Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Hülyére zabáljuk magunkat karácsonykor

2013.12.20. 11:44

A recept nélküli gyógyhatású termékeknél decemberben különösen megnő a kereslet az egyik legnagyobb szegmens, az emésztést segítő szerek iránt. Éves forgalmukból tavaly is, tavalyelőtt is 10 százalékkal részesedett az év utolsó hónapja, érték szempontjából; ez több mint 350 millió forintot jelent, írja a Nielsen piackutató cég.

Harmadával több emésztőgyógyszert adnak el karácsonykor

"A recept nélküli gasztroenterológiai szerek főként patikai eladásából tizenkét hónap alatt 33 százalék jutott emésztést segítő termékekre a legutóbbi november-októberi időszak során, értéket tekintve" - mondta Osztoics Bernadett, a Nielsen ügyfélkapcsolati igazgatója. "Második legnagyobb szegmens a hashajtóké, 19 százalékkal."

Utánuk következnek a savlekötők 13 százalékkal, majd egyaránt 12 százalékos mutatóval a hasmenés elleni szerek és görcsoldók, végül a máj, illetve epe kezelését szolgáló készítmények 11 százalékkal.

Mennyiséget tekintve az emésztőrendszer (nyelőcső, gyomor, vékonybél, hasnyálmirigy, vastagbél, máj) kezelésére való vény nélkül kapható készítmények közül kiemelkednek az emésztést segítők évi 2,2 millió, és a hashajtók 2 millió eladott dobozzal.

Az erős görcsoldókat is szeretjük ilyenkor

Kiemelkedően, 23 százalékkal nőtt a görcsoldók értékben mért forgalma. "A görcsoldók piacának nagyarányú bővülését egyrészt az okozza, hogy a nagyobb hatáserősségű, úgynevezett ‘forte' termékek forgalma emelkedett. Amellett élénk kereslet mutatkozott a kínálatban megjelent nagyobb kiszerelések iránt." - magyarázta Osztoics.

Az emésztőrendszerrel kapcsolatos vény nélkül kapható szerek – értékben mért – kiskereskedelmi forgalmából a főbb szegmensek piaci részesedése százalékban.

Szegmens 2011. november- 2012. október 2012. november- 2013. október
Emésztést segítő 34 33
Hashajtó 19 19
Savlekötő 12 13
Hasmenés elleni szerek 14 12
Görcsoldó 10 12
Máj és epe 11 11

Forrás: Nielsen