Gyanús karácsonyfaizzókra csaptak le

2012.12.12. 12:11

Kiemelten vizsgálja a fényfüzéreket a korábbi évek kedvezőtlen tapasztalatai alapján a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) - közölte Fülöp Zsuzsanna szóvivő szerdán.

Hozzátette: az idén még tart a hagyományos karácsonyi fogyasztóvédelmi ellenőrzés. Az eddigi tapasztalatok alapján a laboratóriumi vizsgálatba bevont harminc típusú fényfüzérből mindössze kettő felelt meg a biztonsági előírásoknak, a képet árnyalja, hogy a fogyasztóvédők eleve a gyanús termékeket választják ki az ellenőrzésre – mondta.

A szóvivő elmondta: a fényfüzérek laboratóriumi vizsgálata során jellemző hiba volt, hogy a vezetékeket nem megfelelően rögzítették, és a keresztmetszetük kisebb volt az előírtnál, illetve a csatlakozó dugó mérete kisebb volt a szabványnál. Több esetben az áramütés elleni védelmet, a hővel, tűzzel szembeni ellenállást nem találták megfelelőnek a fogyasztóvédők.

A sajtótájékoztatón Fülöp Zsuzsanna elmondta a hatóság működteti a veszélyes termékekre vonatkozó adatbázist, amelyből a vállalkozások a termékbeszerzés előtt, illetve a fogyasztók a vásárlást megelőzően tájékozódhatnak, továbbá azt javasolják, hogy a karácsonyi fényfüzért szaküzletben vegyék meg.