Idén is a lucfenyő a legolcsóbb

2013.12.09. 08:56

Az ezüstfenyő ára méterenként 3,5-4 ezer forint, a nordmanné pedig 5 ezer forint körül alakul 2013-ban, a legolcsóbb továbbra is a lucfenyő. A kereskedők csak e héten kezdik meg nagyobb tételben az utcai és az árudai fenyőárusítást, mondta a Napi Gazdaságnak Váradi Éva kertészmérnök, a Magyar Kertészeti Árudák Egyesületének vezetőségi tagja.

A termelői árak szinten maradtak, a kereskedők igyekeznek tartani a fogyasztói árakat is, bár az útdíj miatt 3 százalékkal emelkedtek a fuvarozási költségek, amelyek így 18 százalékot tesznek ki az árból. Az itthoni − jellemzően Dél- és Nyugat-Magyarországról származó − és az import fenyő is túlnyomórészt útdíjköteles utakon jut el a vásárlókhoz.

A faiskolai földlabdás fák ára sem változik: a legfeljebb egyméteres ezüstfenyő 5 ezer, a luc 2,5-3 ezer, míg a nordmann fenyő 7 ezer forint körül alakul. A lap szerint a kereskedők többsége úgy próbálja elkerülni az általános áremelést, hogy az árukészlet mintegy 10 százalékát adó magas és szép formájú fenyők egyedi árából gazdálkodja ki a költségnövekedést. Egyre többen állítanak műfenyőt, és nem is feltétlenül az árak alakulása miatt.