Cukiságszimulátortól a japán horrorig

2013.12.19. 12:49
Illik pszichoszexuális kalandjátékot ajándékozni? Megér 18 ezer forintot egy Playstation 4 játék? Mire jó egy kiherélt Xbox One? És hogy lehet a félholt Nintendo az ünnepi szezon császára? Ha videojátékot ajándékozna vagy venne karácsonyra, de nem ért hozzá százszázalékosan, megtalálta a legjobb útmutatót.

Lemezt, könyvet, filmet és videojátékot ajándékozni kockázatos vállalkozás; az, hogy valaki szeret olvasni, még nem jelenti azt, hogy örülni fog egy Oravecz Nóra-könyvnek. Ha ez a valaki tényleg komolyan veszi a hobbiját, soha nem fogjuk pontosan eltalálni az ízlését, így ennek az összeállításnak is csak annyi lehet a célja, hogy ne kerüljön darabolós horrorjáték a hétéves kislány kezébe, és ne vegyünk cukiságszimulátort egy 17 éves fps-klánvezérnek.

A játékkonzol-vásárlás hosszú távú befektetés; az új hardvert a vásárló jó esetben évekig fogja használni, azzal a megnyugtató érzéssel, hogy ezt a videojátékgondot letudta. Most csak a karácsonyi piac kínálatát vizsgáljuk: azt, hogy idén decemberben mik azok a hardverek, amikre a legjobb játékok kaphatók.

Bármit is veszünk, tartsuk szem előtt:

  • Mindig oda kell figyelni az árakra. Az egyes boltok néha több tízezer forintos árkülönbséggel árulják a gépeket. (Áfás számlát azért ne felejtsünk el kérni.) Ökölszabály: a nagy elektronikai áruházakban jobb eséllyel futhatunk bele kiárusításokba, viszont a kisebb szakboltokban általában olcsóbbak a gépek és a játékok is.
  • A konzol játékra való. Mindegy, hogy az egyes konzoloknak milyen hitech, a videojátékon túlmutató funkciói vannak, nem fogják elérni egy 50 ezer forintos tablet kényelmét és sokoldalúságát. Legalábbis ebben a generációban még nem.
  • A konzolt etetni is kell. A konzolnak szüksége van a játékokra, mint az autónak a benzinre. Az újgenerációs gépekre megjelenő játékok viszont drágák. Egy Playstation 4- vagy Xbox One-játék akár 18 ezer forintba is kerülhet, míg a PS3- és X360-játékokat a használtjáték-boltokban néhány ezer forintért megkaphatjuk. A másolt játékok témakörén most elegánsan lépjünk is át.
  • Hiába új a platform, a játék egyelőre még a régi. Az Xbox One és a Playstation 4 lóerőben odavernek a most kifutó generációnak, de a multiplatform játékok még a régi gépekre is megjelennek, és nem annyival csúnyábbak az újabbaknál, amennyivel olcsóbb mulatság inkább ezeket választani.

Az asztalikonzol-gyártóknak idén karácsonykor öt platformjuk is a piacon lesz. A Sony és a Microsoft már piacra dobták az újgenerációs konzoljaikat, de még a régieket sem vonták ki. A Nintendo csak a Wii U-val (illetve a kézikonzoljával, a 3DS-sel) száll ringbe. A Wii-nek ugyan kapható egy olcsóbb, lebutított, viszonylag új kiadása – a Wii Mini – de erre már nem jelennek meg új játékok.

SONY PLAYSTATION 3

MIT & MENNYIÉRT? Az alapkiszerelésű gép 60-65 ezer forint; ennyiért adnak egy konzolt egy kontrollerrel és egy 500 gigabájtos merevlemezzel. A bundle csomagok – játékokkal együtt adott gépek – kicsit drágábbak, de ár-érték arányban jobban kijövünk, ha ilyet választunk.

MÉG MIT TUD? A Playstation 3 használható médiacenterként is: lejátssza a Blu-ray, DVD és CD lemezeket, mp3-akkal és letöltött filmekkel is megbirkózik. Van beépített böngészője is, ha valakinek épp az lenne a kényelmes.

LEHET KAPNI? Gyakorlatilag minden elektronikai áruházban és szakboltban.

