Keressük az év macskáját

2012.12.18. 14:44

Az ősi (ez persze online közegben párévest jelent) közmondás szerint a közösségi internet olyan, mint a régi Egyiptom volt: mindenki (üzenő)falakra írogat, és vallásosan imádja a macskákat. A cuki cicás képek legalább olyan szervesen hozzátartoznak az internet mindennapjaihoz, mint az online pornó vagy a trollkodás. Az online mémvilág a mai formáját gyakorlatilag a lolmacskák jelenségének köszönheti, így nem meglepő, hogy az internetes népművészet kollektív szívében különösen kedves helyet foglalnak el ezek a jószágok, még az ízléstelenséget és durva poénokat a végletekig fokozó 4chan is a cuki szőrgombócok uralma alá kerül minden egyes szombaton, a trollok Caturday nevű heti ünnepén.

A macskák számtalan népszerű mém főszereplői, elég ha csak a plafonmacskára, vagy Seroius catre gondolunk, akikkel mindenki találkozott már, aki fél óránál többet töltött az internet méyvizében. A Mémeskút most 2012 macskáját keresi, bemutatjuk a tíz legjobb idei darabot, lehet szavazni, újat küldeni, vagy akár macskás témában újraértelmezni az éppen futó forró mémes témákat.

Chemistry Cat

A kémiatanár macska kicsit kilóg a sorból, a mém ugyanis 2011-ben keletkezett, a Knowyourmeme nyomozása szerint valahol az internet orosz nyelvű bugyraiban, igazán népszerű azonban csak idén lett.

A mém alapjául szolgáló kép egy stockfotó-ügynökségtől való, bár arról nem szól a fáma, hogy valaha egy reklámhoz vagy újságillusztrációhoz megvették volna.

A szemüveges, fehér köpenyes macska mellé egészen borzaszó szóviccek kerültek az online népművészetben, az egyetlen szabály, hogy a poénnak egy kémiai elem nevének vagy vegyjelének kell lennie.

Cashcats

Év elején futott be rövid, de zajos karriert a Cahscats mém, ami a gengszterrepperek, és wannabe követőik körében egy időben roppant népszerű „pózoljunk a facebookos fotóinkon egy csomó pénzzel” jelenséget figurázza ki. A képeket gyűjtő Tumblr-mikroblog annyira népszerű lett, hogy New Yorkban egy művészkollektíva kiállítást is rendezett a legjobb munkákból.

Chris Hansen Cat

Chris Hansen a To catch a predator című amerikai tévéműsor vezetője – ez egy olyan valóságsó, ami a neten fiatalkorúakra vadászó szexuális bűnözőkre vadászik és állít csapdát nekik.  Miután a kamu tizenéves többször kiprovokálta az egyszeri pedofilból, hogy az igenis le akar feküdni vele, és nem érdekli hány éves, kamerákkal várják őt a megbeszélt randi helyszínén. Ilyenkor jelenik meg Chris Hansen a szállóigévé vált szöveggel: why dont you have a seat (azaz miért nem ül le, és beszélgetünk egy kicsit). A Redditről indult mém is ezt a szöveget ismétli ezerféle variációban egy meglepően emberi pózban egy asztalra könyöklő házi cirmos kíséretében.

Colonel Meow

Miau ezredes szeptemberben lett az internet első számú macskasztárja, a népszerűsége túlcsordult a virtuális tér határain is, és még a CNN-en is szerepelt. A himalájai perzsának százezres facebookos rajongótábora és saját Twitter-csatornája van, mindezért pedig csupán annyit kellett tennie, hogy egészen extrémül néz ki, a hatalmas bundája alól kimondottan megvető, néha egészen gonosz tekintetet tud vetni a világra. Egy macskától ennyi elég is az online halhatatlansághoz.

Grumpy Cat

Egyedi arcberendezése csinált sztárt Grumpy Catből, vagyis a morcos macskából is, akinek a valódi neve egyébként Tard (a tartármártás rövidítése), és Arizonában él a gazdájával, aki a Redditre tett fel róla egy jól sikerült fotót szeptemberben. A kép az Imgur fotómegosztón 48 óra alatt egymilliós nézettséget ért el, a macska legörbülő szája azonnal mémmé vált. Százszámra készülnek rá azóta is a vicces képek, amelyeken a szomorúan néző macska általában azon kesereg, hogy milyen borzasztó az élet, és mennyire gyűlöl mindent és mindenkit. Ironikus módon egyébként Tard imádnivaló és játékos macska, és ezt nem csak a gazdája állítja, hanem a Mashable szerkesztősége is, amit a sztármacska december elején látogatott meg.

Henri, Paw de Deux

Szeptemberben tartották Minneapolisban a világ első macskásvideó-fesztiválját, ahol a tízezer indulóból a zsűri nagydíját egy Will Braden nevű macskarajongó, illetve Henri nevű macskája nyerte. A díjazott filmben a címszereplő macska gondolatait halljuk francia narrációban, miközben szemelvényeket látunk a mindennapjaiból. Henri a videóban leginkább utálkozva néz és lustálkodik, miközben azon lamentál, hogy milyen tragikus és elviselhetetlen az élete. Le Cat Noir néven vált ismertté a netezők körében, azóta készült róla még két művészi videó, és jövőre állítólag könyvet ad ki róla a gazdi. Nem lehet rossz mémmacska gazdájának lenni, Braden legalábbis azt mondta egy interjúban, hogy heti ezer dollárt (kb. 220 ezer forint) kaszál a Henri képével díszített pólók, egérpadok és bögrék árusításával.

I should buy a boat

Kéne vennem egy hajót – töpreng egy kék öltönyös macska a újságot olvasva a reggeli asztalnál ülve, ami akkora abszurd marhaság, hogy az online folklór rögtön felkapta és százával készített rá variációkat, amelyeken a macska általában azon töpreng hogy mit kéne aznap tenni vagy vásárolni. A kép eredetileg az izlandi énekesnő, Björk Triumph of the Heart című 2005-ös videoklipjéből való (3:56-nál látni pár pillanatig).

Teddy, a seggfej macska

A lenti videó augusztusban került fel a YouTube-ra. Rossz minőségű, csak 19 másodperc, és a feléig nem is történik semmi, mégis több mint hárommillióan nézték meg, mert remekül megmutatja, hogy a macskák mekkora seggfejek tudnak lenni néha. És még csak nem is élvezik, Teddy legalábbis ásít egy nagyot, mintha csak unná a szemétkedést.

Lil Bub

Lil Bub egy másfél éves cirmos házimacska, aki úgy néz ki, mintha alig párhetes lenne, és mindig is így fog egy ritka fejlődési rendellenesség, a polidaktilizmus miatt. Egy YouTube-videó csinált belőle sztárt, amin a kamerát üldözi nagy lelkesedéssel. A hivatalos csatornája a videómegosztón azóta közel 3 millió megtekintésnél jár.

Nyan Cat

Posztumusz kerül a listára Nyan Cat, aki november elején pusztult el fertőző hashártyagyulladásban. A csodálatosan értelmetlen mém, amiben egy pop-tart süti (mikróban egy perc alatt elkészíthető, Amerikában népszerű sütemény) testű szürke macska a végtelen világűrben repül, szivárványt húzva maga után éktelen tinglitangli zene kíséretében, 2011-ben született, de egyfajta életműdíjként az idei legjobb macskás mémek közé is beválogattuk.

Ön szerint ki az év macskája?