Még nem kap saját domént a karácsony

2012.12.19. 12:12

A sikeres licitálók már jövő nyáron használni kezdhetik azokat az új internetes címeket, amelyek a regisztrálókat jelentős előnyhöz juttathatják majd a keresőoldalakon – hiszen mindenki számára egyértelmű lesz, hogy egy .sport végződésű címen milyen tartalmak vannak.

Az internetes címeket kezelő ICANN hétfőn rendezett egy sorshúzást, amely azt hivatott megállapítani, hogy milyen sorrendben vezessék be az új felsőszintű doméneket. Az első öt helyezett a .play, .dog, .party, .energy és .food volt.  A sorsoláson a .christmas csak az 1290. helyet szerezte meg, így valószínűleg csak 2014-ben lesz bevezetve. Taroltak azonban a vallások: saját végződést kapnak a mormonok, illetve a Vatikán elnyerte a .catholic kínai nyelvű változatát.

Az ICANN mostani akciója a web legnagyobb bővítése 1991-es megalapítása óta. Eredetileg nagyon kevés felsőszintű domén volt használatban (.com, .edu, .gov, .int, .mil, .net és .org), de már az ezredfordulón bevezettek hét újat (.biz, .info, .name, .pro, .aero, .coop, and .museum). Az ICANN azóta felpörgött, és hamarosan több száz új végződéssel jelenhetnek meg weboldalak.