MIVEL JÁTSSZUNK RAJTA? Az exkluzív játékok, amikre a PS3-rajongók a legbüszkébbek: a Gran Turismo 5, a Last of Us, a Beyond, a Heavy Rain, a God of War-trilógia, a Killzone-sorozat, a Resistance és az Uncharted-trilógia. Gyerekeknek ajánlhatók a Wonderbook-játékok, a Littlebigplanet 1-2, a Lego Star Wars-trilógia, illetve a Flower és a Journey is.

A legjobbak mégis a multiplatform játékok: a Half-Life 2: Orange Box, az Assassin's Creed-széria, a Bioshock-játékok, a Skyrim, a Deus Ex: Human Revolution. Ha csak a legjobbakat szeretnénk megvenni, ahhoz is devizahitel kell. Ja, és van rá GTA5.

ÉRDEMES VENNI? Ha abból indulunk ki, hogy PS3-ra még mindig jelennek meg új játékok, akkor igen. A Gran Turismo 6 például igen komoly autószimulátornak ígérkezik, és az még a Sony régi konzoljára jön. Hatalmas a hazai használtjáték-piac is, így sok olcsó játék közül válogathatunk, gigászi kínálatból.

MICROSOFT XBOX 360

MIT & MENNYIÉRT? Az Xbox 360 nagyjából annyiba kerül, mint a Playstation 3, bár itt több a variációs lehetőség. A legolcsóbb alapmodell 4 GB-os meghajtóval 45 ezer forint, de erre nem tudunk játékokat telepíteni, így mindent lemezről futtat. (Gettóhekk: a merevlemezt 16 gigabájtos pendrive-val pótolhatjuk.) A legújabb, E modell 55-60 ezer forintért kapható; ez egy 250 gigabájtos gép, egy kontrollerrel és egy HDMI kábellel.

A Kinecttel egybecsomagolt gépek 80 ezer forintnál drágábbak, de ezekhez jár a mozgásérzékelős kamera is. Ha gyerekeknek vennénk konzolt, érdemes elgondolkodni egy ilyen csomagon, számukra a Kinect-játékok igen szórakoztatók. Arra nem árt figyelni, hogy szökdécselés közben ne boruljunk bele a karácsonyfába.

MÉG MIT TUD? CD-t és DVD-t is lejátszik, illetve összelőhetjük a helyi hálózaton a pécénkkel, ahonnan lejátszhatunk mp3-akat vagy bizonyos filmformátumokat. Külföldön van online videotéka, különböző alkalmazások, de ezen a téren a leghülyébb okostelefon is többet tud.

LEHET KAPNI? Nem tudunk úgy elmenni egy bevásárlóközpontba, hogy ne mosolyogjon ránk Xbox 360 a mirelit húsok közül is. De érdemes inkább szakboltokban vásárolni, általában ott a legolcsóbbak a gépek.

MIVEL JÁTSSZUNK RAJTA? Amint a Playstation 3-on, azonképpen az Xbox 360-on is a multiplatform játékok a legjobbak. Az exkluzív címek közül a lila tokos Kinect-játékok inkább a gyerekek nagy kedvencei lehetnek, a Gears of War-tetralógia, a Forza Motorsport, a Halo-játékok viszont az autóverseny- és akciórajongóknak  szólnak. Piszok jó a kínálat, és van rá GTA 5 is.

ÉRDEMES VENNI? Eléggé lement az ára, rengeteg játék van rá, ráadásul az új modellek sokkal strapabíróbbak, mint a régiek. Ha nem szempont, hogy a konzol még évekig futtassa a legújabb címeket, jó vétel lehet. Újabb ökölszabály: minél olcsóbb egy konzol és minél több játék van rá, annál jobb ötlet megvenni.

SONY PLAYSTATION 4

MIT & MENNYIÉRT? A Playstation 4 127900-ért kapható. Az alapcsomag a gépet és a kontrollert tartalmazza, hivatalosan december 13-tól lesz kapható Magyarországon. Lesz Playstation Eye kamerával egybecsomagolt kiadás, illetve több bundle csomag is.

MÉG MIT TUD? A Playstation 4 meglepően fapados. A lemezes filmeket még lejátssza, de se a CD-t, se az mp3-at nem szereti. A Sony elnökét is meglepte, hogy ezen milyen sokan kiakadtak, így megígérték, hogy később egy firmware-frissítéssel bővítik a konzol multimédiás képességeit.

