot stabilizáló Malév, miközben a második legnagyobb szereplő, a Travel Service a téli időszakra elvitte Budapestről a gépeit. A kínálat csökkenése pedig az árak emelkedéséhez vezetett. Egyiptomba például 30 százalékkal növekedtek az árak, a tavalyi három helyett ugyanis csak egy gép indult oda.