Fenyősör: a torok karácsonyfája

2014.12.17. 08:06

Dobozt hozott a Mikulás a szerkesztőségbe, méghozzá a Békésszentandrási Serfőzde lucfenyősöréből egy six packot.

A fülszöveg szerint a lucfenyőhajtásokból, háromféle komló (citra, styrian, mittelfrüh) és pilseni, karamell-, és búzamaláták, valamint boróka felhasználásával készült ital az első karácsonyi sör Magyarországon, amely hibrid (alsó- és felsőerjesztési) technológiával készült.

A belső levlistán az index étkezőhelyisége meghirdetett extrém ingyensör tucatnyi érdeklődőt terelt össze, minden adott volt a közösségi asszociációs kóstolóhoz. Azért asszociációs, mert ezzel módszerrel tudjuk leginkább leplezni, hogy egyikőnk sem egy sörsommelier.

Kezdjük a színnel: késő őszi rőt tőzeg szín tűnik át az üvegpohár falán az egyik költői hangulatban levő kolléga szerint. Bejátszik még a borostyán opálos ragyogása. A hab lágeresen gyenge, hajszálnyi sárgásbarna beütéssel.

Ha a szín még nem teljesen, de az illat beindította a vad képzeteket: "enyhe, fenyőhabfürdősen finom illat", "thai mentolos masszázsolaj, szantálfa szagot érzel a nyelveden", "frissen beizzított finn faszauna kissé szúrós illata" kavarog a levegőben. A szippantás utáni hörpölés első reakciója: "gyantás íz, mintha tűlevél lenne benne". Van akinek a rozmaringot idézi meg a zamat anyuka fűszertárából.

A keményebb italosoknak a Zubrowka vodka bölényfüve (szentperje) ugrik be egy-két féktelenül átmulatott éjszakával. A borosok azt kérdezik, miért barrikolták meg ezt a sört? A kellemesen savanykás utóíz lesöpri az első benyomásokat, és nyugodtsággal tölti el a garatokat.

Konklúzió: egy ereje (7%) ellenére testetlen, könnyű sört kóstoltunk meg, érdekes, kicsit bizarr ízvilággal. Egy üveggel mindenképpen érdemes meginni belőle, tágítja a világképet, szűkíti a pupillákat, de berúgni nem ettől az italtól fognak az emberek szilveszterkor.

Utószó: ha ismernek még új magyar karácsonyi sört, küldjenek belőle tesztbrigádunknak, "Biztos elfogy!" jeligére.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?