Virág
0 °C
2 °C

Megfejtették Rudolf vörös orrának titkát

2012.12.19. 19:14
Karácsony közeledtével norvég és holland tudósoknak sikerült megfejteniük, hogy miért vörös a híres rénszarvas, Rudolf orra. A tudósok kutatásaikról a British Medical Journal oldalain jelentették meg tanulmányukat.

Korábban is ismert volt, hogy az orrnyálka hajszálerei nem csupán a szövetek oxigénellátásában játszanak szerepet, hanem a hőszabályozásban, a gyulladások kialakulásában is, részletesen azonban senki sem vizsgálta a kapillárisok funkcióit.

A kutatók videómikroszkóp segítségével öt egészséges önkéntes orrnyálkahártyáját vizsgálták, azt tanulmányozva, hogy milyen sűrűn hálózzák azt be a hajszálerek. Ugyanazzal az eszközzel megvizsgálva a két rénszarvas orrát is, kiderült, hogy a nyálkahártyájukat átszövő, vörös vérsejtekkel telített érhálózat sűrűsége 25 százalékkal nagyobb, mint az ember esetében. Az is kiderült, hogy nagyobb számban vannak nyákmirigyek a rénszarvasok orrában, mint az emberében, a kutatók szerint ez a rendszer is segíti az optimális viszonyok fenntartását a mesebeli Rudolf orrában.

"A rénszarvasok gazdagon erezett orrnyálkahártyájában a kapillárisok sűrűsége magyarázza, hogy Rudolfnak, a Télapó szánját húzó rénszarvascsapat vezérének miért vörös az orra. A sűrű érhálózatnak köszönhetően az orr kiválóan alkalmazkodott ahhoz, hogy Rudolf a legextrémebb hőmérsékleti körülmények között is teljesíthesse küldetését" - hangsúlyozzák a kutatók.

A tudósok által készített infravörös hőképek egyébként megmutatták, hogy a rénszarvasoknak valóban vörös az orruk.