Betlehemest lát vagy a Törvény nevében egyik jelentét?

2014.12.21. 14:00

Ami a szombati időjárást illeti, akár húsvétra is készülhetnének Gencsapátiban, de ez ne tévesszen meg senkit, mert a kis Vas megyei faluba annak rendje és módja szerint betlehemesek érkeznek a Kárpát-medence minden zugából, hogy megtartsák a tizenegyedik betlehemes találkozó gáláját,  írja  a Vaol.hu. A papírsapkás, vagy éppen ijesztő álarcot, esetleg ördögfarkat viselő meglett férfiak és az elképesztően kidolgozott jelmezeket viselő gyerekek izgatottan várják, hogy újra és újra elmondhassák ugyanazt a történetet kicsit másépp.

"A 2000 éve mindig nehezen ébredő, bundás-süveges, sokszor rémisztő álarcot viselő, vaskos humorú pásztorok" a Szent Jakab templomban járják el lassú táncukat és ajándékozzák meg a kis Jézust 11 éve immár minden évben, írja a lap.  Érkeznek ide bukovinai székely, felvidéki és bunyevác betlehemesek is, archaikus, helyi elemekkel kiegészítve a jól ismert születéstörténetet.

 A felvidéki, bódvavendégei betlehemesek például csúcsos papírsüvegű, meglett férfiak alakítják a fiatal pásztorlegényeket, a bukovinai székelyek a titokzatosan hangzó csobánolással készültek, a horvátlövői gyerekek pedig horvát nyelven adják elő a történetet.  A gálán néptánccsoportokis fellépnek, az estre pedig a Gáncsapáti Hagyományörző Együttes teszi fel a koronát.