LEHET KAPNI? Nem tudni, karácsony előtt mekkora lesz a készlet. A nagyobb videojáték-hálózatok elfogadtak előrendeléseket, de nem biztos, hogy nagyobb készletet fognak felhalmozni az ünnepek előtt. A nagyobb bevásárlóközpontok valószínűleg árulni fogják, de nem tudni, az ajánlott fogyasztói árnál mennyivel drágábban. Érdemes lehet a kis szakboltoknál érdeklődni, bár ők nyilván nem rendelnek akkora tételben gépet, mint a legnagyobb multik.

MIVEL JÁTSSZUNK RAJTA? Hiába, hogy a nyitócímek listáján 33 játék van, ezek többnyire értékelhetetlenek, vagy más platformokra is megjelenő játékok. Az exkluzív, belsős fejlesztésű címektől, a Knacktől és a Killzone: Shadow Falltól a szaksajtó nincs elájulva, pedig ezeknek kéne eladniuk a konzolt. A bejelentett játékok listája már ígéretesebb, de azokkal nem idén karácsonykor fogunk játszani. Ahogy a GTA5-tel sem, mert az sincs Playstation 4-re.

ÉRDEMES VENNI? Általában nem jó befektetés közvetlenül a megjelenés után játékkonzolt vásárolni. Ilyenkor a leggyatrább a szoftverkínálat és ilyenkor a legdrágább a konzol. Akinek megér ennyit, hogy jobb grafikával játszhatja a Need for Speed Rivalst, az Assassin's Creed 4-et vagy a Battlefield 4-et, nyugodtan vegye meg, és a Killzone is remek techdemó a látottak alapján. De most csak annak érdemes megvennie, aki hosszú távra tervez, és a karácsonyt jó apropónak tartja ahhoz, hogy meglepje magát egy ilyennel.

MICROSOFT XBOX ONE

MIT & MENNYIÉRT? Volt ám nagy hiszti, amikor kiderült, hogy a Microsoft milyen drágán adja az új konzolját. Az amerikai ajánlott ár 500 dollár; százzal több, mint a Playstation 4. A gép mellé viszont a kontrolleren és a HDMI kábelen kívül egy Kinect kamerát is adnak, ami annyira high-end kütyü, hogy a kosárlabdás játék meg tud büntetni káromkodásért.

MÉG MIT TUD? Az Xbox One egy brutális médiaközpont: sportcsatorna, Netflix, böngésző, videotelefon, Skype, házimozi, bor, búza, békesség. A Microsoft totális háborút indít a nappali megszerzéséért, és ügyesen csinálja, de a digitális programkínálat, mint azt a tesztünkben is írtuk, Magyarországon (még?) nem elérhető.

LEHET KAPNI? Magyarországon előbb volt Xbox Live, mint Playstation Network, de ezúttal a Microsoft konzoljára kell várni. A gép egyelőre 13 országban kapható, de Magyarország nincs köztük, és egy darabig még nem is lesz. Több üzletben is elfogadtak előrendeléseket a gép megjelenése előtt; ezeket 170-180 ezer forintért adták. Mivel Ausztriában kapható az Xbox One, a bécsi bevásárlóturizmus is megoldás lehet. Igaz, hogy a konzol elég nagy, de egy Gorenje hűtőszekrénynél azért jóval kisebb.

MIVEL JÁTSSZUNK RAJTA? Nagyjából ugyanazok a multiplatform címek kaphatók az Xbox One-ra is, mint a Playstation 4-re, igaz, ezek más platformokra is megjelentek. Ami újdonság, az a Dead Rising 3 és a Forza Motorsport 5: ezek kellemes játékok, de tipikusan azok a címek, amiket egy-két éven belül meghaladnak, és utána már senkit nem fognak érdekelni.

Nagy hiszti övezte a látványos Ryse-t, a régi motorosok pedig jól szórakozhatnak a Crimson Dragonnal vagy a Killer Instincttel. Viszont ezek se azok a játékok, amikért azonnal a boltba kéne rohanni. És amúgy sincs rá GTA5.

ÉRDEMES VENNI? Lássuk csak: a konzol baromi drága, nincs hivatalos támogatása, itthon többnyire csak előrendeléseket vesznek fel, és nem érhetők el a fő multimédiás szolgáltatások. Nem, idén karácsonykor nem ez lesz a legjobb választás. Tényleg csak azok szerezzék be, akik viszketni kezdenek, ha nincs otthon a legújabb konzol a tévé alatt. 

