II. Erzsébet 3D-ben mondott karácsonyi beszédet

2012.12.25. 19:31
Az idei gyémántjubileumi rendezvénysorozat és a nyári londoni olimpiai játékok szervezőit és részvevőit, valamint a fegyveres erők tagjainak áldozatvállalását méltatta karácsonyi üzenetében a brit uralkodó. II. Erzsébet beszédét most először sugározták 3D-ben.

II. Erzsébet királynő, aki hagyományosan karácsony első napján szól az Egyesült Királyság és a  Nemzetközösség népeihez, idei beszédében kijelentette: különösen emlékezetes volt számára az a lelkesedés, amely a trónra lépésének 60. évfordulójára szervezett országos gyémántjubileumi ünnepségeket kísérte.

A királynő keddi üzenete szerint az, hogy az időjárási viszonyok ellenére ilyen sokan részt vettek az ünnepségeken, "a kollektív elszántság diadala volt az elemek felett".

Az uralkodó - aki saját maga írja karácsonyi üzenetét, ez azon ritka alkalmak egyike, amikor a kormánnyal való egyeztetés nélkül kifejtheti véleményét - elismerően szólt azokról a százezrekről, akik részt vettek a nyári londoni olimpiai és paralimpiai játékok szervezésében, és a hagyományoknak megfelelően megemlékezett a fegyveres erők tagjainak áldozatvállalásáról is.

Bár a királynő nem tért ki rá külön, de jelenleg saját unokája, Harry herceg - Károly brit trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia - is Afganisztánban szolgál a brit hadsereg harci helikopterpilótájaként.

A beszédben ugyanakkor nem említette meg Katalin hercegnő terhességét.