Kamu a karácsonyi hótömeg

2013.12.05. 09:36

Az amerikai időjárás kutatók szerint Európában december 24. éjszaka körülbelül 120 cm csapadék hullhat hó formájában. Mivel a hőmérséklet mínusz 2 fok körül várható, ezért nagy fennakadásokra és egyéb útzárakra kell majd számítani.

Ez a hír járta körül a közösségi oldalakat, már több tízezren osztották meg Facebookon. A hírhez még hozzáteszik, hogy épületek is károsodhatnak, és az állatokat is inkább vigyék be a házba, nehogy megfagyjanak.

Bár mindenki szeretne havat karácsonykor, mert az hozzátartozik az ünnepi hangulathoz, a hír nem igaz. Kezdjük ott, hogy ennyire előre nem lehet ilyen pontossággal megjósolni, milyen lesz az időjárás. A meteorológiai oldalak ismerik a felhasználók igényeit, és így is megpróbálnak valamit mondani akár harminc napra előre is. De ilyenkor csak trendeket lehet felvázolni, pontos időjárást nem – minél távolabb megyünk a mai naptól, annál kisebb a valószínűsége annak, hogy bekövetkezik a jóslat.

Az összes nagy meteorológiai oldal – legyen az európai, amerikai vagy magyar – hosszú távú előrejelzésében az évszaknak megfelelő átlagos hőmérséklet és átlagos csapadék szerepel karácsonykor Magyarország egész területére. Pont december 24-re egyébként a meteorológiai szolgáltatók egy része nem jósol semmilyen csapadékot, a másik része pedig gyenge esőt mond.

Az egy nap alatt lehulló 120 centiméteres hó önmagában is irreális túlzás. Még a tavalyi március 15-ei extrém havazás alatt is csak 15-20 centiméter hó hullott összesen, egy-két magasabban fekvő területen haladta csak meg ezt a mennyiséget a hóesés. A gondokat nem is a lehullott hó mennyisége okozta, hanem a havazással együtt érkező szél és hófúvások.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatbázisa szerint az eddigi legnagyobb hóvastagságot Magyarországon Kőszeg-Stájerházak mellett mérték 1947. február 19-én. Ez 151 centiméter volt, és nem egy nap alatt hullott le. Még ha nem is vesszük figyelembe, hogy a sztori forrása a magyar net álhíroldalai közül is a legaljának számító Netbulvár.com, és hogy a nemzetközi meteorológiai oldalakon szó nincs ilyesmiről (ha igaz lenne, már rég ezzel lenne tele a világ összes híradója), roppant valószínűtlen, hogy idén karácsonykor egy nap alatt 120 centiméter hó essen. Ilyen Magyarországhoz legközelebb legfeljebb az Alpokban történhet meg, de ott is ritkaságnak számít.