Rettegj magyar, jön a karácsony

2012.12.19. 13:01

Karácsony közeledtével mindenki igyekszik megtalálni a lehető legtökéletesebb ajándékot szerettei számára és beszerezni a legjobb hozzávalókat a felejthetetlen ünnepi menühöz. A nagy készülődés közben nem is gondolnak arra, hogy az év ünnepi szakaszában történik a legtöbb baleset a lakásokban, közölte a Groupama Garancia biztosító.

A biztosító adatai szerint a leggyakoribb karácsonyi káreseteket az ünnepi hangulat kötelező elemei, a karácsonyi kiegészítők okozzák. Ilyen például az adventi koszorú okozta nyílt láng, a rossz helyre, esetleg könyvek mellé állított gyertya, a helytelenül gyújtott csillagszóró, vagy éppen a zárlatos égősor. Nem is gondolnák a családok, de a karácsonyfa önmagában is igen nagy veszélyt jelent lakásunk biztonságára, hiszen a kiszáradt fenyőfa egyetlen szikrára is lángot foghat és az egész lakást lángokba boríthatja, olvasható a biztosító közleményében.

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint nemcsak otthon, hanem az ünnepeket megelőző bevásárlás során is bárkit érhet baj. Ebben az időszakban mindenkinek körültekintőbben kell ügyelnie értékeire, valamint a rendőrség is kiemelt figyelmet fordít a különböző bevásárló- és üzletközpontok, alkalmi kirakodóvásárok helyszínére, piacokra, üzemanyag-töltő állomásokra, pályaudvarokra, pénzintézetekre, valamint olyan nagy tömegeket vonzó helyszínekre, ahol valószínűbb lehet a vagyon elleni jogsértések bekövetkezése.

A megfelelő lakásbiztosítás és balesetbiztosítás mellett apró előkészületekkel is megóvhatjuk lakásunkat és saját biztonságunkat a kellemetlen meglepetésektől, balesetektől. A Goupama tanácsa az, hogy a karácsonyfa faragása során vegyünk egy vastag kesztyűt, hogy védjük ujjainkat és faragjunk a kertben, vagy az erkélyen, hogy később se lépjünk bele a zöld és éles tüskékbe.

Mielőtt felállítjuk a fenyőfát, győződjünk meg arról, hogy minden egyes csavar a helyére került és inkább kérjünk segítséget a végső, stabil elhelyezésében. Kizárólag megbízható forrásból vásárolt elektromos berendezéseket használjunk, hogy elkerüljük az esetleges zárlatot. Bizonyosodjunk meg, hogy égősorunk típusa kompatibilis-e konnektorunkkal, nehogy véletlenül zárlatot okozzon!

Minden egyes terméknek rendelkeznie kell a CE jelöléssel, amelyből tudjuk, hogy az égősor megfelel a hatósági követelménynek. Semmi esetre se cseréljük a külső és belső használatra vonatkozó égősort, hiszen csak a külső használatra tervezett égősor anyaga vízálló. A belső világítás felhelyezésekor vigyázzunk, nehogy csillagszóró, vagy gyertya mellé tegyük, mert akár életveszélyes katasztrófához vezethet.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport