Kiakadtak a télapót követő vadászgépeken

2013.12.17. 23:21

Egy bostoni gyermekvédő szervezet támadja az Észak-Amerikai Légvédelmi Parancsnokság, a NORAD több éve futó karácsonyi programját, mely a télapó útját követi le percről percre.

A népszerű programot támadó Campaign for a Commercial Free Childhood szerint a NORAD honlapja és a népszerűsítő reklám becsempészi a militarizmust és az erőszakot a kedvelt karácsonyi tradícióba.

A szülők és szervezetek azon a két héttel ezelőtt megjelent videón akadtak ki, melyben a télapót két vadászrepülő követi, a jelenet nagyjából öt másodpercig tart. A NORAD szóvivője szerint a videóban semmi olyan nem látható, ami negatív hatással lenne gyerekekre, és azt is kiemelte, hogy a vadászrepülőkön nem láthatók rakéták sem. Hozzátette, egy régi NORAD-tradícióról van szó, ami sok gyereket szórakoztat. 

Később a blogokon és a Twitteren is komoly vita alakult ki a témában. Tavaly egyébként huszonkétmillióan nézték meg a NORAD Santa honlapját – nem csak Amerikában, Kanadában és a többi kontinensen is népszerű volt a gyerekek körében.