Így tolják a multit

A Playstation Plus szolgáltatás egyéves előfizetése kábé annyiba kerül, mint egy dobozos játék. Cserébe viszont havonta több játékot is kölcsönözhetünk a Playstation Store-ból; ezek addig maradhatnak nálunk, amíg tart az előfizetésünk. A multiplayer játék ingyen van.

Xbox 360-on és Xbox One-on Xbox Live Gold előfizetés kell a multiplayer játékhoz. Az előfizetéshez havonta két ingyenjáték jár - de ezeket nem mi választjuk ki, hanem a Microsoft.

A Nintendo sem a Wii U-n, sem a 3DS-en nem kér pénzt az online játékért..

NINTENDO WII U

MIT & MENNYIÉRT? Egy új konzolt már 70 ezer forintért is szerezhetünk, ezért kapunk egy gépet és egy tablettel egybeépített kontrollert (Gamepad). A Premium verziónak 32, a kifutó Basicnek 8 gigabájtos háttértára van, de bármilyen külső merevlemezt csatlakoztathatunk hozzá az USB porton.

MÉG MIT TUD? Youtube és netböngésző; ezek a kontroller képernyőjén is használhatók. Kábé egy 25 ezer forintos tablet színvonalát hozzák. A Nintendo még mindig játékgépeket gyárt, nem médiaközpontot.

LEHET KAPNI? A Wii U eladásai siralmasak, ezért a forgalmazása elég kiszámíthatatlan. Sok viszonteladó nem is árulja, mások kétségbeesetten próbálnak megszabadulni az eladatlan készletektől, ezért kedvezményes áron kínálnak annyi konzolt, ami egy kisfurgont is megtöltene. A nagyobb elektronikai áruházak raktársöpréseire és a kisboltok kedvezményes ajánlataira érdemes figyelni.

MIVEL JÁTSSZUNK RAJTA? Az épp kifutó asztali konzolokkal szemben a Wii U még csak egy éve jelent meg, így nem lehet rá annyi jó játék, mint azokra. Viszont az újgenerációs, most felfutó gépeket simán leiskolázza a kínálat. A legjobbak a Nintendo saját játékai: a Pikmin 3, a Super Mario 3D World, illetve a Legend of Zelda: Wind Waker HD.

A Wonderful 101 zseniális akciójáték, a Rayman Legends az egyik legjobb kétdimenziós platformjáték (kapható X360-ra és PS3-ra is, de itt a legjobb), és több híres multiplatform cím – Call of Duty, Splinter Cell, Deus Ex, Assassins's Creed 4 – is elérhető rá. Aki akar, a Wii U-ra talál játékot, és a Nintendo sajátjait csak itt találja meg. GTA5 viszont nincs rá.

ÉRDEMES VENNI? A 70 ezer forintos ár magasnak tűnhet, de kategóriákkal olcsóbb már nem lesz a Wii U. Ha fontos szempont, hogy a konzol gyerek- és családbarát legyen, ha fontosak a Nintendo saját fejlesztésű játékai, és a mostani kínálatot nézzük, az Xbox One, a Playstation 4 és a Wii U közül egyelőre ez utóbbi a legjobb vétel.

A legjobb ár-érték arányú asztali konzol ma a Nintendóé, de valószínű, hogy a helyzet jövő karácsonyra megváltozik. A külsős fejlesztők nem nagyon támogatják a gépet, így a Wii U-t elsősorban a Nintendo látja el játékokkal. Ezek többnyire nagyon jók, és tényleg mindenkinek szólnak, de annak, aki a Sony és a Microsoft kínálatához szokott, ez kevés lesz.

Kézi vagy asztali konzolt?

A kérdésre egyszerű a válasz: lehetőleg mindkettőt. A kézikonzol bárkinek ajánlható, aki minden élethelyzetben tud és szeret játszani, és otthon sem ragaszkodik ahhoz, hogy tévé előtt ülve nyomkodja a kontrollert.

