Stefánia
0 °C
3 °C

Gyertyát gyújtottak a pápa karácsonyfán

2012.12.14. 23:48 Módosítva: 2012.12.14. 23:48
Gyertyagyújtást tartottak pénteken a római Szent Péter téren, ahol felkapcsolták a fényeket az idén az olasz Molise tartományból érkezett huszonöt méteres fenyőfán. A Szent Péter tér közepén, az obeliszk jobb oldalán álló karácsonyfát a Vatikán színeit idéző sárga-fehér fények ragyogják be.

A gyertyagyújtási szertartáson jelen volt Giuseppe Sciacca érsek, Vatikánváros Kormányzóságának titkára és Molise tartományból a fát adományozó Pescopennataro delegációja, a kisváros püspökének és polgármesterének vezetésével. A rövid ünnepen Pescopennataro kórusa énekelt a vatikáni rendőrség zenekarának kíséretével.

A karácsonyfa fényeinek felkapcsolását XVI. Benedek pápa szokás szerint lakosztályának a Szent Péter térre nyíló ablakából követte. Ezt megelőzően az egyházfő Pescopennataro lakosait fogadta. "2004-ben jelentkeztünk a Vatikánban, hogy mi szeretnénk adományozni a karácsonyfát, és most került ránk a sor" - mondta a sajtónak Pompilio Sciulli, Pescopennataro polgármestere.

A dél-olasz Appenninekben, ezerkétszáz méter magasban kivágott óriásfenyő kamionnal tette meg az utat Rómáig. December 6-án érkezett meg a Szent Péter térre, ahol daruval felállították, majd több mint ezer darab arany és ezüst színű gömbbel díszítették fel.

A Szent Péter téri obeliszk túlsó oldalán már építik a betlehemet, melyet december 24-én este avatnak fel. A százötven négyzetméteres betlehemet az idén a szintén dél-olasz Basilicata tartomány adományozta a Vatikánnak.

A betlehem szobrai Basilicata kézműves hagyománya szerint készülnek és az ötvenes évekbeli dél-itáliai népviseletbe öltöztetik fel őket. A megvalósító az ismert olasz betlehemépítő-művész Francesco Artese, aki a múltban már az ENSZ New York-i székháza számára is készített betlehemet. Egy másik művét Betlehemben, a Születés Világmúzeumban állították ki.