Autósok, ne féljetek a mikuláscsomagtól!

2013.12.06. 09:28

A Mikulás nem csak kipucolt kiscsizmákba, XXL-es zoknikba tesz ajándékokat, jónéhány kocsi szélvédőjén is landolt egy-egy mikuláscsomag. Bírság helyett kevésbé kellemetlen meglepetés érte az autótulajdonosokat: szaloncukrot és levelet kaptak, még ha nem is közvetlenül a Mikulástól.

A tízezer csomagot a Menhely Alapítvány helyezte el, erre utalt az a videókampányuk is, amiben egy hajléktalan Mikulás gondolkodtat el arról, kinek milyen egy tökéletes nap.

Menhely Alapítvány 2013. december 5/6.

A csomagokban van egy csekk is, amit – szemben a bírságokkal – természetesen nem kötelező befizetni. Azok viszont, akik tudnak valamennyit áldozni a hajléktalanellátás javítására, értelmes célokra áldoznak. A Menhely az állami normatívákkal így-úgy finanszírozott alaptevékenységén túl megpróbál extrákat is nyújtani.

Ilyen a hajléktalanok munkához segítése, és a hajléktalanság határán billegők lakhatásának megőrzése és albérleti támogatása. Van egy foglalkoztatási programjuk is: a Haller utcában és a Práter utcai melegedő álláskereső irodában a Munkaügyi Központtal együttműködve segítenek az otthontalan munkakeresőknek, az adminisztratív teendőktől a tréningekig.

A Menhely az adományokat ezeknek a programoknak a működtetésére, kibővítésére fordítja. A munkához jutást segítő és a Kulcstartó programhoz hasonló kezdeményezések egy jobb rendszerben persze nem számítanának extrának, az állami források mellett a civil támogatások azonban akkor is fontos szerepet játszanának a társadalmi segítségnyújtásban.

(A Menhelyen keresztül akkor is adhat a hajléktalanelllátásre, ha most nem volt a megajándékozottak között. Ennek formájáról az alapítvány honlapján is tájékozódhat.)