Kit érdekel a Gangnam, mikor itt a Mobot

2012.12.12. 11:38

Egy jó cél és egy igazán nagyszerű és szeretetre méltó atléta, Mo Farah bárkit képes meggyőzni, hogy videójában bohóckodjon, és másolja a futó ikonikus győzelmi mozdulatát. A Gangnam Style után a tévétornaként is értelmezhető Mobot söpörhet végig Anglián, ráadásul még árvákat is megsegíthetnek ezzel.

Farah a londoni olimpián öt- és tízezer méteres síkfutásban is nyert, két kezével feje fölött nevére utaló M betűt formálva ünnepelte sikereit. A mozdulat, amely a Mobot nevet kapta, még Usain Bolt tetszését is megnyerte, a jamaicai le is másolta az olimpián, pedig őt mindenki a nyilazós mozdulatáról azonosítja. A Mobot pedig éppen erre válaszul jött létre, egy televíziós riporter javaslatára.

A Mobot az olimpia után önjáró lett, mindenki őt utánozta,  és Farah ennek népszerűségét kihasználva videoklipet forgatott, ismert sportolókat, politikusokat, művészeket kért fel az átlagemberek mellett, hogy a pumpálós dance zenére ők is formáljanak Mobot. Többek között megnyerte, a kicsit még rappelni is hajlandó, vicces londoni polgármestert, Boris Johnsont, az általában csak bunkó megnyilatkozásairól ismert bokszolót, David Haye-t, a műugró olimpiai bronzérmes Tom Daley-t, a Tottenham-játékos Jermain Defoe-t és durvaságairól ismert exfutballista Robbie Savage-t.

A Farah reményei szerint slágerré váló zenét letölthetővé tette, aki fizet érte, szomáliai árvákat támogató alapítványát segíti. Az atléta az évtizedek óta polgárháború sújtotta kelet-afrikai országból származik, tudja, hogy milyen nehéz helyzetben vannak az ott élők, még ivóvizet is nehéz biztosítani a lakosoknak. Az alapítvány legalább 100 ezer fontot akar összegyűjteni, élelemre, orvosi ellátásra, árvaház építésre. De minden fontnak örülnek, egy szomáliai árva étkeztetése öt fontból (1750 forint) kijön a teljes karácsonyi időszakra. Most ez a legfőbb cél, hogy ne kelljen éhezniük.