A mobiljátékok ugyan jóval olcsóbbak, mint a Sony és a Nintendo konzoljaira megjelenő dobozos játékok (0,99 cent, kontra 12 ezer forint), viszont jóval primitívebbek is azoknál. Egy okostelefonos játék sem tud kárpótolni egy hordozható Zeldáért vagy egy Tearawayért. A minőséget ugyan meg kell fizetni, de többnyire érdemes.

NINTENDO 3DS

MIT & MENNYIÉRT? A Nintendo kézikonzoljából háromféle modell is kapható. A 2DS nem összecsukható, nincs 3D kijelzője, és valamivel olcsóbb a többinél – elsősorban gyerekeknek ideális. A nagyképernyős XL verziót a nappaliba tervezték; kényelmesebb a fogása és strapabíróbb az akkumulátora, mint az alapmodellnek, amin viszont a legjobb a képernyő mind a három közül.

A 2DS 35-37 ezerbe, a 3DS 38-45 ezerbe, a 3DS XL kábé 55 ezer forintba kerül.

MÉG MIT TUD? Egy kis trükkel mp3-lejátszót is faraghatunk a gépből, és netböngésző is van rajta, viszont ezeket még egy lakatlan szigeten sem érdemes használni.

LEHET KAPNI? Gyakorlatilag minden elektronikai üzlet sarkában van belőle egy kisebb kupac.

MIVEL JÁTSSZUNK RAJTA? Ha abból indulunk ki, hogy a konzol egy olcsó hardver, amire rengeteg jó játék kapható, akkor a 3DS a ma kapható legjobb konzol. Havonta jelennek meg a jobbnál jobb játékok; szinte lehetetlen lépést tartani a kínálattal, még akkor is, ha csak ezt az egy gépet kell etetnünk. A legjobb vételek: Super Mario 3D Land, The Legend of Zelda: Ocarina of Time, The Legend of Zelda: A Link Between Worlds, Fractured Soul, Picross e-e2-e3, Luigi's Mansion 2, Kid Icarus: Uprising, Mario Kart 7, Animal Crossing: New Leaf, Donkey Kong Country Returns.

A sort a végtelenségig lehetne folytatni, de ezek azok a címek, amik 0-99 éves kor között bárkinek ajánlhatók. A GTA5 például nem ilyen, nem is jelent meg 3DS-re.

ÉRDEMES VENNI? Ennél jobb handheld konzol ma nem kapható. Mindig megéri venni. Pont.

SONY PS VITA

MIT & MENNYIÉRT? 45-60 ezer forintért kapható, az ár aszerint változik, hogy sima wifis vagy 3G-s modellt veszünk-e. Memóriakártyát érdemes venni hozzá, mert erre lehet letölteni az extra tartalmakat és a PSN-en megvásárolt játékokat; a kártya mérettől függően 5-20 ezer forintba kerül.

MÉG MIT TUD? Konvertált filmeket futtat, mp3-at is lejátszik, és van saját böngészője. Egy stramm okostelefon leiskolázza, de nem rossz. Akinek fontos az all-in-one faktor, és nincs más hordozható kütyüje, annak kellemes helyettesítő eszköz lehet. Mint a svájci bicska.

LEHET KAPNI? Kisebb-nagyobb szakboltokban és hipermarketekben egyaránt előfordult. A megjelenése óta folyamatosan csökken az ára, úgyhogy jó vételeket foghatunk ki.

MIVEL JÁTSSZUNK RAJTA? Sajnos a Vita játékkínálata közel sem olyan jó, mint a 3DS-é. Mindenképpen érdemes Playstation Plus-előfizetést venni, így Vitára is kapunk kölcsönözhető játékokat. A dobozos címek közül a Tearaway, a Persona 4 Golden, a Gravity Rush és az Uncharted: Golden Abyss a legjobb vételek, de szinte minden stílusban találunk rá kellemes játékokat. A GTA5-öt elvileg távirányítani lehet vele, gyakorlatilag nem.

ÉRDEMES VENNI? A Sony ennél sokkal olcsóbban már nem tudja adni a Vitát, amire van fél tucat jó vagy kiemelkedő játék. Ha nem számít, hogy csak ritkán érkezik rá egy-egy jobb új játék, érdemes lehet megfontolni a vásárlást. Aki szereti a Sony kínálatát, és csúcsminőségű hordozható konzolra vágyik, szeretni fogja a Vitát.

Remek játékok, amiket inkább ne adjunk ajándékba