Kelemen, Klementina
-3 °C
4 °C

Csak csínyján azzal a pangasiusszal!

2012.12.19. 14:49

A pangasius néven forgalmazott haltermékek fokozott hatósági ellenőrzését rendelte el Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter – közölte a minisztérium szerdán. A közlemény szerint a miniszter arra kéri a vásárlókat, hogy az ünnepi készülődés alatt is kiemelten figyeljenek arra, milyen terméket vásárolnak.

„A lakossági jelzések, valamint a sajtóban és az interneten elterjedt információk alapján rendelte el a kiemelt vizsgálatot” a miniszter – olvasható a közleményben. A pangasius termékek alapanyagát adó halakat távol-keleti országokban, gyakran ellenőrizetlen körülmények között tenyésztik, a hosszú szállítási lánc és a bizonytalan eredet élelmiszerbiztonsági kockázatokat jelenthet.

A miniszter azt javasolja a fogyasztóknak, hogy inkább jó minőségű, ellenőrzött, biztonságos és friss magyar halat vásároljanak.

Az ellenőrzéseket végző Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársai azért dolgoznak, hogy a minőségi és az élelmiszerbiztonsági követelményeknek megfelelő áruk kerüljenek a fogyasztók kosarába, megbízhatatlan termékek ne ronthassák el az ünnepeket.

A pangasiusok kiemelt ellenőrzése 2013. január 31-ig tart – olvasható a minisztériumi közleményben.